museum-digital
CTRL + Y
en

Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára

Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára. "Brázay (Brazovics) Kálmán (pellérdi) (Kiskunhalas, 1839. október 16. – Pellérd, 1925. január 7.) kereskedő. Brázay Kálmán a 19. század végének nagy ambícióval rendelkező kereskedője, aki boltját a 20. század elejére iparvállalattá és nagykereskedéssé fejlesztette. Nevéhez függő legnagyobb érdeme, hogy elterjesztette a sósborszesz használatát.Brázay a század végén vegyi üzemében már Menta-szeszt, különféle szappanokat (Salvus, Bálvány, Családi, Márvány, Tojás, Cocus és Mandula szappanok), fogkrémet (Kalogén), kölnivizeket, krémeket, púdereket (Najád) is gyártott. De gondolt az állattartókra is: A Brázay Kincsem-fluidot a szarvasmarhák, lovak és kutyák gyógykezelésére használták eredményesen.Az üzletet fia, Zoltán (1875-1951) vette át. Az ifjú mindenben apja nyomdokain haladt, s megszervezte a Dél- és Észak-amerikai, Japán és indiai árusítást is. A cég erejét mutatja, hogy azt az első világháború sem tudta tönkretenni. Egy idő után Brázay Zoltán úgy határozott, a kiskereskedést átengedi sógorának, s ő maga csak a vegyipari részleget tartja meg magának. A vállalkozás végül a második világháború után az államosítással szűnt meg. (Brázay Sósborszesz Kft, 1945.)"(https://hu.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A1zay_K%C3%A1lm%C3%A1n, 2020.08.19.)

"Brázay (Brazovics) Kálmán (pellérdi) (Kiskunhalas, 1839. október 16. – Pellérd, 1925. január 7.) kereskedő.

Brázay Kálmán a 19. század végének nagy ambícióval rendelkező kereskedője, aki boltját a 20. század elejére iparvállalattá és nagykereskedéssé fejlesztette. Nevéhez függő legnagyobb érdeme, hogy elterjesztette a sósborszesz használatát." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Received Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára

[Relation to person or institution] Brázay Kálmán Sósborszesz, Szappan- és Kozmetikai Cikkek Gyára
Created / [Relation to person or institution] Kellner és Mohrländer nyomda ()