museum-digital
STRG + Y
de
КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР Жіноче вбрання Здолбунівський район

Жіноче вбрання Здолбунівський район

Жіночі сорочки з населених пунктів колишнього Здолбунівського району, виявлені під час етнографічних експедицій (1970-2000-ні рр.)

[ 14 Objekte ]

Сорочка жіноча вишита

Сороча жіноча з с. Дермань-2, Здолбунівський район, Рівненська область. 30-ті роки XX ст. Пошита з домотканого полотна, уставкова. Крій традиційний. Збирана навколо горловини. Комір виложистий, прямокутної форми, застібається на гудзик. Декорований рослинним орнаментом. Рукави довгі, прямі, на відстані 5 см. від краю дрібнорясований в манжети. Менжети декоровані двома складками по 5 мм. кожна та рослинним орнаментом. Пазушний розріз прямий, глибокий, закладається і застібається на два гудзики. Уставки декоровані двома складками тканини по 5 мм. кожна та візерунком зі стилізованих гілок квітів, листків та пуп’янків. Рукави декоровані двома смугами вишивки у вигляді гілок калини та винограду, розмежованими тканинними складками (4 шт. по 5 мм.) Техніка виконання: хрестик, Колір вишивки: червоний, чорний.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Нова Мощаниця, Здолбунівський район, Рівненська область. 30-ті роки ХХ ст.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Будераж, Здолбунівський район, Рівненська область.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита уставкова з с. Нова Мощаниця Здолбунівський району Рівненська область. Початок ХХ ст. Крій традиційний. Виготовлена з домотканого лляного полотна. Сорочка має плечові уставки, манжети, підрукаві клинці. Комір стійка, оздоблений рослинним орнаментом, защибається на гудзик. Пазушний виріз прямий, закладається і защибається на два гудзики. Рукава прямі, дрібнорясовані в прямий манжет. Плечові уставки рукава та манжети оздоблені рослинним та рослинно-геометричним орнаметом. На рукавах композиція складається з чотирьох окремих смуг. Уставка і верх рукава обметані та зєднані червоною мережкою. Техніка вишивки хрестик. Колір вишивки: червоний та чорний.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з смт Мізоч Здолбунівського району Рівненської області. 20-30-ті рр. ХХ ст. Пошита з фабричного перкалю. Крій традиційний. Збирана навколо горловини, Комір виложистий прямокутної форми, по краю декорований ланцюжком стилізоаного рослинного орнаменту. Сорочка має плечові уставки, манжети, підрукавні клинці. Пазушний розріз прямий, закладається і застібається на пластмасові гудзики. Пазуха оздоблена паралельними вертикальними стібками, виконаними машинним швом. Рукава прямі, укорочені, верхня частина яких стягнута з допомогою рулика. Сорочка оздоблена вишивкою рослинного характеру: уставки й рукава прикрашені орнаментом у вигляді горизонтальних смуг із зображенням троянд і польових квітів в обрамленні листя; нижній край манжетів вишитий орнаментом з пупянками й листям. Техніка вишивки: хрестик. Колір вишивки: червоний та чорний.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з м. Здолбунів, Здолбунівського району Рівненської області. Початок ХХ ст. Сорочка виготовлена з домотканого конопляного полотна. Крій традиційний: зшита з двох пілок полотна, рукави і комір зєднуються з допомогою уставок. Збирана довкола горловини. Комір стійка, зверху оздоблений перкалевою шляркою - смугою тканини призібраною на шві, застібається на один гудзик. Рукави прямі дрібнорясовані у прямокутні манжети. Пазушний розріз прямий, глибокий, закладається та застібається на один гудзик. Рукави, плечові уставки, комір та манжети крикрашені вишивкою "хрестик" нитками чорного, червоного та жовтого кольорів.Орнамент рослинний. на манжетах - геометричний.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Борщівка, Здолбунівського району, Рівненської області. 20-ті роки ХХ ст. Пошита з домотканого лляного полотна, уставкова. Збирана навколо горловини. Комір стійка, з застібкою по середині на два гудзики синього кольору. Пазушний виріз закладається та застібається на один гудзик. Прямі рукава дрібнорясовані в прямі прямокутні манжети. Верхня частина рукава та плечова уставка прикрашена вишивкою хрестиком. Вишивка двоколірна: червоними і чорними нитками. Орнамент рослинний: троянди, листки, пупянки.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Будераж, Здолбунівського району, Рівненської області. 30-ті роки ХХ ст. Пошита з фабричного полотна, уставкова. Збирана навколо горловини. Комір виложистий, прямокутної форми, з застібкою по середині. Пазушний виріз закладається. Прямі рукава укорочені, манжети зібрані на резинку. Комір, манжети, плечові вставки і більша частина рукава прикрашені вишивкою хрестиком. Вишивка двоколірна: червоними і чорними нитками. Орнамент геометричний. Основні елементи орнаменту на рукавах: квадрати, трикутники, прямокутники, перед манжетами вишито по три востмикутні зірки. Найдавнішими візерунками української вишивки є різноманітні геометричні орнаменти, основних символів в таких орнаментах є 5, вони поширенні в різних варіаціях та під різними назвами, по всій території нашої держави. Одним з таких символів є восьмипроменева (востмикутна) зірка, два варіанти якої можна побачити в оздобленні цієї сорочки. Восьмикутна зірка - цей символ, відомий в літературі з символіки як Алатир, або Зірка Алатир, надзвичайно широко зустрічається в українській вишивці, тканні, килимах, писанках тощо. В українській народній термінології ця зірка називається «повна рожа», тобто розквітла троянда і, як у багатьох культурах світу, означає Бога, Сонце, Зірку, під якою ми народилися (наш Ангел-Охоронець), Рік - Коляду. Восьмикутну Зорю ще називають Зіркою Матері. І справді, навіть побіжний аналіз іконографії образів Богородиці свідчить, що на плечах, над чолом та на її плащі-мафорії найчастіше зображуються восьмикутні зірки, або восьмипелюсткові квітки. Троянда є квіткою Богородиці. І вервиця (коли ми читаємо 50 разів ангельське привітання Великій Матері) ще називається розарієм (Сад Богородиці). Восьмипроменева зірка утворюється накладанням прямого хреста (символ чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (символ жіночого начала, Місяця). Можна констатувати, що ця зірка є символом самої Природи, своєрідним камертоном, який настроює нас на хвилю життя. Повна рожа – поширений мотив на чоловічих та жіночих сорочках, а особливо дитячих. Найперше, що варто вишивати дітям – це зорі. Багато зірок на рушниках у стрічкових орнаментальних композиціях, а також вишитих, як центральний мотив, наприклад на подільських рушниках.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Дермань, Здолбунівського району, Рівненської області. 30-ті роки ХХ ст. Пошита з фабричного полотна, уставкова. Збирана навколо горловини. Комір виложистий, прямокутної форми. Пазушний виріз глибокий, закладається та застібається на металеві кнопки. Декорований вертикальним візерунком по усій довжині. Прямі рукави зібрані в широкі прямокутні манжети, які застібаються на металеві кнопки. Комір, манжети, плечові вставки і більша частина рукава прикрашені вишивкою хрестиком. Вишивка двоколірна: червоними і чорними нитками. Орнамент геометричний. Основні елементи орнаменту на рукавах: квадрати, трикутники, прямокутники, восьмипелюсткові квіти, смуги.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита. Крій сорочки традиційний: комір стійка з прямим розрізом. Рукав зєднаний з коміром за допомогою вставки. Комір, манжети, нижня частина плечових вставок і верхня частина рукава прикрашені вишивкою хрестиком. Вишивка двоколірна: червоними і чорними нитками з домінуючим чорним кольором. Орнамент геометричний. Основні елементи орнаменту на рукавах: ромби, напівромби, які формують квітку "розетку". Орнамент розміщений трьома поперечними паралельними смугами, обрамленими рядами з невеликих напівсфер.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита з с. Будераж Здолбунівський район, Рівненська область. Комір стійка, застібка посередині з прометаними трьома петлями. З обох боків від застібки прострочено по дві складки. Рукави з плевовими вставками, закінчуються широким манжетом на трьох прометаних петлях. Плечові вставки декоровані рослинним орнаментом. Нижче плечових встакок, поперек рукава розташовані візерунки рослинного характеру. Вишивка виконана хрестиком середньої величини, нитками чорного і червоного кольору.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча. Комір стійка із застібкою посередині з приметаними трьома петлями. Рукав зі вставкою, закінчується манжетом з чотирма петлями. Сорочка декорована вишивкою великим одностороннім хрестиком на комірі, манжетах, рукавах і плечових вставках. Вишивка виконана червоними і чорними нитками. Орнамент рослинно-геометричний. Плечові вставки, комір сорочки прошиті подвійним швом червоними нитками. На бічних швах на відстані 6 см. від подолу наявна мережка.

Сорочка жіноча вишита

Сороча жіноча з фабричнї тканини. 50-ті роки XX ст. На передньому полотнищі є дві глибокі вертикальні виточки. Горловина кругла, оброблена блакитним мереживом. Вязаний комірець стягнутий жовтою атласною стрічкою. Рукави довгі, широкі, призібрані на плечах. Нижня частина рукава зібрана на резинку. Передня пілка оздоблена вишивкою рослинного характеру, контури якого імітують прямокутну пазушку. Квіткові мотиви виконані нитками синього, жовтого, білого кольорів. По всьому рукавові в шаховому порядку розташовані окремі квіткові мотиви (11 шт.). В їх обрамленні у верхній частині рукава розміщена букетна композиція із стилізованого листя та квітів. Техніка виконання: гладь.

Сорочка жіноча вишита

Сорочка жіноча вишита. Комір - стійка з приметаними трьома петлями. Застібка посередині виробу. Рукав зі вставкою, прикрашений поперечними складками, простроченими машинним швом (усього 7 штук). Між складкам наявний візерунок з рослинним мотивом, виконаний гладдю та стебловим звичайним швом. Вишивка виконана червоними, синіми і чорними нитками.

[Stand der Information: ]