museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Прикраси

Прикраси

Народні прикраси фондової колекції

[ 43 Objects ]

Силянка / гердан

Гердан - жіноча прикраса на шию. Виготовлена з бісеру за допомогою голки, шляхом насилювання з бісеру голубого, синього, білого, жовтого, коричневого, зеленого кольорів. Утворений геометричний орнамент у вигляді великих і малих ромбів, хрестів. З одного боку гердану - викінчення заокругленими вісьорками. (с. Тюдів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Силянка

Гердан - нашийна жіноча прикраса. Гердан виплетений з бісеру червоного, білого, голубого, жовтого, помаранчевого, бордового кольорів. Гердан короткий, вузький, зав'язується ззаду двома тороками. Орнаментальний візерунок силянки компонується на двох смугах різної ширини. Перша смуга (1 см.) щільно прилягає до шиї. На ній міститься невеликий орнаментальний мотив: на бордовому тлі невеликі квадрати. Друга смуга у вигляді кучерів з білого та червоного бісеру. (с. Брустори, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пряжки/чіпраги

Чіпраги, металеві пряжки (мідь, сплав з міддю). Фігурно вирізані, карбовані. Орнамент - геометричний, розташований по колу. На переважній більшості в центрі - солярний знак (нагадує розету на шість пелюсток). Одна з чіпраг - прямокутна, решта у формі круга. Призначення - защіпки. (с. Яворів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Силянка / гердан

Силянка - жіноча прикраса на шию. Виготовлена з бісеру різних кольорів: червоного, чорного, темно-синього, бордо, зеленого, жовтого, голубого, білого, оранжевого. Переважає гама темних кольорів. Візерунок геометричний: навскісні смуги, між ними - ромби. (с. Бабин, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Силянка

Ланцог (гердан) - жіноча прикраса. Нашито у вигляді стрічки з френзлями, сплетених з різнокольорових пацьорочок - бісеру. Орнамент стрічечки білого, зеленого, жовтого й червоного кольору. "Френзлі" з пацьорочок синього, жовтого й червоного кольору, а також поодиноких блискучих пацьорок трохи більшого формату, сталевого відгону. (с. Сокирниця, Хустський р-н, Закарпатська обл.).

Силянка

Ланцог (ланцок, гердан, крайка) - жіноча прикраса у вигляді стрічки сплетеної з різнокольорових пацьорочок - бісеру. Мотив орнаменту - червоні, зелені, сині, "квіточки" на білому фоні. Краї обрамовані жовтими й червоними пацьорочками. Кінці ниток сплетені у "косичку" для зав'язування "ланцога" на шиї. (с. Сокирниця, Хустський р-н, Закарпатська обл.).

Силянка

Силянка - жіноча шийна прикраса. Виготовлена з бісеру різних кольорів: синього, оранжевого, бордового, білого, зеленого, жовтого. Візерунок геометричний: розети, трикутники. Защіпається силянка на великий білий гудзик; петля з бавовняних рожевих ниток. (с. Чорна Тиса, Рахівський р-н, Закарпатська обл.).

Люлька металева

Люлька металева, виготовлена з металу, що окислюється, але була покрита бакунтом (сплав зі сріблом). В деяких місцях покриття зійшло і проступає іржа. На основній частині, що виготовлена у вигляді видовженого зрізаного конуса, карбуванням нанесено геометричний орнамент: поперечні лінії полосками, поздовжні рисочки, що створюють пасочки, кружечки, розети, зубчики - теж створюють поперечні пасочки. Основна частина плавно переходить в меншу (під гострим кутом), що має отвір для вставлення цибуха. Цибух відсутній. На переході від основної частини до меншої - металеві зубчики. Покришка нагадує традиційне дерево життя. Основа її мідна. Завершення бакунтове. (с. Красноїлля, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Металевий пояс

Попружка, металевий пояс (мідний). Складається з однакових, фігурно вирізаних з восьми ромбів-ланок та скріплених між собою семи кілець. (с. Яворів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Люлька

Люлька бакунтова, без цибуха. Має V- подібну форму. Обидва загнуті кінці внизу скріплені мідним дротиком. На покришці - традиційне"дерево життя", (мідне), прикріплена покришка до основи також мідноюзаклепкою. В нижній частині, люлька має висступ у вигляді гребеня. Люлька цілком вкрита викарбованим орнаментом у вигляді кружечків, сонечок, зигзагів, косичок, трикутників, простих ліній. (с. Верховина, прис. Синиці, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пряжка

Пряжка для попруг. Латунна, лита. Основним мотивом композиції форми є S-подібні завитки, на кінцях яких вставлені рожеві пластмасові "очка". Поверхня ледь гравірована дрібними точечками нанесеними способом вдавлювання. Час виготовлення - І пол. ХХ ст. (с. Шепіт, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пряжка

Пряжа для попруг, латунна, лита. Основним мотивом композиції форми є S-подібні завитки, на кінцях яких вставлені рожеві пластмасові "очка". Поверхня ледь гравірована дрібними точечками, нанесеними способом вдавлювання. (с. Шепіт, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пряжка / чіпрага

Чіпраги, металеві пряжки (мідь, сплав з міддю). Фігурно вирізані, карбовані. Орнамент - геометричний, розташований по колу. На переважній більшості - в центрі - солярний знак (нагадує розету на шість пелюсток). Одна з чіпраг - прямокутна, решта у формі круга. (с. Яворів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пряжка / чіпрага

Чіпраги, металеві пряжки (мідь, сплав з міддю). Фігурно вирізані, карбовані. Орнамент - геометричний, розташований по колу. На переважній більшості - в центрі солярний знак (нагадує розету на шість пелюсток). Одна з чіпраг - прямокутна, решта у формі круга. (с. Яворів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Люлька

Люлька, лита з металу. На всій основній поверхні, виготовленій у вигляді розширеної до верху труби. Карбуванням нанесено геометричний орнамент: рисочки, ламані лінії. Край люльки пошкоджений. У місці згину є потовщення у вигляді дрібних зубчиків, а також шматок спаювального матеріалу. На вужчій частині люльки є круглий з дзьобиком металевий обідок, який служив для фіксації мундштука. (м. Львів).

Силянка / пацьорок

Ґердан ("пацьорок") - силяний з різнокольорових намистин (бісеру), що творять ромбовидний орнамент. Ґердан нашитий на червону шерстяну стрічку. Колір намистин - червоний, синій, голубий, жовтий, зелений, білий. Є прозорі намистини. Зав`язки з доморобних ниток. (с. Лімна, Турківський р-н, Львівська обл.).

Силянка / зубок

Ґердан" зубок" - силяний з різнокольорового намиста ( бісеру) в зубці ( має вигляд зубчиків - листочків.) У верхній частині ґ. прикріплений до темновишневої вузенької стрічки. Колір бісеру: червоний, жовтий, білий. Зав`язки у вигляді косичок з доморобних нитик. (с. Лімна, Турківський р-н, Львівська обл.).

Силянка / висьорок

Ґердан "висьорок" - силяний з різнокольорового намиста скляного і різнокольорового бісеру. Складається з двох частин, що з'єднуються на грудях ромбовидною розеткою. Від розети вниз відходять, ніби, "френзлі" з намиста і бісеру. Колір намистин: синій, червоний, зелений, оранжевий. Колір бісеру: червоний, синій, жовтий, зелений, білий. Зав`язки - доморобні нитки. (с. Лімна, Турківський р-н, Львівська обл.).

Силянка / драбинка

Висьорок "драбинка" - силяний з бісеру білого, червоного, синього, зеленого, жовтого кольорів. Орнамент геометричний. Зав`язки - косички з домотканих ниток. (с. Вовче, Турківський р-н, Львівська обл.).

Силянка / пацьорок

Пацьорки - виготовлені з бісеру, силяного на білі нитки. Бісер різнокольоровий: червоний чорний, синій, зелений, жовтий, оранжевий, білий. З одного боку пацьорки вив`язані з білих ниток петелька, з іншого - пришитий білий ґудзик. Орнамент розташування бісеру - геометричний. (с. Грозьова, Старосамбірський р-н, Львівська обл.).

Силянка

Силянка - жіноча шийна прикраса. Виготовлена з різнокольорового бісеру: білого, червоного, синього, зеленого, оранжевого, жовтого. Візерунок геометричний, ромби по синьому тлі. (с. Нижня Яблунька, Турківський р-н, Львівська обл.).

Силянка / гердан

Гердан - виготовлений технікою ажурного плетення з кольорового бісеру. Гердан має форму прямокутного пасочка, знизу з заокругленими зубчиками. Ажурна сіточка в ромбиками, білий, на фоні 16 кольорових ромбовидних елементів. Кольори: рожевий, золотистий, салатовий, голубий, червоний, чорний. Гердан зав'язується червоними шнурочками. (с. Уторопи, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Трясунчик

Трясунки - прикраса до кресані (капелюху) молодого - різнокольорові скляні кульки, які підтримуються кольоровими пелюстками; дрібний кольоровий бісер, нанизані на кінський волос і сплетені між собою зеленою вовняною ниткою. (с. Голови, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Купки весільні

Купки весільні. Складаються з семи кружалець - трьох великих і чотирьох маленьких, що чергуються між собою. Всі сім кружалець кріпляться на оксамитову бордову смужку і декоровані різного кольору пацьорками (срібними, білими, зеленими, жовтими, голубими, червоними). Декоративні прикраси, які використовували при прикрашанні волосся молодої, їх прикріплювали до вінка. (с. Зелена, Бучацький р-н, Тернопільська обл.).

[Last update: ]