museum-digital
STRG + Y
de
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Малюнки художника Анатолія Володимировича Мартинова

Малюнки художника Анатолія Володимировича Мартинова

Малюнки періоду ІІ світової війни.

[ 10 Objekte ]

Палац у Лівадії, де проходила Кримська конференція.

У центрі композиції фрагментарне зображення двоповерхової білої будівлі з баштою. Стиль архітектури — османський. На передньому плані і праворуч будівлі багато різноманітних дерев, на одному з яких жовте листя, що може натякати нам на осінній період, зображений на малюнку. Біля будівлі ліворуч жінка та чоловік. Жінка вдягнена у білу [сукню] та червону кофту, а чоловік - у білий костюм. Позаду них вздовж будівлі багато кущової рослинності. Блакитне небо з хмарами має багряний відтінок, що може вказувати на передвечірній період доби, коли створювався малюнок. У лівому нижньому куті — підпис автора “А. Мартынов” Зі зворотнього боку чорною тушшю написані інвентарні номери.

“Повішені німцями радянські люди на будівлі ЦК КП(б)У в Харкові у період...

У центрі композиції фрагментарне зображення сірої багатоповерхової будівлі з високими вікнами та балконом з поручнями . На балконі стоять три фашистських солдати у формі Вермахту періоду ІІ світової війни. До поручнів балкона прикріплені мотузки, на яких повішені громадяни міста з табличками на шиї [з вказаною причиною повішення]. На передньому плані перед багатостулковими дверима зображено велика група цивільних людей — чоловіків та жінок, які одягнуті у демісезонний одяг (жакети, пальта, капелюхи, хустини, на ногах черевики та чоботи). Ліворуч серед них — група людей, які ймовірно спілкуються з представниками окупаційної армії, що стоять перед дверима. Офіцер та солдати німецької армії охороняють вхід в будівлю. Зображення передає тривожний та частково панічний настрій серед присутніх громадян міста: хтось з натовпу просто дивиться на страту, а хтось, як жінка у коричневій спідниці, білій хустині та сірому жакеті, з жахом тікає. У правому нижньому куті у два рядки авторський підпис: “А. Мартынов /1944г. ” На зворотньому боці малюнку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

"Діти — підлітки у період тимчасової окупації м. Харкова німецько —...

На передньому плані малюнку зображені двоє бідно вдягнених хлопчиків, що тягнуть за собою санчата, навантажені військовим спорядженням (карабіни, ранці, чохли для протигазу тощо). Один з хлопчиків у сірих штанях, темному пальті та капелюсі, на ногах чорні черевики. Інший — у сірому пальті з синім шарфом, темному картузі, на ногах білі світлі валянки. За хлопчиками ідуть четверо німецьких солдатів, вдягнутих у сірі шинелі, підперезані ременем, шоломи та чорні чоботи. На другому плані фрагментарне зображення двоповерхового цегляного будинку в охристих тонах, з двома вікнами на другому поверсі. Праворуч від будинку - фрагменти інших двоповерхових архітектурних споруд. Біля будинку праворуч йде бабуся у світлій спідниці, темному жакеті та хустці, на ногах темні черевики та ліворуч - жінка у коричневому пальті, чорному капелюсі, чорній сукні та з білою сумочкою. Біля жінки фрагментарне зображення силуету людини. На третьому плані кілька силуетів перехожих на тлі фрагментарного зображення двоповерхової бежевої будівлі з багатьма вікнами та світло-брунатним дахом, за якою проглядається дзвіниця Успенського собору. Небо сіре, але крізь нього пробивається ранкове зимове сонце, через що різка коса тінь. Вулиця та дахи будівель вкриті снігом. Настрій композиції тривожний та сумний, одяг людей часто не відповідає сезону, що підкреслює скрутне становище містян. У лівому нижньому куті у два рядки авторський підпис та дата: “А. Мартынов/1945”. У правому нижньому куті напис: “г. Харьков” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, фіолетовим чорнилом, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

"Дві жінки та дівчина; вбиті німцями на вул. Сомнаркомовскій у день їх відступу...

На передньому плані ліворуч на снігу — фігури двох розстріляних жінок та однієї дівчини. Усі вони вдягнені у демісезонний одяг (сукні, спідниці, жакети та червону,блакитну та бордову хустки, на ногах темні черевики). Поруч з жінкою у сірому жакеті, білій сукні та бордовій хустині розсипані буряки та картопля з сумки, яку вона впустила . Біля жінок похилена пічка - буржуйка зі зламаною трубою, фрагменти якої лежать на снігу . Праворуч стоїть фашистський офіцер з пістолетом у правій руці, вдягнений у формену шинель з ременем та шкіряними підсумками для набоїв, шолом та чорні чоботи. На задньому плані малюнка фрагментарне зображення будівлі у світло-коричневих тонах, з фігурними вікнами та вітражними вставками у великих прямокутних вікнах та вхідних дверях; ліворуч — вазон на сірому парапеті. Перед дверима зображені ще троє військових, біля яких стоять валізи та речовий мішок. На задньому плані праворуч, біля великих вітражних вікон - ще один солдат з валізою в лівій руці та [пістолетом-кулеметом] на правій. Вулиця та будинки вкриті снігом. Небо сіре, але крізь нього пробивається ранкове зимове сонце, через яке на снігу різкі тіні. У лівому нижньому куті авторський напис: “г. Харьков”, а у правому нижньому куті у два рядки підпис автора: “А. Мартынов/1945г.”. Зі зворотнього боку у лівому верхньому куті позначки графітовим олівцем (погано читаються) та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, фіолетовим чорнилом, зеленим фломастером та графітовим олівцем. Також у лівому верхньому куті напис олівцем.

“23 серпня рано вранці німці тікали вулицями Москалівки та Заїківки у той...

У центрі композиції ми бачимо вантажівку з відкритим кузовом та нацистською символікою на борті, з водієм за кермом. У кузові велика група німецьких солдатів, вдягнених у кітелі з ременями, шоломи та стрілецькою зброєю у руках. Разом з ними - багато крадених речей (шафи, полиці, сумки, тканини). Праворуч зображена група солдатів у повній амуніції, які намагаються заскочити у переповнений кузов. На передньому плані ліворуч - офіцер та два солдати, що рухаються повз машину. Офіцер з люлькою для паління у роті, вдягнений у кітель з ременем, кашкет та чоботи, правою рукою спирається на тростину. Солдати у повному спорядженні, один з них поранений, має руку на перев’язі. На задньому плані праворуч фрагментарне зображення зруйнованих світлих будівель з вікнами на першому та другому поверсі, що палають. Небо у сіре з клубами диму, у якому — зграя темних птахів. У перспективі фрагментарне зображення дзвінниці. У лівому нижньому куті зображення авторський підпис олівцем: “А.Мартынов” У правому нижньому куті зображення у чотири рядки напис олівцем: “23 августа/1943г/г. Харьков/Немцы бегут”. По периметру зображення широкий світлий кант, на якому унизу ліворуч олівцева позначка: “500р”, а праворуч - позначка: “№9” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесенні чорною тушшю, червоним олівцем, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

“Розвалини Суздальских рядів в Харкові у період тимчасової окупації міста....

У центрі композиції - фрагментарне зображення зруйнованої триповерхової будівлі у світлих тонах з залишками даху з декоративними елементами, побудованої у стилі модерн. Біля будівлі різноманітні уламки, каміння, фрагменти стін та даху. Праворуч будинку залишки дерев’яного паркану. На задньому плані праворуч фрагментарне зображення дзвіниці Успенського собору. Небо на малюнку сонячне , світле та ясне, з легкими хмаринками. У лівому нижньому куті олівцем нанесений авторський підпис: “А. Мартынов”, а правому нижньому куті дата: “1944г”. На зворотньому боці інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та синьою пастою від кулькової ручки.

“Зруйновані німцями будинки по вул. Університетській у м. Харкові у період...

На передньому плані ліворуч зображення зруйнованого триповерхового будинку у світло — коричневих тонах з білою рустованою поверхнею стін, побудованого у стилі модерн. Біля будинку різноманітні уламки, фрагменти стін, даху та завалений дерев’яний стовп. Праворуч будинку зображені дві жінки-перехожі. Одна з них вдягнена у синю сукню з білим узором, білу хустинку та світлі черевики, у правій руці маленька чорна сумочка. Друга жінка у синій блузці, спідниці у жовтих тонах, білих черевиках на ногах та з темною дамською сумочкою. На задньому плані — фрагментарне зображення частково зруйнованих будівель, побудованих у стилі модерн: багатоповерхової будівлі у світло-коричневих тонах, з подвійними прямокутними вікнами на всіх поверхах; до неї праворуч прилягає двоповерхова біла будівля з фігурними вікнами на двох поверхах; за нею також фрагментарні зображення двох двоповерхових будівель у світлих тонах. На вулиці багато перехожих у легкому одязі. Небо на на малюнку блакитне, сонячне, з білими пухнастими хмарами. У лівому нижньому куті авторський підпис: “А. Мартынов”, а у правому нижньому куті у два рядки напис: “Харьков/1944г.” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем та зеленим фломастером.

“Будинок, зруйнований гітлерівцями у Харкові на куті вул. Іванова та...

У центрі композиції фрагментарне зображення зруйнованої багатоповерхової будівлі у стилі модерн з декоративними прибудовами на даху та балконами праворуч, у коричневих та сірих тонах. Ліворуч та по центру — розкидані фрагменти будівлі, які повалили сітчасту огорожу палісадника. На купі уламків будинку - чоловік у чорних штанях, синій сорочці, чорному [піджаку], капелюсі та темному взутті, який розгрібає завал. Праворуч група людей у легкому одязі. Серед них жінка у коричневій сукні, сірих панчохах, сірій кофті та червоній хустині, на ногах черевики. На чоловіках темні штани, різні сорочки (сині та білі), чорні капелюхи, на ногах черевики. Люди тримають у руках різні інструменти. На третьому плані фонове зображення багатоповерхової будівлі у стилі конструктивізм з навісним переходом, що веде до іншого корпусу. На небі важкі, темні, низькі хмари. У лівому нижньому куті олівцем позначена дата: “1943г.” На зворотньому боці малюнку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та синьою пастою від кулькової ручки.

“Повішені німцями радянські громадяни на вул. Свердлова у м. Харкові у період...

У центрі композиції ліворуч зображення великого розлогого дерева з пожовклим листям, на якому повішений молодий темноволосий чоловік у білій сорочці, коричневих штанях та чорних черевиках, зі зв’язаними позаду руками. Повішеного охороняють двоє німецьких військових, одягнутих у кітелі з ременем та шкіряними підсумками для набоїв, шоломи та чорні чоботи. Один з вартових з карабіном у руках стоїть біля сітчастої огорожі, а другий — біля дерева. Праворуч зображена група людей (чоловіки, жінки, хлопчик), вдягнених у демісезонний одяг (жакети, пальта, штани, сукні, хустинки та капелюхи, на ногах - чорні черевики). Люди дивляться на страчену людину. На другому плані ліворуч зображена ще одна група людей у демісезонному одязі. Перспективу малюнка замикають будівлі, високі дерева з жовтим листям та пожовклі кущі. За деревами проглядає двоповерхова будівля у бежевих тонах з білими колонами, прямокутними вікнами, з’єднана переходом з великою світлою будівлею. Небо зображено похмурим, іде дощ. Загальна композиція малюнку передає тривогу і смуток. У лівому нижньому куті авторський підпис у два рядки: “А. Мартынов/1944г.” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю та графітовим олівцем.

“Розвалини готелю “Асторія”

На малюнку зображений комплекс різновисоких бетонних будинків, побудованих у різних стилях. Ближче до лівої частини композиції - частково зруйнована шестиповерхова будівля у сірих тонах, з балконами на другому та третьому поверхах та багатьма прямокутними вікнами залишками даху. Праворуч — фрагмент будівлі у сірих тонах з прямокутними вікнами на першому та другому поверхах; обидві будівлі між собою з’єднує арка. Біля правого краю малюнка - фрагментарне зображення триповерхової сірої башти з верандою та балконами на другому та третьому поверхах. На передньому плані двоє людей — чоловік, який вдягнений у чорний костюм і капелюх, та жінка у білій спідниці та чорному жакеті. В глибині зображення біля будинків декілька перехожих. Небо на малюнку зображено сірим, з великими білими хмарами, закривають сонце. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та синьою пастою від кулькової ручки.

[Stand der Information: ]