museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen ЛИСТІВКА

ЛИСТІВКА

Презентація проекту ЛИСТІВКА за підтримки
#MemorySaversUA #SUCHO Saving Ukrainian Cultural Heritage Online .

[ 15 Objects ]

Листівка поштова

Друкована чорно-біла фотографія-листівка, видана типографським способом на якій на фоні гір біля карпатської огорожі зафіксована на повний ріст молода подружня пара в традиційному гуцульському народному одязі. Зверху є напис: "Karpaty Tyny. Malzestwo huculskie. Карпати тини. Супружество гуцульське". Час випуску 1915.

Листівка поштова

Кольорова листівка (репродукція) худ. Ждахи (1914 р.) видавництво О.К. Лозинського з зображенням символічного єднання Східної і Західної України. Дві групи людей в українських нац. костюмах. Листівка використовувалась. На звороті напис: "Словенска породиця". Вірогідно символ єднання всіх слов"янських народів.

Листівка поштова

Сіро-зелена друкована листівка з видами окремих будівель м. Чорткова (сучасна Тернопільська обл.). Напис на звороті виконано готичним шрифтом німецькою мовою (готична листівка).

Листівка поштова

На лицевій стороні зображено панораму Львова з Гицлевої гори. На першому плані зображено горбисту місцину з якої роблять фото; на другому плані зображено фабричні будівлі "Акціонерного товариства броварів"; на третьому плані видніються квартали історичних околиць Львова - Клепарова і Замарстинова; на четвертому плані зображено гору "Високий замок" та центральну частину міста. Нижче підпис польською та німецькою: "Lwow. Ogolny widok - Lemberg. Totalansicht.". На звороті в правому верхньому кутку місце під марку; нижче місце під напис адреси. Внизу по центру емблема видавництва: "Wydawnictwo SZTUKA Krakow". Ліворуч у кутку вказано прізвище автора та дата виготовлення листівки.

Листівка поштова / Львівська ратуша

На поштовій листівці ліворуч зображено фото прямокутної форми із фрагментом львівської ратуші з південно - західної сторони. З правої сторони пусте місце . Зверху по центру є напис польською та німецькою мовами: "Ratusz - Rathaus / Lwow - Lemberg". Нижче по центру напис видавництва та місто де видали листівку: "Römmler & Jonas, Dresden." На звороті по центру надруковані дві лінії для запису тексту; нижче в правій стороні є також дві менші за довжиною лінії для запису адреси. Зверху зворотньої сторони листівки по центру напис німецькою (готичний шрифт) та польською: "Korespondens = Karte. Karta korespondencyjna. Зображення на лицевій стороні листівки чорно-білого кольору.

Листівка поштова / Площа Ринок у Львові

На лицевій стороні листівки зображено південну частину площі Ринок. Ліворуч зображено фрагмент будівлі міської ратуші зі сторони головного входу. На першому плані, нижче біля ратуші зображнено велику групу людей, по центру зображено трамвай; правіше зображено житлові будинки які розташовані на площі. На другому плані за будівлями площі видніються вежа Успенської церкви та вулиця Руська. По центру в горі напис польською, латинською та англійською мовами: "LWOW. - Rynek. LEOPOL. - Grand - place." Зображення на лицевій стороні кольорове. На звороті присутній текст адресата та адреса (листівка використовувалася) та в правому кутку австрійська марка зленого кольору із ображенням імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа І. На марці штемпель львівського поштамту: "LEMBERG". Ліворуч від марки прямокутна печатка військової комендатури: "K.u.K.(kaiserlich und königlich) Militärzenzur Lemberg." По центру напис польською та французькою: "POCZTOWKA. - CARTE POSTALE." В лівому кутку зліва напис назви видавництва (польською та французькою), місто де друкували, дата виготовлення та номер партії: "Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich w Krakowie. 1913. Edition du salon des peintres polonais a Cracovie. Nr. 27."

Листівка поштова / Вид на Львів з Копця Люблінської унії

На лицевій стороні листівки, в кольорі на першому плані зображено вид на центр міста Львова, а на другому плані видніються підніжжя гір. В верхньому лівому кутку напис польською та німецькою мовами: Lwow. Widok z Kopca. / Lemberg. Aussicht vom hügel. На звороті листівки в верхньому правому кутку розміщена австрійська поштова марка. Опис марки: Фіолетово-червона, по центру зображена корона Габсбургзької монархії, довкола неї напис німецькою: "KAISERLICHE - KÖNIGLICHE - ÖSTERREICHISCHE - POST". Нижче під короною напис ціни марки: "10 HELLER / 10 галер". На марці погашено штамп львівського поштамту: "LEMBERG 5 IX ?". Ліворуч від марки прямокутна печатка цензурної комісії Австрії в часи першої світової війни: "K.u.k. Zensurstelle. Lemberg post". Нижче виділено чотири лінії зеленого кольору для запису адреси. Ліворуч в нижньому кутку від поперечної лінії яка відокремлює місце для тексту і місце для запису адреси вказано, номер партії та назву видавництва, місто та рік виготовлення листівки: " No. 14 Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich w Krakowie 1916. Листівка використовувалася.

Листівка поштова / Будівля Галицького сойму

На лицевій стороні листівки зображено будівлю Галицького крайового сойму (представницько-законодавчий орган (ландтаг) австрійської провінції Королівство Галичини та Володимирії. Діяв з 1861 - 1918). Обрамлення довкола зображення біле. Під зображенням на обрамленні в лівому куті напис: "Lwow-Lemberg". На звороті у верху по центру напис польською та німецькою (готичне письмо): "Karta korespondecyjna. Correspondens = Karte." (Написи зеленого кольору). З права від напису у кутку місце для марки. Нижче по центру на всю довжину листівки дві риски, для запису тексту, а нижче в правому кутку менші дві риски для запису адреси.

Листівка поштова / Вулиця Карла Людвіга

На лицевій стороні листівки зображено тогочасну львівську вулицю Карла Людвіга (сьогодні проспект Свободи), на першому плані зображено людей які прогулюються по площі, трамвай на зупинці; на другому плані видно будівлі площі та ліворуч зображено будівлю оперного театру (сьогодні Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької). В правому верхньому кутку напис польською та німецькою: " Lwow. Ulicas Karola Ludwika. / Lemberg. Karl Ludwigs-Straße." зображення на листівці кольорове. На звороті по центру зображено поперечну лінію яка відділяє текст та запис адреси. В правому верхньому кутку місце для марки. В лівому нижньому кутку напис польською: "No. 4 Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich w Krakowie 1916."

Листівка поштова / Площа Академічна і вулиця Фредра

На лицевій стороні листіаки є зображення площі Академічної та вулиці Фредра. Зображення кольорове, оточене білим обрамленням. На поштівці зображено площу довкола якої видніються будинки але найвиразні два: білий, зліва і зелений, з права.Між цими будинками проходить вулиця Фредра. Біля будинків та по площі зображено як проходять люди та їде карета. На площі можемо побачити пам'ятник Александру Фредро. В правому верхньому кутку на забраженні, є написи польською та французькою: "LWOW. -- Plac Akademicki i ul. Fredry. / LEOPOL. -- Place de l'Academie et rue Fredro." На звороті Вверху по центру напис: " POCZTOWKA. - CARTE POSTALE." Нижче по центру поперечна лінія, яка відокремлює місце для тексту від місця для написання адреси. Праворуч присутні чотири лінії для написання адреси. В низу в лівому куті напис видавництва, міста, дати та номер виготовлення листівки, польською та французькою: "Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich w Krakowie. 1913. Nr. 25. / Edition du salon des peintres polonais a Cracovie.".

Листівка поштова / Університет і костел святого Миколая

На лицевій стороні листівки зображено з правої сторони Фасад з головним фходом костел святого Миколая, а з лівої сторони зображено будівлю львівського університету. Обидві будівлі розташовані на невеликому пагорбі. Нижче в лівому кутку зображено тотуар і кам'яне підмурів'я пагорбу. В правому верхньому кутку на звороті по центру зверху напис польською та німецькою: " Lwow. Uniwersytet i Kosciol sw. Mikolaja. / Lemberg. Uniwersität und Nikolaus-Kirche." Зображення кольорове. На звороті по центру, вверху напис польською: "POCZTOWKA.". Нижче по центру поперек лінія, яка відокремлює місце для написання тексту і місце для написання адреси. У верху з права місце для марки. Під місцем для марки чотири лінії для написання адреси. В правому нижньому кутку напис польською:"Wydawnictwo kart artystycznych D. G.

Листівка поштова / Львівська ратуша

На лицевій стороні є графічне зображення львіської ратуші з південно-східної сторони площі Ринок на якій розташовується міська Ратуша. У верхньому лівому кутку польською мовою напис: "Lwow. Ratusz.", а вправому кутку напис російською: "Львовь. Ратуша". На звороті по центру присутня лінія яка відокремлює сторони для написання тексту та написання адреси і адресата. Листівка виготовлена в період окупації Львова під час першої світової війни Російською імперією (1914-1915).

Листівка поштова / Головний вокзал

На лицевій стороні листівки зображено фотографію головного вокзалу у Львові. Вокзал зображено із західної сторони, де зліва в кутку видніється дебаркадер вокзалу. У верхньому лівому кутку зображено написи російською та польською мовами: "Львовь - Вокзал главный." / "Lwow - Dworzec kolejowy.". На звороті листівки по центру зверху напис російською та польською: "Открытое письмо - Pocztowka". По центру лінія яка відокремлює місце для написання тексту і місце для написання адреси та адресата. В лівому нижньому кутку напис видавництва та міста: "Wydawnictwo kart artystycznych D. Grunda, Lwow. Nasladownictwo zastrz. Dozwolono cenzura, wojenna,. DRUKARNIA JAKUBOWSKIEGO I SP WE LWOWIE. Nr. 55.".

Листівка поштова / Російські солдати біля пам'ятника Яна Собеського

Ни лицевій стороні зображено фотографію, де по центру розташований пам'ятник польському королю Яну Собеському, а біля нього стоять п'ятеро російських солдатів які спілкуються з місцевими жителями Львова. За пам'ятником зображено площу Карла Людвіга та будинки на площі. В правому верхньому кутку напис російською: "Львовь. Русскые солдаты у памятника Яна Собьсскаго.". На зворотІ по центру зверху напис: "ПОЧТОВАЯ КАРТОЧКА. CARTE POSTALE.". В правому кутку марка російської імперії вартістю в три копійки та два поштових штемпелі, один львівського поштамту, а другий з київського, про що свідчить напис на них. В лівому кутку у вертикальному положені напис видавництва, місто і номер партії. Нижче в горизонтальному положені застережливий напис: "Перепечатка будеть пересльдоваться.". Листівка використовувалася. Ілюструє період окупації Львова Російською імперією (1914-1915).

Листівка поштова / Проект читальні "Просвіта" в Збоїсках коло Львова

На лицевій стороні в вертикальному положенні зображено графічний зображення архітектурного проекту читальні товариства "Просвіти" та збоку зменшена фотографія на якій зображено групу людей (комітет будови Читальні тов. "Просвіти"). Графічне зображення та фотографія обрамлені вишитим орнаментом. Нижче підпис: " Проєкт Читальні "Просвіти" і Комітет будови Читальні в Збоїсках к. Львова. Чистий дохід призначений на будову Читальні. На звороті листівки по центру напис: "ЛИСТІВКА", в правому кутку місце для марки, а нижче місце для напису адреси та адресата. Листівка пошкоджена.

[Last update: ]