museum-digital
CTRL + Y
en
Helytörténeti Gyűjtemény és Ádám Jenő Emlékház, Szigetszentmiklós SZHGY_ÁJ_F_05.

SZHGY_ÁJ_F_05.

Ádám Jenő szüleit, Ádám Istvánt és Ónodi Arankát ábrázoló fényképek.

[ 9 Objects ]

Fénykép

Portréfénykép Ádám Jenő édesanyjáról, Ádám Istvánné Ónódi Arankáról. Hátulján ismeretlen kézírással: "Jenő bácsi Édes Anyja".

Fénykép

Ádám Jenő édesanyját olvasás közben ábrázoló fénykép. A kép a korabeli technikai színvonalnak megfelelően nehezen kivehető, a család budapesti lakásának belseje látható rajta.

Fénykép

Ádám Jenő édesanyjáról, Ádám Istvánné Ónódi Arankáról készült műtermi fénykép. A kép hátulján Ádám Jenő kézírásával olvasható: "Mama; 50-60 éves (kora) között". A fénykép szürke kartonra lett ragasztva, de a fotós neve nem szerepel rajta.

Fénykép

Ádám Jenő édesapját, Ádám Istvánt ábrázoló műtermi kép. A fotó igazolványképként vagy hivatalos irat mellékleteként volt használva, háromszor is szerepel rajta a M. Kir Rendőrség bélyegzője. Hátulján Ádám Jenő kézírásával ez olvasható: "Édesapám". Ismeretlen kézírással pedig a következő: "megh. 1944. Budapesten". Ez utóbbi tévesen szerepel a kép hátulján, Ádám István 1942-ben halt meg.

Fénykép

Ádám Jenő édesapjáról, Ádám Istvánról készült kép. A férfi az ágy szélén ül a budapesti lakásban. A kép hátulján Ádám Jenő kézírásával ez olvasható: "Édesapánk halálos betegen - 1942".

Fénykép

Ádám Jenő édesapjáról, Ádám Istvánról készült kép. A férfi az ágy szélén ül a budapesti lakásban. A kép hátulján Ádám Jenő kézírásával ez olvasható: "Édesapánk halálos ágyon - 1942". A kép ugyanott, ugyanakkor készült, mint az SZHGY_ÁJ_F_5.5. sz. fénykép.

Fénykép

Ádám Jenő édesapjáról, Ádám Istvánról készült kép. A férfi az ágy szélén ül a budapesti lakásban. A kép hátulján Ádám Jenő kézírásával ez olvasható: "Édesapánk, Ádám István halálos ágyon - 1942". A kép ugyanott, ugyanakkor készült, mint az SZHGY_ÁJ_F_5.5. sz. fénykép.

Levelezőlap

Ádám Jenő anyai nagyanyját, Ónódi Máriát ábrázoló fénykép, mely levelezőlapként került felhasználásra. Hátulján kék filccel Ádám Jenő írásával ez olvasható: "Onódi Mária, nagymama, Szigetszentmiklós". Eredeti kézírással a következő címzés: "T. Ádám Istvánné asszonynak, Budapest, I. Városmajor u. 47 b." A levezőlap szövege: "Mégis meggondoltuk a dolgot. Elküldjuk a mamát is. Mit szólsz hozzá? Csók, Zsoffi(?)". A levelezőlapon 5 filléres postai bélyegző látható, de a postai pecsét nem olvasható.

Levelezőlap

Ádám Jenő édesanyjának, Ónódi Aranka vér szerinti apját, Arany Bálintot ábrázoló fénykép. Arany Bálint Szigetszentmiklóson volt kántortanító az 1860-as, 1870-es években. A kép hátulján kék filctollal Ádám Jenő kézírásával "Arany Bálint, anyám apja. Szigetszentmiklósi segédtanító. Nagyapám." A képet Josef Straub soroksári fényképész készítette.

[Last update: ]