museum-digital
CTRL + Y
en
Прилуцький краєзнавчий музей ім. В. І. Маслова Вишивка

Вишивка

У колекції вишивки зібрані предмети кінця ХІХ - кінця ХХ століття. Колекція налічує 370 предметів, у тому числі:
а) елементи костюму: прикрашені вишивкою жіночі й чоловічі сорочки, блузки, сукні, фартухи.
б) скатертини, портьєри, фіранки, штори.
в) церковне шитво: воздухи, єпітрахилі, набедреники, поручі, покрівці, ризи, прикрашені гаптуванням і вишивкою.
г) вишиті настінні картини 1940-1950-х років.
д) предмети білизни з вишивкою: простирдла, наволоки.
е) рушники.
Всі предмети зібрані на Прилуччині.

[ 71 Objects ]

Сорочка жіноча

Зшита з тонкої білої тканини, стан з трьох полотнищ, до нього пришиті уставки з довгими рукавами. Спереду розрізана, на горловині й манжетах тканина зібрана у збірочки. Опліччя, рукава, манжети, манішка і поділ оздоблені. Оригінал. Забруднена, в плямах.

Сорочка жіноча

Зшита з двох полотнищ, довга, з довгими рукавами, зверху до стану пришиті уставки з рукавами. Біля шиї та манжетів тканина зібрана у густі зборочки. Спереду сорочка розрізана. Опліччя, рукава і низ подолу оздоблені вишивкою хрестиком: червоні грона винограду з чорним листям. На манжетах вишита галузка з чорними листочками й червоними ягідками. Вишита в селі Рудівці на Прилуччині. Початок ХХ століття. Оригінал. Забруднена, в плямах.

Сорочка жіноча

Зшита з шматків білого полотна і бязі, зверху до стану пришиті полотняні уставки і рукави. Біля шиї та манжетів тканина зібрана в густі зборочки. Спереду сорочка розрізана і зав'язується стрічкою. Опліччя, верх рукавів і край подолу оздоблені вишивкою у техніці вирізування й гладі. Орнамент геометричний. Виготовила і вишила Феодосія Федорівна Карленко, 1880 року народження, селянка села Ковтунівки Пирятинського повіту Полтавської губернії наприкінці ХІХ століття. Оригінал. Виношена, в плямах.

Сорочка жіноча

Зшита з суворого полотна, вручну. Край прямий, горловина зібрана, рукава вишиті. Опліччя, рукава і поділ вишиті білими, червоними і чорними нитками. Орнамент геометричний і рослинний. Техніка: гладь, крутяк. Виготовила Шинкаренко Анна Макарівна, жителька села Левки на Прилуччині в 1920-х роках. Оригінал. Зношена.

Сорочка жіноча

Зшита з двох полотнищ тонкої білої тканини, до стану пришиті уставки з короткими рукавами. Спереду сорочка розрізана, на манжетах тканина зібрана у зборочки. Опілля, верх рукавів і подол оздоблені червоно-чорною вишивкою хрестиком: троянди, маки, листя. Край подолу оздоблені червоними і чорними ромбами. Вишила Покидько Тетяна Михайлівна, мешканка села Оникіївка на Прилуччині. Перша половина ХХ століття. Оригінал. В плямах, місцями розірвана.

Сорочка жіноча

Зшита з відбіленого полотна, з довгими рукавами. Стан складається з двох зшитих полотнищ, до якого пришиті рукава з уставками. Горловина та манжети призібрані. Опліччя, рукава оздоблені рослинним орнаментом: великі ягоди полуниці з чорним листям. Подол оздоблений дрібними ягідками полуниці та чорним листям, понизу мережка. Виготовлена в селі Валки на Прилуччині у першій половині ХХ ст. Оригінал. Виношена, в плямах.

Сорочка жіноча

Сорочка жіноча, полотняна. Рукава вишиті кольоровими нитками (коричневими і жовтими). Поділ вишитий рослинним орнаментом, чорними і червоними нитками в хрестик. Оригінал. Була у використанні.

Сорочка жіноча

Зшита з тонкої білої тканини, до прямого стану пришиті уставки з довгими рукавами. Спереду сорочка розрізана, на горловині й манжетах тканина зібрана у зборочки. Комірець застібається на гудзик. Рукава, опліччяманишка і поділ оздоблені вишивкою різнокольоровими нитками, хрестиком: двома гілочками і трьома букетами з червоними квітами та чорно-зеленим листям. Сорочка виготовлена і вишита в селі Ряшках на Прилуччині. Середина XX століття. Оригінал. Була у використанні.

Сорочка жіноча

Зшита з двох полотнищ домотканого полотна, до прямого стану пришиті уставын з білої тканини. Спереду сорочка розрізана, застібається на гудзик, на горловині й манжетах тканина зібрана у зборочки. Короткі рукава і опліччя оздоблені вишивкою мережкою білим по білому. Мотиви вишивки стилізовані листочки в ромбах. На подолі вишита мережкою орнаментальна смужка. Сорочку зшила і вишила Колочко Меланія Іванівна, уродженка і мешканка села Голубівки в 1920-х роках. Оригінал. Виношена, з діркою на стані, правий рукав у жовтих плямах.

Сорочка жіноча

Низ виготовлений із грубого домотканого полотна до якого пришитий стан із білого тонкого полотна, рукава з'єднані з ставками ажурно декоративною мережкою методом висмикування ниток. Рукава і уставки прикрашені орнаментом із квіточок в смужці, вишитими чорними нитками гладдю та дрібними квіточками. Низ прикрашений двома смужками вишитих хрестиком чорними нитками дрібних квіточок та листя. Спереду сорочка розрізана. Горловина, яка зав'язувалась на шнурок, та Манжети рукавів призібрані. Сорочку вишила Дівотченко Неоніла Володимирівна 1930 року народження, мешканка с. Білорічиця на Прилуччині. Оригінал. В задовільному стані, нитки вицвіли, по під рукавами розірвана, в плямах.

Сорочка жіноча

Зшита з білої тонкої тканини, до прямого стану пришиті уставки з довгими рукавами. Спереду сорочка розрізана, застібається на три гудзики, прикрашена манишкою, яка оздоблена вишивкою хрестиком різнокольоровими нитками квітів в три ряди на горловині та манжетах тканина зібрана у зборочки. Рукава й опліччя оздоблені квітами вишитими різнокольоровими нитками хрестиком, зеленим листям і чорними гілочками із вусиками. На подолі вишита червоними та чорними нитками смужка із стилізованими ягодами і листям та смужка із геометричним орнаментом. Належала Івахненко Марії Федорівні (1915-1980) з с. Манжосівка. Поч. ХХ ст Оригінал. З плямами, виношена

Сорочка жіноча

Зшита з тонкої білої тканини, вишита хрестиком різнокольоровими нитками. До прямого стану пришиті кокетка, уставки з довгими рукавами та клинками. Спереду сорочка розрізана, на горловині й манжетах тканина призібрана. Рукава оздоблені квіточками троянд з листям, кожна квітка окремо та галузкою різнокольорових квіток троянд з пуп'янками; опліччя галузкою різнокольорових квіточок з листям. Подол та манжети прикрашені галузкою маленьких різнокольорових троянд. Сорочка належала Федоренко Олені Григорівні (1906 2004) із с. Переволочна. Оригінал. Виношена, залатана, в дірках, в плямах.

Сорочка

Жіноча, додільна з уставками, виготовлена із білої тканини. До вставок пришиті рукава. Рукава оздоблені широкою смугою рослинного орнаменту із дрібних, великих квіточок та маленьких листочків та чотирма букетами маленьких квіточок з листям. Подол сорочки оздоблений смугою рослинного орнаменту із маленьких квіточок з листям. Горловина та рукава призібрані. Кінці рукавів, низ подолу та горловина оздоблені вузькою смужкою зигзагоподібного орнаменту. Застібається на гудзик. Вишивка хрестиком, червоно-чорними нитками. Оригінал Тканина виношена, місцями плями від іржі.

Сорочка

Жіноча, додільна з уставками, виготовлена із білої тканини. До уставок пришиті рукава. Рукава, уставки, манишка оздоблені горизонтальною широкою смугою рослинно орнаменту із великих. маленьких квіточок та дрібного листя в обрамлені мереживних смуг, та смуг рослинного орнаменту із маленьких квіточок та листя. Центральна частина рукава оздоблена гілочками квітів. Подол сорочки оздоблений смугою рослинного орнаменту із маленьких квіточок з листям та мереживною смугою. Горловина та рукава призбирані. Кінці рукавів та горловина оздоблені вузькою смужкою геометричного орнаменту. Вишивка хрестиком, червоно-чорними та жовтими нитками. Вишита під замовлення на Дігтярівській артілі. Оригінал. В задовільному стані.

Сорочка

Зшита із білого полотна, до прямого стану, зшитого із двох частин, пришиті уставки з довгими рукавами. Спереду сорочка розрізана, на горловині й манжетах тканина зібрана у зборочки. Рукава, опліччя та подол оздоблені вишивкою хрестиком червоно-чорними нитками. Горловина застібається на гудзик. Мотиви вишивки: кетяги винограду із листочками. На подолі вишита орнаментальна смужка дрібним геометричним орнаментом. Виготовлений і вишитий жителькою с. Манжосівка Прилуцького району. Перша половина ХХ століття. Оригінал. В плямах від іржі, тканина пожовкла.

Сорочка жіноча

Зшита з тонкого білого полотна. До прямого стану пришиті уставки з довгими рукавами. Спереду сорочка розрізана, прикрашена манишкою. На горловині й манжетах, тканина призбирана. Рукава й опліччя оздоблені галузкою із грону винограду та листя. Манишка, манжети та подол оздоблені смужкою із маленьких квіточок з листям. Оригінал. Виношена, в плямах.

Сорочка жіноча

Сорочка з домотканого полотна, зшита вручну. Опліччя і рукава оздоблені вишивкою гладдю білими нитками, поділ- гладдю і вирізуванням. Мотиви вишивки - геометричний орнамент. На комірці дві петлі для зав'язки. Сорочка виготовлена і вишита в 1920-х роках в селі Раньківці на Прилуччині. Оригінал. Полотно в декількох місцях пошкоджене, в плямах.

Сорочка жіноча

Рукава вишиті хрестиком і дрібненькими квітами з листочками чорними і червоними нитками. На подолі, між двома рядками троянд з листочками, вишита мереживна тасьма. Комір вишитий синіми зубчиками. Оригінал. Потерта, з плямами і дірочками, бракує гудзиків на комірці та рукавах.

Сорочка жіноча

Рукава, опліччя, поділ і манжети вишиті червоними і чорними нитками з незначними включеннями зеленого і синього кольору. На рукавах і опліччі широкі смуги геометричного орнаменту з стилізованими квітами, на подолі - смужка стебел з ягодами. Стан сорочки з грубою домотканого полотна, рукава і опліччя з тонкого льняного. Початок ХХ століття. Оригінал. Дещо вицвіла. Була у використанні.

Сорочка жіноча

Зшита із грубого полотна. Рукава та подол оздоблені геометричним орнаментом у вигляді ромбів трикутників. Білим по білому. Подол дубчастий. Край горловини та рукава призібрані, оздоблені дрібними кружечками. Горловина застібається на гудзик. Оригінал. Стан задовільний. Була в використанні.

Сорочка

Жіноча, додільна, зшита із двох полотнищ домотканого полотна, з уставками. До уставок пришиті рукава. Рукава, уставки оздоблені вишивкою білим по білому сніжинками. Подол сорочки зубчастий, оздоблений смугою геометричного орнаменту. На горловині дві петельки та вишита зигзагоподібна червона смужка. Горловина та рукава призбирані. Виготовила та вишила К.О. Моза в 1916-1920 рр. уродженка с. Обичів на Прилуччині. Оригінал. Незначні забруднення, сліди від іржі.

Сорочка жіноча

Сорочка жіноча буденна з домотканого полотна. Уставки і рукава вишиті зигзагоподібною гілочкою з дрібними квіточками та листям. Подол оздоблений мережкою. Рукава, горловина призібрані. Оригінал. У задовільному стані.

Сорочка жіноча

Зшита з двох полотнищ домотканого полотна, довга, зверху до стану пришиті коленкорові уставки з довгими рукавами. Біля шиї і манжетів тканина зібрана у густі зборочки. Спереду розрізана, вузенький комірець застібається на гудзик. Опліччя, рукава і поділ оздоблені червоною вишивкою хрестиком: галузки з квітами, пуп'янками і листочками. Виготовила і вишила Ведьміцька (Тищенко) Настя Григорівна з села Лапинці у 1920-х роках. Оригінал. Була у використанні. Дещо виношена.

Сорочка жіноча

Комір, манижка, плечі, рукава і поділ сорочки прикрашені вишитим чорними і червоними нитками рослинним орнаментом -дубовим листям і жолудями. Належала Гоголь Ганні Миколаївні, прилучанці, делегату Х з'їзду ЛКСМУ. 1930-ті роки. Оригінал. Тканина з плямами, вишивка полиняла.

[Last update: ]