museum-digital
STRG + Y
de
Національний музей історії України Зброя та спорядження з Худлівського скарбу

Зброя та спорядження з Худлівського скарбу

Зброя та спорядження з Худлівського скарбу випадково знайдені в 1996 році і в 2002 подаровані НМІУ

[ 8 Objekte ]

Меч

Меч бронзовий з орнаментованим руків’ям був знайдений в 1996 р. у складі Худлівського скарбу, в якому, окрім нього були інші мечі, чеканомолоти, шпильки та спіралі. Клинок верболистий дволезовий з ребром-нервюрою по поздовжній вісі з обох сторін. Руків’я пласке суцільнолите. У місці переходу до клинка – кріплення у вигляді шляпок-клепок. Нижня частина руків’я має напівкруглий виріз з "вусиками", спущеними обабіч нервюри. Орнамент середньої частини руків’я має вигляд поясів з паралельних заглиблених ліній. Кожний пояс з одного боку облямований низкою дуг, з’єднаних кінцями. Навершя руків’я – грибоподібне з гостро-овальною шляпкою. Давні скарби могли бути пов’язані з виробничою сферою, або мати ритуальний характер приношення богам.

Спіраль рукозахисна

Спіраль була знайдена у складі Худлівського скарбу, в якому, окрім нього були мечі, чеканомолоти, шпильки та інші спіралі. Спіраль рукозахисна виготовлена з круглого в перерізі джгута, який звивається в дві спіралі. Одна спіраль велика, конусоподібна і має 8 витків, друга – маленька (2,5 витки). Вони з’єднані s-подібним переходом. Центральна частина великої спіралі закрита напівсферичним ґудзиком, який має знизу стрижень-фіксатор з трьома відростками. Давні скарби могли бути пов’язані з виробничою сферою, або мати ритуальний характер приношення богам.

Навершя бойової сокири

Чеканомолот з вузькою видовженою лезовою частиною і дископодібним обушком. Лезова частина дугоподібна, шестикутна в перерізі, має бортики по краях. Лезо трохи увігнуте. Втулка циліндрична, з двома кільцевими виступами. Обух круглий з конічним шипом по центру, навколо якого розташовані шість невеликих сферичних виступів.

Навершя бойової сокири

Чеканомолот з вузькою видовженою лезовою частиною, обух відсутній. Лезова частина дугоподібна, шестикутна в перерізі, має бортики по краях. Лезо трохи увігнуте. Втулка циліндрична, з двома кільцевими виступами.

Шпилька-жезл

Шпилька масивна. Голівка має вигляд сплющеної кульки. Нижче розташований диск, а під диском чотири горизонтальні виступи із напівсферичними кінцями. У плані виступи утворюють хрестоподібну фігуру. Стрижень шпильки видовжений, округлий в розрізі, потовщується донизу. Кінчик загострений.

Шпилька-жезл

Шпилька масивна, фрагментована. У верхній частині розташовані чотири горизонтальні виступи із конусоподібними голівками. У плані виступи утворюють хрестоподібну фігуру. Стрижень шпильки видовжений, округлий в розрізі, потовщується донизу. Кінчик загострений.

Спіраль рукозахисна

Спіраль рукозахисна виготовлена з круглого в перерізі джгута, який звивається в дві спіралі. Одна спіраль велика, конусоподібна і має 11–12 витків, друга – маленька (2,5 витки) і пласка. Центральна частина великої спіралі незаповнена, має круглий отвір посередині. Мала спіраль нараховує 3 витки. Обидві спіралі з’єднані s-подібним переходом.

Спіраль рукозахисна

Спіраль рукозахисна виготовлена з круглого в перерізі джгута, який звивається в дві спіралі. Одна спіраль велика, конусоподібна і має 9–10 витків, друга – маленька (2,5 оберти) і пласка. Вони з’єднані s-подібним переходом. Центральна частина великої спіралі закрита напівсферичним ґудзиком, який маж знизу стрижень-фіксатор з трьома відростками.

[Stand der Information: ]