museum-digital
CTRL + Y
en
Helytörténeti Gyűjtemény és Ádám Jenő Emlékház, Szigetszentmiklós SZHGY_ÁJ_F_53.

SZHGY_ÁJ_F_53.

Ádám Jenőt nem ábrázoló fényképek - pl. pályatársaktól, tanítványoktól származó fotók.

[ 27 Objects ]

Fénykép

A fényképen egy asztaltársaságot láthatunk, akik egy verandán ülnek. A kép hátulját képeslapnak használták fel. A címzett: "Nagyságos Ádám Jenő tanárurnak Budapest Ferry Oszkár u. 57. III. 46.". A szövegben pedig ez olvasható: "Kedves Ádám, László dr. által értesültem, hogy zeneakadémiai tanári kinevezést nyert. Sokszor gratulálok, és erősen hiszem, hogy ez csak egy első lépésfoka egy eljövendő fényes pályafutásnak. Örülök, hogy az egyesületben működik és remélem, hogy novemberben viszontlátjuk egymást. Sajnálom, hogy k. látogatásukat elmulasztottam, meg kell ismételniük mert ez ................! Meleg üdvözletekkel mindkettőnktől mindkettőjüknek ........ "(aláírás nem kiolvasható).

Fénykép

A fényképen Geszty Szilvia énekesnőnek ad át egy plakettet egy idősebb úr. A kép alatt a következő felirat olvasható: "Örök hálával és szeretettel Geszty Szilvia 1956. jul. 20. , Berlin".

Fénykép

A fényképen Tekeres Sándor énekest láthatjuk. A kép műteremben készült.

Fénykép

A fényképen egy idősebb hölgyet láthatunk egy szobában. A fotó hátuljára a következőket írták: "Budapest, 1958. X. 11. szo. Szepes".

Fénykép

A fényképen Ittzés Mihály látható a Diplomahangversenyén. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "Ádám Jenő tanár úrnak - Hálás köszönetem jeléül a "távolból" is kapott gondoskodó tanácsokért, az elfelejthetetlen élményt jelentő beszélgetésekért, pályám indulásához nyújtott segítségért. Ittzés Mihály Budapest, 1963. március 5. (Diploma hangversenyem.)".

Fénykép

A fényképen egy csoportképet láthatunk. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "Ádám Jenő úrnak zeneművészeti főiskolai tanár Budapest. A szikszói énektanfolyamról kedves megemlékezésül, Szikszó, 1947. ápr. 24-27. Kiss Gyula ált. tanító".

Fénykép

A fényképen Ádám Jenő egyik tanítványáról, ifj. Anda Gézáról láthatunk egy képet. A fiú éppen a zongoránál ül. A fotó hátulján ez olvasható: ".......it csókolja .....ás szeretettel ifj. Anda Géza Budapest 1933. újév napján", illetve egy másik kézírással: "tanítványa volt Á.J-nek".

Fénykép

A fényképen egy hölgy portréképét láthatjuk. A kép hátulján lévő írás szerint: "Ellen Martin 1948. I." A kép műteremben készült.

Fénykép

A fényképen Tólnai Erzsébet tanárnő látható, aki a Százados úti polgári iskolában tanított. A képen 1933 szerepel dátumként.

Fénykép

A fényképen három személyt láthatunk. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "A régi Ötvös Magdi, Anyuka és az új férj Daniel, 1981. Luxembourg".

Fénykép

A fényképen Berei Mária színésznő, Ádám Jenő egyik tanítványa látható. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "Rüschlikon és Basel emlékére 1958. január 22. Berei Mária.".

Fénykép

A fényképen egy férfi portréja látható. A kép alatt az alábbi szöveg olvasható: "Ádám Jenő Emlékház részére Budapest 1985. január 3.-án. Horusitzky Zoltán".

Fénykép

A fényképen Kodály Zoltánt és első feleségét, Sándor Emmát láthatjuk. Sajnos a fotó hátulján lévő szöveg nem kiolvasható.

Fénykép

A fényképen Tekeres Sándor énekes portréja látható. A kép műteremben készült. A fotón a következő felirat olvasható: Kedves Jenő bátyámnak szeretettel és igaz barátsággal Tekeres Sándor 1964. XII.". A kép hátulján pedig ez olvasható: "Tekeres Sándor énekes, meghalt 1977. őszén". (Itt tévesen szerepel a dátum, mert 1977. július 11.-én hunyt el.)

Fénykép

A fényképen Geszty Szilvia énekesnő portréját láthatjuk. A kép műteremben készült. A fotón a következő felirat olvasható: "Drága Jenő bácsinak hálával és szeretettel atyai támogatásáért. Geszty Szilvia Berlin 1967.".

Fénykép

A fényképen egy férfit láthatunk, aki az autója mellett áll. A kép alatt a következő felirat olvasható: "Az én drága barátomnak, volt Mesteremnek, Ádám Jenőnek szeretettel Feri".

Fénykép

A fényképen egy fiatal hölgyet láthatunk estélyi ruhában. A fotó műteremben készült. A képre ezt írta a hölgy: "Szeretettel ölel és csókol Margit, 1932. VI. 20.". Eredetileg képeslapnak készült, és fel is használták. A címzett "Nagyságos Ádám Jenőné úrasszony Budapest I. Ferry-o. -utca 57. III. 46.", a szövegben pedig ez olvasható: "Olgám drága, bocsáss meg, hogy fényképemen küldöm szerető jókívánságaimat neved ünnepén, de más nincsen most kéznél. No nem baj legalább így is mosolygok Reád. Áldjon az ég minden széppel és jóval. Légy mindég mosolygó napsugara Jenőnek, hogy életetek örökké boldog lehessen. Mielőbb óhajtalak látni Olgám Mindkettőtöket. Jenőt szívből köszöntöm. Kéthelyiné Bpest II. Batthyány-u. 53. I.2.". A képen szereplő hölgy valószínűleg Kéthelyiné Wakots Margit énekesnő.

Fénykép

A fényképen egy hölgyet láthatunk kalapban. A kép mellett az alábbi írás olvasható: "Jenőnek a sok sok szép muzsikálás emlékéül 1926. XII. 31. Margit".

Fénykép

A fénykép egy templomi temetési szertartás egy részletét mutatja be.

Fénykép

A fényképen egy hölgy látható. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "Tóth Sándorné Jakner Olga, aki Vorosilov révén hazakerült a fogságból".

Fénykép

A fényképen a Hatvani család látható. A fotó Clevelandban készült 1969-ben. A kép hátulján az alábbi szöveg olvasható: "Jenő Bátyámnak sok szeretettel a Hatvani családtól, Balázska, Ica, Zsuzsika, Balázs és Zsolt".

Fénykép

A fényképen egy férfi mond beszédet, háttérben egy iskola tanulói állank egyenruhában. A fotó hátulján az alábbi szövegek olvashatóak: "Foto: E. Hajts Kornél", illetve "Kassa Görcsös Mihály 1964".

Fénykép

A fényképen Ádám Lászlót és Szegő Miklósnét (Ádám Évát) láthatjuk. Ők Ádám Jenő testvérének, Ádám Lajosnak a gyermekei. A fotó az Ádám Jenő Emlékházban készült.

Fénykép

A fényképen Ádám Lászlót és Szegő Miklósnét (Ádám Évát) láthatjuk. Ők Ádám Jenő testvérének, Ádám Lajosnak a gyermekei. A kép hátulján az alábbi szöveget lehet olvasni: "Az Alapítvány tevők: Szegő Miklósné (Ádám Éva), Ádám László". A fotó az Ádám Jenő Emlékházban készült.

[Last update: ]