museum-digital
CTRL + Y
en

Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára

Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára. "Brázay (Brazovics) Kálmán (pellérdi) (Kiskunhalas, 1839. október 16. – Pellérd, 1925. január 7.) kereskedő. Brázay Kálmán a 19. század végének nagy ambícióval rendelkező kereskedője, aki boltját a 20. század elejére iparvállalattá és nagykereskedéssé fejlesztette. Nevéhez függő legnagyobb érdeme, hogy elterjesztette a sósborszesz használatát.Brázay a század végén vegyi üzemében már Menta-szeszt, különféle szappanokat (Salvus, Bálvány, Családi, Márvány, Tojás, Cocus és Mandula szappanok), fogkrémet (Kalogén), kölnivizeket, krémeket, púdereket (Najád) is gyártott. De gondolt az állattartókra is: A Brázay Kincsem-fluidot a szarvasmarhák, lovak és kutyák gyógykezelésére használták eredményesen.Az üzletet fia, Zoltán (1875-1951) vette át. Az ifjú mindenben apja nyomdokain haladt, s megszervezte a Dél- és Észak-amerikai, Japán és indiai árusítást is. A cég erejét mutatja, hogy azt az első világháború sem tudta tönkretenni. Egy idő után Brázay Zoltán úgy határozott, a kiskereskedést átengedi sógorának, s ő maga csak a vegyipari részleget tartja meg magának. A vállalkozás végül a második világháború után az államosítással szűnt meg. (Brázay Sósborszesz Kft, 1945.)"(https://hu.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A1zay_K%C3%A1lm%C3%A1n, 2020.08.19.)

"Brázay (Brazovics) Kálmán (pellérdi) (Kiskunhalas, 1839. október 16. – Pellérd, 1925. január 7.) kereskedő.

Brázay Kálmán a 19. század végének nagy ambícióval rendelkező kereskedője, aki boltját a 20. század elejére iparvállalattá és nagykereskedéssé fejlesztette. Nevéhez függő legnagyobb érdeme, hogy elterjesztette a sósborszesz használatát." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objects and visualizations

Relations to objects

Brázay sósborszeszBrázay Kálmán sósborszesz, szappan- és kozmetikai cikkek gyáraBrázay Kálmán sósborszesz, szappan- és kozmetikai cikkek gyáraBrázay Kálmán sósborszesz, szappan- és kozmetikai cikkek gyáraBrázay Kálmán sósborszesz, szappan- és kozmetikai cikkek gyáraBrázay Kálmán sósborszesz, szappan- és kozmetikai cikkek gyára
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára
Created / [Relation to person or institution] Kellner és Mohrländer nyomda

Received Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára

Show relations to actors

Relations to time periods

Show relations to time periods

Activity (Interactions with objects)

[Last update: ]