museum-digital
STRG + Y
de
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum Történeti Képgyűjtemény [DM_TK_24.1102.1]
Eredeti állapot (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum CC BY-NC-SA)
Herkunft/Rechte: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Vorheriges<- Nächstes->

Eredeti állapot (Kis-Balaton védőrendszer)

Kontakt Zitieren Datenblatt (PDF) Originalversion (Datensatz) Entfernung berechnen Zum Vergleich vormerken Graphenansicht

Beschreibung

Fotó a "Kis-Balaton védőrendszer I. ütem építési munkái" című fotóalbumból.
A XVIII. század végéig nem tettek különbséget a Balaton és a Kis-Balaton között, a mai, tágabb értelemben vett Kis-Balatont a Balatonhoz számí­tot­ták. A Balaton átlagos vízmélysége és térfogata a XVIII. század vége óta a felére csökkent. Ebben nagy szerepe volt az 1863-ban megépített Sió-zsilipnek és a Balaton déli partján futó vasútvonal miatt végzett szabályozási munkáknak. Ezek ered­mé­nye­ként a Kis-Balaton magasabban fekvő részei szárazra kerültek, a terület vízborítást csak a Zala árvizeikor kapott. Az 1920-as évek­ben a Zala árvízvédelmi töltéseivel gyakorlatilag a folyó árvizeit is kizárták a Kis-Balatonból. Ezt követően a csatornarendszer kialakításával meg­kísérelték a talajvízszintet csökkenteni, illetve szabályozni annak érdekében, hogy a területen mező­gazdasági tevékenységet lehessen folytatni. Ezek a munkálatok az 1960-as évekig tartottak, ered­mény­re azonban nem vezettek.
A vízterület fontos szerepet játszott abban, hogy a Zala lerakja hordalékát és szerves anyag tartalmát, mielőtt a Balatonba ömlik. A szabályozási folyamatok miatt a XX. század közepére a Kis-Balaton fokozatosan elvesztette szűrő funkcióját, aminek a Balaton fokozott és gyors vízminőség romlása lett a következménye, mivel a Zala már nem a Kis-Balaton mocsaras térségében, hanem a Keszthelyi-öbölben rakta le hordalékát, ami az öböl sajátos áramlási viszonyai miatt nagyrészt ott is maradt. Mindeközben a mezőgazdasági termelés növekedése miatt fokozódott a területen a kémiai és bioló­giai szennyezés, kibocsátás.
Az ökológiai katasztrófa elkerülésének érdekében az 1970-es években a Nyugat-dunántúli Környe­zet­védelmi és Vízügyi Igazgatóság kidolgozott egy tervet a „Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer” ki­építésére, ami a Kis-Balaton újbóli mesterséges elárasztását, a mocsárvilág reha­bi­li­tá­ci­óját foglalta magában. Alapgondolata az volt, hogy a hajdan öbölként, illetve mocsárként létezett Zala-völgy is­mételt elárasztásával kialakuló mocsaras-nádas terület a Zalán érkező tápanyagokat feldolgozza. A világon egyedülálló vízvédelmi rendszerrel az eddig a Balatonban – főleg a Keszt­helyi-öbölben – lejátszódó folyamatokat a Balaton elé, a Zala alsó szakaszán kialakítandó vízvédelmi rendszer terü­le­tére helyezzük át. Ez a megoldás a mintegy 200 évvel ezelőtti, természe­tes állapothoz hasonlító vi­szonyokat állít elő.
A munka két ütemben valósult meg: az első ütem, az 1870 hektár területű Hídvégi tó kialakítása 1985-re, a második ütem, a 5000 hektáros Fenéki tó elárasztása lényegében a 2000-es évek köze­pé­re készült el. A területen komoly védőgát és átemelő-rendszer valósult meg. A Zala vize tervezett módon kanyarog végig a területen.

Material/Technik

Papír / fotó

Maße

h: 14,7 cm, sz: 9,6 cm; Album mérete: h: 22,5 cm, sz: 15,9 cm

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

Objekt aus: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az...

Das Museum kontaktieren

[Stand der Information: ]

Hinweise zur Nutzung und zum Zitieren

Die Text-Informationen dieser Seite sind für die nicht-kommerzielle Nutzung bei Angabe der Quelle frei verfügbar (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Als Quellenangabe nennen Sie bitte neben der Internet-Adresse unbedingt auch den Namen des Museums und den Namen der Textautorin bzw. des Textautors, soweit diese ausdrücklich angegeben sind. Die Rechte für die Abbildungen des Objektes werden unterhalb der großen Ansichten (die über ein Anklicken der kleineren Ansichten erreichbar werden) angezeigt. Sofern dort nichts anderes angegeben ist, gilt für die Nutzung das gerade Gesagte. Auch bei der Verwendung der Bild-Informationen sind unbedingt der Name des Museums und der Name des Fotografen bzw. der Fotografin zu nennen.
Jede Form der kommerziellen Nutzung von Text- oder Bildinformationen bedarf der Rücksprache mit dem Museum.