museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Об'єкт хата Тухолька

Об'єкт хата Тухолька

Експонати експозиції хати села Тухолька

[ 77 Objects ]

Лава, бамбетель

Лава-бамбетель - виготовлена з дерева дуба на чотирьох чотиригранних прямокутних ніжках. Виступи задніх ніжок вгорі рівно потоншені і служать боковими опорами спинки, а виступи передніх ніжок менші і фігурно вирізані. З обох сторін на виступи передніх ніжок спираються фігурно вирізані поручні, задніми кінцями задовбані у виступи задніх ніжок. Спинка складається з двох паралельних довгих планок, з'єднаних між собою чотирма кусками (по три в кожному, всього дванадцять) вигнутих планок. Сидіння виготовлене з трьох широких планок і дошок.

Шафа, креденс

Креденс - дерев'яна шафка на посуд складається з двох частин. Нижня частина закривається двома прямокутними дверцятами, де зверху є дві шухляди. Верхня частина надбудова має троє дверей, а центральна частина декорована відкритою поличкою. Зверху надбудова оздоблена наскрізною різьбою рослинного орнаменту. Всі двері креденсу декоровані різьбою рослинного характеру. Креденс помальований коричневою фарбою. (с. Ралівка Самбірський р-н, Львівська обл.)

Скрипка пріма

Скрипка саморобна (пріма). Майстер - Кіт Григорій із Лемківщини (1898-1980). Народна назва - "гуслі". Нижня дека складається з двох половин. На горішній деці два традиційні S-подібні голосники. Гриф має волютоподібний вигляд. До скрипки додано смик.

Килимок

Макатка (килимок). На мішковині виконано аплікацією три жіночі фігурки, повернуті спинами. Матеріал аплікації - фабричне сукно (переважно) синього, беж, червоного. чорного кольорів, шовк кольору беж, бавовняне біле полотно. По чорному сукні біля кинтарів є вишиті зірочки вовняними нитками червоною (темною), рожевою, голубою, оранжевого кольорів. З такої ж вовни внизу макатки є френзлі.

Рушник

Рушник для старости на сватання. Зав'язувався на руку. Лляний рушничок, який на кінцях доточений невибіленим полотном з довгими тороками.

Рушник

Рушник для старости на сватання. Зав'язувався на руку. Без доточування. Має над тороками по рядку вишивки "хрестиком" (ромбики): в чорному обрамлені жовті і голубі очка.

Блуза

Блуза жіноча (коротка), верхній плечевий одяг. Пошита з лляного домотканого полотна. Ковнір викладний, рукав вставний, вузький, закінчується манжетом. Перед і низ кругом оздоблений вишивкою (чорні, червоні й оранжеві кольори). Взір вузенький. Крім того, перед декорований, зашитими закладками. Манжети також вишиті, орнамент - рослинний. (с. Тухолька Сколівський р-н Львівська обл.)

Скатертина

Скатертина на стіл. Ручного гачкування, з фабричних бавовняних білих ниток. Скатертина майже квадратної форми. Взір складається з поперечних, гачкованих взором смуг, зшитих між собою. Взір геометричного характеру. Навколо обрамлення - із делікатної сіточки гачкованої і прив’язними китичками. Локальна назва "сервета".

Серветка

Серветка ("сервета") квадратної форми, ручного гачкування з бавовняних фабричних ниток білого кольору. На фоні сіточки, виконаної півстовпчиком, розкидані маленькі квіточки і квадратики, обрамлені рамочкою, яка (виплетена) зроблена стовпчиком. Краєм серветки йде широка кайма, утворена великими восьми пелюстковими квітами; краї викінчені стовпчиком.

Серветка

Серветка ("сервета") квадратної форми, гачкована з білих фабричних бавовняних ниток. На фоні сіточки, виконаної півстовпчиком, в центрі – розета з 8-пелюсткової зірки з хрестовидним перехрестям. Навколо серветку обрамлює кайма з квадратиками, розташованими в смугу. Кайма і розета виконані стовпчиком.

Серветка

Серветка ("сервета") ручного гачковання з білих бавовняних ниток. На фоні в сіточку в центрі – розета з 4 пелюсток-дзвіночків. Навколо кайма з заповненими квадратиками. Квадратики і розета виконані стовпчиком.

Серветка

Серветка ("сервета") квадратної форми, ручного гачкування з фабричних бавовняних ниток. На фоні, сіточки виконані півстовпчиком, великий ромб і по кутах сіточки маленькі квіточки, виконані стовпчиком, обрамлені рамочкою в один стовпчик. Серветка викінчена стовпчиком, який створює другу рамочку.

Серветка

Сервета квадратної форми, ручного гачкування з фабричних бавовняних ниток. На фоні сіточки, виконаної півстовпчиком, восьмираменна розета у вигляді зірки виконана стовпчиком. Краї зроблені стовпчиком.

Серветка

Серветка ("сервета") гачкована з білих бавовняних фабричних ниток. На фоні в сіточку (півстовпчик) в центрі велика розета хрестовидна, на кінцях – великі листки. Навколо вузенька кайма. Кайма і розета виконані стовпчиком.

Скатертина

Партовина. Виткана з доморобних лляних ниток вручну технікою простого переплетення. Видовжене полотнище декороване вишитим хрестиком геометризованим орнаментом у вигляді п'ятьох наближених до чотирикутника форм. Вишивка поліхромна. Навколо вишивки і по вужчих краях партовини - мережка.

Сорочка жіноча

Сорочка жін., 50-і рр.ХХст. - пошита з домотканого полотна з купованих ниток. Коротка, з двох суцільних полотнищ, уставкова. Рукав прямий, призбираний на вузький манжет 2см шириною. Пазушний розріз спереду короткий - 20 см. Довкола горловини зібрана в густі зморшки-брижі, вшиті в вузенький комір-стійку. Декор - вишивка: стійка, манжети, уставка, вертикальна смуга спереду. Орнамент - геометричний. Домінують червоний і зелений кольори, трохи чорного і рожевого. Техніка вишивки - лічильна гладь.

Пішва мала

Пішва мала, 60-і рр., ХХст., - пошита машиною з двох шматків фабричного полотна, між які вставлена широка (20 см) смуга орнаментального гачкованого мережива з мотивом троянди, нахиленої вліво-вправо. На віддалі 2см від мережива обабіч зашитовузькі закладки. Краї застібаються гудзичками.

Покривало

Покривало (рідно) - виткане вручну з бавовняних та кольорових вовняних ниток. Однопілочна? На темновишневому тлі розташовано вузчі та ширші кольорові смужки, які перемежовані білим рядком. Вузчі краї підшиті в рубець смужкою чорної лискучої тканини. Автор Бурковська Олександра Василівна (1922-2005 рр.)

Килим

Килим - 30-і рр. ХХ ст., витканий вручну з лляних (основа) та кольорових якісних вовняних ниток (піткання). Орнаментальна композиція геометричних мотивів з довгими прямокутними виступами. Середня - з мотивом "ромб в ромбі" в центрі розташована на зеленому тлі. Інші, розмежовані вузькими смужками з мотивом видовженого ромба та заповнені трьома ускладненими композиціями на голубому та бежевому тлі в середині. При вужчих краях - по вертикалі розташовано смуга з трьома мотивами ромба; при ширших - ряд зі скосих кольорових зубчастих елементів та пасочків. Бордюрна смуга чорного кольору - вузька. Нитки основи зв'язані в китички.

Серветка

Серветка на крайню частину полички, 40-50-і рр. ХХ ст. На довгому, вузькому шматку фабричного полотна, при одному широкому рубцю, який завершений мережкою "в стовпчики", вишита хрестиком та стебнівкою жовто-синя з додатком коричневої нитки орнаментальна смуга з мотивом стилізованої квітки. Інші краї завершені рубцем, машинним швом.

Серветка

Серветка на крайню частину полички, 40-50-і рр. ХХ ст. На довгому, вузькому шматку фабричного полотна, при одному широкому рубцю, який завершений мережкою "в стовпчики", вишита хрестиком та стебнівкою жовто-синя з додатком коричневої нитки орнаментальна смуга з мотивом стилізованої квітки. Інші краї завершені рубцем машинним швом.

Занавіска

Завіска на полички, верхню частину вікна, 50-і рр. ХХ ст. Виготовлена з білого довгого, вузького шматка бавовняного полотна фабричного виробництва. У нижній частині по довшому краю розміщено ажурну, прозору композицію з мотивом квітки понад край. У верхній частині квітки пелюстки прозорі, круглі; у нижній - пелюстки видовжені, звисаючі. Композиція виконана машинним стібком, методом "рішельє".

Занавіска

Фіранка, 50-і рр. ХХ ст. Виготовлена зі шматка фабричного білого полотна машинним стібком методом "рішельє". У верхній частині розміщено ажурну, прозору композицію зі стилізованої квітки в обрамленні: зверху заокругленому, з боків прямокутниками з довгими прозоми смужками. Між ними - теж уподібнена квітці фігура. Краї завершені круглими фестонами, у верхній частині з дірочками для шнурка.

Занавіска

Фіранка на верхню частину вікна, 50-і рр. ХХ ст. Виготовлена з білого шматка бавовняного полотна фабричного виробництва. У нижній частині по довшому краю розміщено ажурну, прозору композицію з двома квітками посередині. Від них відходить в боки широка галузка з листочками. Два вужчі краї завершені заокруленими "фестонами". Композиція виконана машинним стібком методом "рішельє".

[Last update: ]