museum-digital
STRG + Y
de
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького Графіка [Гк-4476]
В обороні богів / Лучник (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького CC BY-NC-SA)
Herkunft/Rechte: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького / Олег Пеленичка (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Vorheriges<- Nächstes->

В обороні богів / Лучник

Kontakt Zitieren Datenblatt (PDF) Originalversion (Datensatz) Entfernung berechnen Zum Vergleich vormerken Graphenansicht

Beschreibung

Гравюра «В обороні богів / Лучник» належить до низки офортів, у яких авторка порушила актуальні суспільні та духовні проблеми міжвоєнної доби. В основі – сюжет із української міфології: воїн-лучник захищає одну з давніх святинь рідного народу – кам’яну статую язичницького бога Світовида. Ліворуч за спиною лучника – фігура Світовида у вигляді чотиригранного стовпа з чотирма обличчями у верхній частині, зверненими до чотирьох частин світу; праворуч – високе небо, пронизане смугами темних і світлих хмар, у яких ширяють чорні птахи. О. Кульчицька втілила оригінальний композиційний задум: на тлі непорушної фігури Світовида пластично відтворила напружену постать воїна, який, видається, ось-ось випустить стрілу з натягнутого лука. Драматизм ситуації підкреслює і скупий, але динамічний пейзаж.
Художниця звернулася до теми язичництва як до одного з етапів нашої тисячолітньої культури. Це свідчить про цілісне сприймання О. Кульчицької української культурної традиції, де на зміну давнім віруванням прийшло християнство з новою мораллю та іншим світобаченням. У цьому творі мисткиня концептуально осмислила і відтворила ідею боротьби, яка пронизує українську історію від давен і є показовою для міжвоєнної доби.

Олена Кульчицька (1877–1967) – українська художниця, малярка, графікиня, ілюстраторка книжкових видань, майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, етнографиня, педагогиня.
Художня освіта: Приватна школа С. Батовського-Качора та Р. Братковського у Львові (1901–1903), Вища художньо-промислова школа при Цісарсько-королівському австрійському музеї мистецтв і промисловості у Відні (1903–1907). Найяскравіше талант мисткині проявився у графіці. О. Кульчицька працювала у станковій, книжковій і прикладній графіці у класичних техніках ліногравюри, ксилографії, офорта, монотипії, літографії, створювала ілюстрації, екслібриси та художні листівки.

Material/Technik

Папір, офорт, акватинта

Maße

19 × 14,8 (33,8 × 24,5)

Literatur

  • Л. КостьТ. Різун (2013): Олена Кульчицька. Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво. Львів
Karte
Geistige Schöpfung Geistige Schöpfung
1929
Olena Kultschyzka
Besessen Besessen
1967
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького
Lemberg (Lwiw)
Geerbt Geerbt
1967
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького
Lemberg (Lwiw)
[Zeitbezug] [Zeitbezug]
1929
1928 1969
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Objekt aus: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького – один із найвизначніших осередків акумулювання та промоції духовно-мистецьких надбань...

Das Museum kontaktieren

[Stand der Information: ]

Hinweise zur Nutzung und zum Zitieren

Die Text-Informationen dieser Seite sind für die nicht-kommerzielle Nutzung bei Angabe der Quelle frei verfügbar (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Als Quellenangabe nennen Sie bitte neben der Internet-Adresse unbedingt auch den Namen des Museums und den Namen der Textautorin bzw. des Textautors, soweit diese ausdrücklich angegeben sind. Die Rechte für die Abbildungen des Objektes werden unterhalb der großen Ansichten (die über ein Anklicken der kleineren Ansichten erreichbar werden) angezeigt. Sofern dort nichts anderes angegeben ist, gilt für die Nutzung das gerade Gesagte. Auch bei der Verwendung der Bild-Informationen sind unbedingt der Name des Museums und der Name des Fotografen bzw. der Fotografin zu nennen.
Jede Form der kommerziellen Nutzung von Text- oder Bildinformationen bedarf der Rücksprache mit dem Museum.