museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Стелаж "П"

Стелаж "П"

Стелаж для кріплення живопису

[ 12 Objects ]

Ікона "Богородиця"

На поверхні липової дошки видовженої прямокутної форми по золоченому ритованому шарі левкасу на повний ріст темперою намальована жінка середнього віку в темно-червоній тозі, в короні, долоні рук розігнуті, піднесені догори і розведені в сторони. Погляд очей майже строгий. Сорочка довга коричнево-сірого відтінку. Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. Датується поч. XVIII ст. (с. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Ікона "Апостол Петро"

На поверхні липової дошки видовженої прямокутної форми по золоченому ритованому шарі левкасу темперою на повний ріст намальований чоловік з короткою сивою бородою і волоссям, який в правій руці тримає два ключі, а ліву підняв для благословення (св. апостол Петро). Він в коричневій тозі і синьо-сірій сорочці, босий. Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. Погляд очей строгий, цілеспрямований. Час - поч. XVIII ст. (м. Комарно, Львівський р-н, Львівська обл.)

Ікона "Апостол Лука"

На поверхні липової дошки видовженої форми (прямокутної), скріпленої двома шпонками і покритої золоченим шаром левкасу, темперою зображений молодий чоловік з коротким кучерявим волоссям і бородою, який тримає в руках книжку. Він в сіро-синій тозі і червоній сорочці, босий. Час - поч. XVIII ст. Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. (м. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Ікона "Апостол Матей"

На поверхні липової дошки видовженої прямокутної форми, скріпленої двома шпонками і покритої золоченим шаром левкасу темперою зображений на повний ріст пожилий чоловік з довгим сивим волоссям і бородою, який правою рукою під пахвою підтримує книгу, а долоню лівої руки притулив до грудей. Він босий, в червоній тозі і сіро-зеленій сорочці. Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. Час - поч. XVIII ст. (м. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Ікона "Апостол Симон"

На прямокутній поверхні липової дошки, покритої шаром позолоченого левкасу, темперними фарбами зображений на повний зріст пожилий лисий чоловік з коротким сивим волоссям, вусами і бородою, який в опущеній лівій руці тримає свиток паперу, а праву притулив до грудей. Він в коричневій тозі і світлій сорочці, босий. Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. Датується поч. XVIII ст. (м. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Ікона

На прямокутній поверхні липової дошки, покритої шаром левкасу з позолотою і ритованим орнаментом, темперою на повний зріст зображений пожилий чоловік в сіро-зеленій тозі, червоній сорочці, босий. В напівзігнутій правій руці тримає свиток паперу, а праву руку притулив до грудей. Волосся на голові, вуса і борода сиві. Датування - поч. XVIIIст. (м. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Дияконські двері "Архангел Михаїл"

Дияконські двері мають півкругле завершення. Архангел Михаїл зображений у повен зріст, його постать злегка повернута вправо. За спиною великі крила, одягнений у військові шати, у правій припіднятій руці тримає вогненний меч. На лівому плечі Михаїла червоний плащ, який сягає аж до його ніг. Архангел Михаїл-переможець, під ногами зображено темно-коричневого чорта із змієм у руці. (м. Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Свічкогас

Свічкогас у формі довгого патика, на верху якого прикріплено залізний (бляшаний) ковпачок-конус з бічним циліндриком, що одягається на палку. Походження: с. Вороблячин, Яворівський р-н, Львівська обл.

Ікона "Апостол Йоан"

На поверхні липової дошки видовженої прямокутної форми, покритої позолоченим шаром левкасу, темперою на повний зріст зображений старий чоловік з довгою коричнево-сивою бородою і вусами в біло-червоній сорочці і сіро-зеленій тозі, який тримає в руках розгорнуту книжку з Євангельським текстом церковно-слов'янською мовою: "Аще бисте от світа ..." (один з Євангелистів - можливо ап. Іван). Ікона прикріплена до об'ємної рами з накладною різьбою. Датується поч. XVIII ст. (Комарно, Городоцький р-н, Львівська обл.)

Обрамування до ікони Богородиці

Ікона з боків прикрашена двома різьбленими окремо обрамуваннями, до ікони на кожному з яких намальована голівка ангела з двома крилами. (с. Семенівка, Пустомитівський р-н, Львівська обл.)

Свічкогас

Свічкогас - ковпачок для гашення свічок в церкві. До тоненького патика закріплено металевий бокальчик, його ніжкою стиснуто через картон верхівку зігнутого патика. Походження: с. Залужжя, Яворівський р-н, Львівська обл.

Свічкогас

Свічкогасник складається з дерев'яного круглого прута і рогу (коров'ячого), який при допомозі круглого отвору в ньому нерухомо під гострим кутом насаджений на прут. Палка і ріг покриті кіптявою від свічок. П Походження: с. Катине, Старосамбірський р-н, Львівська обл.

[Last update: ]