museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Стелаж "Х"

Стелаж "Х"

Стелаж із сітою для кріплення живопису

[ 8 Objects ]

Образ двосторонній, ікона Богородиці з дитям

Живопис поліхромний. З однієї сторони зображено Марію з Ісусом Христом на руках. Вона в червоному покривалі, з трояндою, на фоні зеленого листя, лілій. Над їхніми головами великі німби. З другої сторони апостол Іван пише книгу. Він в червоному одязі, коло плеча - орел. Фон покритий бронзою. Обрамлення художньо вирізьблене у форму бокових ажурних крил: стилізовані галузки з верхом з аркутиками, де є ангели, корона і завершується різьбленою короною. (с. Боложенів, Кам`янко-Бузький р-н, Львівська обл.)

Царські врата

Складаються з двох частин, ідентичних, лише до однієї закріплена центральна колонка. Врата різьблені ажурно. Мотив: виноградна лоза з гронами винограду, в які вкомпоновано шість круглих медальйонів з зображеннями Марії і Архангела Гавриїла і чотирьох апостолів. (с. Тишівниця, Сколівський р-н, Львівська обл.)

Ікона. Предстоячий св. Іоан

З смерекової дошки вирізана постать молодого чоловіка з німбом навколо голови. Постать розписана олійними фарбами. Він в червоному плащі, волосся на голові кучеряве. Ікона перемальована. Розпис виконано в кінці XVIII ст. або поч. XIX ст. (с. Грабівниця, Старосамбірський р-н, Львівська обл.)

Ікона. Ісус Христос

На площині двох смерекових дошок, покритих гравірованим шаром левкасу, темперою зображений Христос у вигляді молодого чоловіка, який в лівій руці тримає розгорнуту книжку. Права рука піднята, пальці складені для благословення. Хітон сивуватий, сорочка рожева. Напис на першій сторінці: "Прийдіте..." стертий. Ікона прямокутної форми, тільки верхні кути рівно зрізані. (с. Велика Сушиця, Старосамбірський р-н, Львівська обл.)

Облоня (ставня на вікно)

Облоня (ставня на вікно) Матір Божа (Богородиця). Зверху стилізована занавіска, а між двома гілками стилізованих квітів зображена на 2/3 росту Богородиця з Христом на лівій руці. Навколо їх голів жовті німби. Зображення значно стерте. Віконниця виготовлена з трьох дошок. Час вірогідно ІІ пол. XIX ст.

Ікона св. Миколай

На прямокутній дошці з пірамідальним завершенням зображений св. Миколай на повний зріст. У руці святого символ влади, який має традиційну форму двох переплетених вужів, повернених головами до хреста. На голові у св. Миколая митра, одяг - владиче облачення. На рівні голови святого - Богородиця та Ісус Христос в хмарах. У нижній частині ікони обабіч центральної фігури Миколая розміщений стіл та дерев'яна бочка з діточками. Різьба окаймлює всю ікону (окрім нижньої частини де є виріз у вигляді півкола). (Львівська область).

Голівка Ангела

Голівка Ангела - скульптура вирізьблена з дерева в формі дитячої голівки. Корпус грудей вирізьблений в формі пір'їн. Поверхня покрита левкасом, який на обличчі майже злущився. Поверхня пір'їн була позолочена. Виготовлена в стилі бароко, вірогідно в середині IXI ст.

Ангел (для декору вівтаря)

Ангел вирізаний із дерева, покритий левкасом та бронзою. Руки скульптури ангела припідняті, двома металевими цвяхами прикріплені рухомі два крила.

[Last update: ]