museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Plakáttár (KP) [KP_1974.491]
Brázay sósborszesz (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Brázay sósborszesz

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A plakátgyűjtemény egyik tárgya.
Szekeres aláírás, további információ nem ismert.

Brázay (Brazovics) Kálmán (pellérdi) (Kiskunhalas, 1839. október 16. – Pellérd, 1925. január 7.) kereskedő. Specialitása a sósborszesz gyártása lett. Franciaországi tanulmányai alatt ismerkedett meg ezzel a termékkel. Sós vizet kevertek pálinkához, majd illatosították. Elsősorban a fáradtság ellen volt hatásos, de fertőtlenítőként is alkalmazták.
A Brázay Kálmán-féle sósborszesz még az száműzetésben élő Kossuth Lajoshoz is eljutott. Az idős politikus két ízben köszönte meg az ajándékba kapott sósborszeszt. Köszönő levelei Brázay Kálmán közlésében megjelentek az akkori lapokban. Kossuth Lajos fájdalmas reumája ettől helyre jött és gyengülő szemeit is új életre keltette. A termék reklámozói között szerepelt Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Benedek Elek és Molnár Ferenc is. Versben, és egy-egy novellában népszerűsítették a „kiválónak tartott csodaszert”.
Brázay Kálmán mint nagykereskedő részt vett a közéletben, főleg az ipar- és kereskedelmi közügyek terén való közreműködésével, a budapesti kereskedelmi és iparkamara tagja. Nagybirtokos és virilista Pellérden (Brázay-kastély: Pellérd, Baranya megye). Érdemeiért megkapta a Ferenc József-rend lovagja címet, és nemesi előnévvel is kitüntették, az üzlettől 1900-ban vonult vissza. Ferenc József császár, (aki nem mellékesen az ő édesapját is börtönbe juttatta) 1901-ben egy hadgyakorlat alatt elfogadta meghívását, és egész udvarával, külföldi államokból érkezett kíséretével együtt Brázay pellérdi kastélyéban szállt meg.
1925-ben, 86 esztendős korában hunyt el.

Material/Technique

Papír / színes nyomat

Measurements

62,5×95 cm

Literature

  • S. Nagy Anikó - Rédey Judit (2006): Az utca képeskönyve. Kereskedelmi plakátok és korabeli kritikájuk (1885-1945). Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.