museum-digital
CTRL + Y
en
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Живопис [Вст. 994 Ж-117]
"Діти — підлітки у період тимчасової окупації м. Харкова німецько — фашистськими загарбниками у 1941-1943рр возили їх амуніцію та різні речі і отримув (Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

"Діти — підлітки у період тимчасової окупації м. Харкова німецько — фашистськими загарбниками у 1941-1943рр возили їх амуніцію та різні речі і отримували за це шматок хліба”

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

На передньому плані малюнку зображені двоє бідно вдягнених хлопчиків, що тягнуть за собою санчата, навантажені військовим спорядженням (карабіни, ранці, чохли для протигазу тощо). Один з хлопчиків у сірих штанях, темному пальті та капелюсі, на ногах чорні черевики. Інший — у сірому пальті з синім шарфом, темному картузі, на ногах білі світлі валянки. За хлопчиками ідуть четверо німецьких солдатів, вдягнутих у сірі шинелі, підперезані ременем, шоломи та чорні чоботи.
На другому плані фрагментарне зображення двоповерхового цегляного будинку в охристих тонах, з двома вікнами на другому поверсі. Праворуч від будинку - фрагменти інших двоповерхових архітектурних споруд. Біля будинку праворуч йде бабуся у світлій спідниці, темному жакеті та хустці, на ногах темні черевики та ліворуч - жінка у коричневому пальті, чорному капелюсі, чорній сукні та з білою сумочкою. Біля жінки фрагментарне зображення силуету людини. На третьому плані кілька силуетів перехожих на тлі фрагментарного зображення двоповерхової бежевої будівлі з багатьма вікнами та світло-брунатним дахом, за якою проглядається дзвіниця Успенського собору. Небо сіре, але крізь нього пробивається ранкове зимове сонце, через що різка коса тінь. Вулиця та дахи будівель вкриті снігом.
Настрій композиції тривожний та сумний, одяг людей часто не відповідає сезону, що підкреслює скрутне становище містян.
У лівому нижньому куті у два рядки авторський підпис та дата: “А. Мартынов/1945”. У правому нижньому куті напис: “г. Харьков”

Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, фіолетовим чорнилом, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

Material/Technique

Папір, графітовий олівець, акварель / акварель

Measurements

h- 25, 5 см, а - 30 см

[Relation to time] [Relation to time]
1943
[Relation to time] [Relation to time]
1945
[Relation to time] [Relation to time]
1941
1940 1947
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Object from: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова — один з найбільших музеїв України з давньою історією, провідний культурний центр Слобожанщини та...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.