museum-digital
CTRL + Y
en
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Живопис [Вст. 994 Ж-118]
Вст. 994 Ж-118 (Комунальний заклад "Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова" Харківської обласної ради. CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Комунальний заклад "Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова" Харківської обласної ради. / Сошніков Ігор Андрійович (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

"Дві жінки та дівчина; вбиті німцями на вул. Сомнаркомовскій у день їх відступу із Харкова 1943р.”

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

На передньому плані ліворуч на снігу — фігури двох розстріляних жінок та однієї дівчини. Усі вони вдягнені у демісезонний одяг (сукні, спідниці, жакети та червону,блакитну та бордову хустки, на ногах темні черевики). Поруч з жінкою у сірому жакеті, білій сукні та бордовій хустині розсипані буряки та картопля з сумки, яку вона впустила . Біля жінок похилена пічка - буржуйка зі зламаною трубою, фрагменти якої лежать на снігу . Праворуч стоїть фашистський офіцер з пістолетом у правій руці, вдягнений у формену шинель з ременем та шкіряними підсумками для набоїв, шолом та чорні чоботи.
На задньому плані малюнка фрагментарне зображення будівлі у світло-коричневих тонах, з фігурними вікнами та вітражними вставками у великих прямокутних вікнах та вхідних дверях; ліворуч — вазон на сірому парапеті. Перед дверима зображені ще троє військових, біля яких стоять валізи та речовий мішок. На задньому плані праворуч, біля великих вітражних вікон - ще один солдат з валізою в лівій руці та [пістолетом-кулеметом] на правій.
Вулиця та будинки вкриті снігом. Небо сіре, але крізь нього пробивається ранкове зимове сонце, через яке на снігу різкі тіні.
У лівому нижньому куті авторський напис: “г. Харьков”, а у правому нижньому куті у два рядки підпис автора: “А. Мартынов/1945г.”.
Зі зворотнього боку у лівому верхньому куті позначки графітовим олівцем (погано читаються) та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, фіолетовим чорнилом, зеленим фломастером та графітовим олівцем. Також у лівому верхньому куті напис олівцем.

Material/Technique

Папір, графітовий олівець, акварель / акварель

Measurements

h-25.5 см, a-30 см

[Relation to time] [Relation to time]
1943
[Relation to time] [Relation to time]
1945
[Relation to time] [Relation to time]
1941
1940 1947
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Object from: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова — один з найбільших музеїв України з давньою історією, провідний культурний центр Слобожанщини та...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.