museum-digital
CTRL + Y
en
Дім Франка / Franko House Фотографії Івана Франка

Фотографії Івана Франка

У цій тематичній збірці подано світлини та поліграфічні репродукції світлин Івана Франка, що зберігаються у фондах нашого Музею.

[ 23 Objects ]

Фото. Іван Франко

Іван Франко в саду перед будинком санаторію в Ловрані. 1908 рік.

Фото. Іван Франко і Михайло Завадович. Криворівня, 1912

Франко І. Я. Стоїть, повернений у профіль до столу, спина зігнута, права рука спаралізована. Праворуч видно частину сухорлявої постаті мужчини, який сидить біля столу і щось пише. Криворівня, 1912 р. Іван Франко зі спаралізованими руками, стоячи біля стола, диктує вчителю Михайлові Завадовичу переклад з німецької мови. Справа частково видніється постать мужчини – вчителя Завадовича, який сидить біля стола і записує надиктований текст. Михайло Завадович, вчитель із Золочева, як і Іван Франко, винаймав для літнього відпочинку у Криворівні помешкання у місцевого гуцула Василя Якіб'юка. Фотографію зроблено 1912-го року, на п'ятому році хвороби Івана Франка. У цей час письменник потребує допомоги писарів для своєї творчої праці.

Фото. Іван Франко. Криворівня, 1912

Франко Іван. Анфас. Письменник сидить на стільці, вкритому гуцульським рядном, руки, розбиті паралічем, лежать на колінах. Голова непокрита, сорочка біла, зімята Фон сепії. Криворівня, 1912 р. Фото Василя Якіб'юка (за версією Наталії Мисак зі статті на Франко:Наживо). Фото зроблене 1912 року, на п'ятому році хвороби письменника, тому його руки розбиті паралічем. Автор світлини – гуцул Василь Якіб'юк, відомий різьбяр, фотограф, у домі якого Іван Франко з родиною зупинявся під час літніх вакацій, починаючи з 1906-го року. Фон сепії. На відпочинок до Карпат письменник приїздив щоліта упродовж 1901-1914 рр., за винятком 1905-го і 1908-го року. Саме Іван Франко та Володимир Гнатюк, який, до речі, називав Криворівню "гуцульськими Атенами", відкрили цей мальовничий куточок для інших діячів української культури. У домі Василя Якіб'юка 1953-го року відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка, який провадить свою діяльність до сьогодні.

Фото. Іван Франко, 1910

Франко І. Я., зображений погрудно, повернений дещо вліво, сорочка вишита, спокійний вираз обличчя. Фотограф Тжемескі, Львів, внизу олівцем написана дата 28/5 910, 1910 р. Фотопортрет Івана Франка, зодягненого у вишиту сорочку і піджак темного кольору. Внизу на світлині логотип фотоательє відомого уже на той час фотографа Едварда Тшемескі, що містилося по вулиці Личаківській, 9. Поряд із логотипом олівцем зроблено напис - "28/5 910", який свідчить про дату створення фотографії.

Фото. Іван Франко, 1896

Франко Іван, 1896 р. Фото погрудне, вишивана сорочка, піджак у дрібну клітинку. Внизу фірменний значок. Фотопортрет Івана Франка у сорокарічному віці. Письменник одягнений у вишиту сорочку та піджак у дрібну клітинку. Внизу фірменний значок. До ґудзика жилетки прикріплено ланцюжок від кишенькового годинника, що у внутрішній кишені піджака. Часто цю відому світлину Івана Франка помилково датують 1898-м роком. Це зумовлено тим, що саме тоді воно було опубліковане у виданні "Привіт д-ру Івану Франку в 25-літній ювілей літературної його діяльності складають українсько-руські письменники".

Фото. Іван Франко, 1890

Іван Франко. 1890 р. Напіванфас, вишивана сорочка, піджак в клітинку. Фото наклеєне на фігурне паспарту. Фотографія з власноручним підписом Івана Франка Марії та Болеславу Вислоухам. Музею фотографію подарував Роман Ващук – надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні. На світлині Іван Франко зодягнений у вишивану сорочку та піджак у клітинку. Фото наклеєне на фігурне паспарту. На звороті - власноручний дарчий підпис Івана Франка Марії та Болеславу Вислоухам. Ймовірно, цьому польському громадсько-політичному діячеві як редакторові газети "Kurjer Lwowski", у якій працював письменник, він і подарував свою світлину. Адже фото зроблене на третьому році співпраці Івана Франка та Болеслава Вислоуха: останній протягом 1887–1919 років був головним редактором газети "Kurjer Lwowski", журналістом якої Іван Франко почав працювати теж 1887 року. Львівському національному літературно-меморіальному музею Івана Франка фотографію подарував Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні (2014–2019).

Фото. Іван Франко, 1890

Фото. Іван Франко. Фотокопія світлини 1890 року.

Фото. Іван Франко, 1870

Фото. Погрудне, голова 3/4 повернута направо. Іван Франко. Внизу підпис: "Іван Франко 1870 р". Внизу у правому куті тиснений фірмовий штамп: "Rembrant Lwów Pasaż..."

Фото. Іван Франко з сім'єю, 1904

Іван Франко з сім'єю на фоні входових дверей свого будинку. 1904

Фото. Іван Франко і Борис Грінченко, 1903

Іван Франко і Борис Грінченко. 1903. Фото погрудне. На звороті ціанова віньєтка фотоательє. Фотограф Едвард Тшемеський (Edward Trzemeski). Восени 1903 р. відбулася перша особиста зустріч Івана Франка і Бориса Грінченка. В цей час і була зроблена фотографія. У листі до Франка від 8 жовтня 1903. Грінченко писав: «Вітаю Вас щирим вітанням, дякуючи за Вашу прихильність і згадуючи любою згадкою дні, прожиті з Вами».

Фото. Іван Франко, 1886

Іван Франко. Фото овальне, погрудне. Зроблене у Києві 4 (16) травня 1886 року у фотосалоні Володимира Висоцького (Wladimir Wysocki).

Фото. Іван Франко з молодими юнаками у Приюті для хорих і виздоровців...

Фото групове. Іван Франко серед хворих у лікарні. Письменник сидить між двома ліжками, на яких напівлежать хлопці. Іван Франко у товаристві молодих юнаків, пацієнтів Приюту для хорих і виздоровців Українських Січових Стрільців у Львові. Імена хлопців, які обабіч Івана Франка, невідомі.

Фото. Іван Франко, 1903

Іван Франко. Погрудне, анфас. Фрагмент світлини з Борисом Грінченком, що зберігається в музеї за номером "мем 204". Фотограф Едвард Тшемеський. На звороті – віньєтка фотоательє. Львів. Від Смольського.

Фото. Іван Франко та учні 7-го класу Дрогобицької гімназії. 1874

Фото групове. Учні 7-го класу Дрогобицької гімназії. У другому ряді посередині сидить Іван Франко, в руках у нього книжка. Усіх учнів 17. Внизу на капелюсі одного з учнів напис "1874". На звороті фото наведено список учнів, який подав Карло Бандрівський 8/5 1925 р. Фон сепії.

Фото. Іван Франко, Володимир Гнатюк, Михайло Коцюбинський

Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Володимир Гнатюк. Іван Франко сидить посередині, ліва рука зігнута, лежить на колінах. Він у вишиваній сорочці. Праворуч від нього Михайло Коцюбинський, ліворуч Володимир Гнатюк. Внизу польською мовою з правого боку ініціал імені та прізвище фотографа, з лівого боку - адреса фотоательє. На звороті напис чорним чорнилом, факсиміле фотографа з дизайнерським оздобленням. 1905 р. Фото зроблене у Львові, дорогою Коцюбинського з Чернігова до Італії. Фотограф Едвард Тшемеський.

Фото . Іполит Погорецький, Іван Франко, Ярослав Рошкевич

Іван Франко (посередині) з гімназійними товаришами Іполитом Погорецьким (ліворуч) та Ярославом Рошкевичем (праворуч). Дрогобич. 1875 р. На звороті напис зеленим чорнилом українською мовою, друкований напис, оформлений дизайнером.

Фото. Борис Грінченко та Іван Франко, 1903

Іван Франко і Борис Грінченко. 1903. Фото нижчепоясне. На звороті надруковано прізвище фотографа, адреса фотоательє та монохромне графічне оформлення. Фотограф Едвард Тшемеський (Edward Trzemeski). Восени 1903 р. відбулася перша особиста зустріч Івана Франка і Бориса Грінченка. В цей час і була зроблена фотографія. У листі до Франка від 8 жовтня 1903. Грінченко писав: «Вітаю Вас щирим вітанням, дякуючи за Вашу прихильність і згадуючи любою згадкою дні, прожиті з Вами».

Фото. Іван та Ольга Франки в день одруження. 1886

Іван Франко з дружиною Ольгою з Хоружинських у день одруження. Фото зроблене у Києві 4 (16) травня 1886 року у фотосалоні Володимира Висоцького (Wladimir Wysocki). Іван та Ольга в дорожньому одязі.

Поштівка. Іван Франко. 1913

Іван Франко. Коломия. 1913. На звороті напис чорнилом.

Фото. Учні 3-го класу Дрогобицької гімназії, 1870

Зліва у другому ряді першим стоїть 14-літній Іван Франко. На звороті тушшю написано рік - 1870, Klasa ІІІ і подано список 34-х зображених на фото учнів. Івана Франка записано під номером 14.

Фото групове. Володимир Щуровський, Іван Франко, Броніслав Овчарський, Ірена...

Іван Франко серед працівників лікарні по вул. Озаркевича 2 (кол. Скарги). Сидять (зліва праворуч) Ірена Домбчевська (управителька Приюту для хворих і виздоровців УСС), лікар Володимир Щуровський, Іван Франко, лікар Броніслав Овчарський. фотограф Гриневич. початок 1916 року

Фото. Іван Франко, 1913

Іван Франко. Допоясний фотопортрет, зроблений 1913 року у фотосалоні Ноя Лісси у Львові. На звороті – віньєтка фотоательє.

Поштівка. Іван Франко та січові стрільці

Фотолистівка. Іван Франко серед січових стрільців у Приюті січових стрільців (Львів). 19.01.1916 р. На звороті друкований текст німецькою мовою. Надруковано у Відні, 1917.

[Last update: ]