museum-digital
CTRL + Y
en
Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького Сарматська кераміка

Сарматська кераміка

Група містить предмети сарматської кераміки, які зберігаються у фондах ДНІМ.

[ 60 Objects ]

Глечик

Сарматський (кін. ІІ ст. до н.е. - І ст. н.е.) глечик. Гончарний, грушоподібний, мається маленька ручка придавлена зверху. Є орнамент: на горлі - 4 оперізуючи лінії на тулубі, вертикально скруглені подвійні лінії, канелюри. Присутні сліди лощіння. Глечик з розкопок Василя Городцова у 1903 році біля с. Переїзне Бахмутського повіту Катеринославської губернії. Курган 3, поховання 2 (чоловіче, з мечем та стрілами).

Глек ІІ -

Сарматський глечик гончарний, з округлим опуклим тулубом, високим горлом та вінцем зі зливом (втрачений). Був з трьома ручками. Одна кручена, кріпиться до плечиків та горла (довжина 8 см, d - 1,5) . Дві менші - втрачені, були на протилежних боках тулуба. Є орнамент: на горлі прокреслені оперізуючі лінії; на плечиках - прокреслені трикутники та зиґзаґ, від яких по тулубу іде пучок з 5-7 променів. Орієнтовне датування: ІІ - ІV ст. н.е. Поверхня глека вся лощена. Знайдений під час копання криниці. До музею передав земський начальник ІІ дільниці.

Глек

Сарматський глечик гончарний. Має округло-біконічну форму. Горло високе, ручка 4-х грана з орнаментами. Орнамент: прокреслені трикутники та трапеції, вертикальні променеподібні лінії. Поверхня лощена. Орієнтовне датування: ІІ ст. до н.е - І ст. н.е. d-дінця - 7,8 см, L-ручки - 8 см. Знайдений при розкопках поблизу хутора Сужений Новомосковського повіту Катеринославської губернії, у впускному сарматському похованні в кургані доби бронзи.

Глек

Глечик сарматський ліпний з чотирьохграною ручкою (орнаментована "сосенкою"). Має високе сфероконічне горло. Орнамент: на горлі 2 рядки ямок та зиґзаґи, на плечиках - прокреслені трикутники з ямками по кутах, на тулубі - зиґзаґ. Місце знахідки - невідоме.

Глек

Сарматський глечик гончарний. Має округлий, випуклий тулуб (вінчик та ручка втрачені). Орнамент: рядки широких оперізуючих рубчастих боріздок з пролощеним "карбованим" орнаментом. Орієнтовне датування: ІІ - IV ст. н.е. Знайдений в землі поблизу с. Кам'яний Брід Слов'яносербського повіту Катеринославської губернії.

Глек

Сарматський глечик чорнолощений. Горло високе (частина втрачена). Орнамент: канелюри на плечиках та місці кріплення втраченого носика. Знайдений на околицях Керчі.

Горщик

Сарматський ліпний видовжено-біконічний горщик з вушками. На округлому перегині тулуба має дві петелькоподібні овальні ручки (одна втрачена). По обидва боки від місць кріплення ручок знаходяться горизонтальні відтягнуті валики скошені донизу. Горло раструбом, вінця відігнуті. Дно пласке, оформлене з невисоким піддоном та закраїною. Орієнтовне датування: ІІІ - ІІ ст. до н.е. Знайдений та переданий школярами у 1974 році, м. Дніпро(петровськ).

Горщик

Сарматський ліпний горщик. Сферичний, з високим відігнутим вінчиком (реставроване). Містить сліди лощення. Орієнтовне датування: ІІ - І ст. до н.е. Місце знахідки невідоме. Реставрований в ДНІМ у 2020 році.

Глек

Сарматський ліпний шароподібний глечик. Має ознаки лощення. Плечики маю орнамент: оперізуючі лінії та трикутники вершинами вниз. Вінчик та частина горловини втрачені. Орієнтовне датування: ІІІ - І ст. до н.е. Кувшин реставрований у 2020 році в ДНІМ. Знайдений в селі Одинківка, Новомосковського повіту Катеринославської губернії (нині територія м. Дніпро, Самарський район).

Глек

Сарматський ліпний глечик. Має випуклий приземкуватий тулуб (ручка втрачена). Орнамент: прокреслені лінії - оперізуючі та скошені донизу пучками. Чорнолощений. Придбаний Дніпропетровський національним історичним музеєм ім. Д.Яворницького. Знайдений в кургані поблизу села Скоропадське Катеринославського повіту Катеринославської губернії.

Горщик

Сарматський ліпний круглодонний горщик. Має опуклий приземкуватий тулуб, петелькоподібну ручку. Горло - циліндричне. Верхня частина тулубу орнаментована: шість пучків верхніх прокреслених ліній (по 5-6 одиниць в пучку). Орієнтовне датування: ІІ - І ст. до н.е. Реставрований в ДНІМ у 2023 році. Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський ліпний горщик, тонкостінний. Має сферичний тулуб, високе горло. На тулубі міститься соскоподібний шип. Зроблений з сірою глини, покритої поверх коричневою. Тулуб трохи перекошений вбік. Ймовірно - дефект виробництва. Орієнтовне датування: IV - ІІ ст. до н.е. Реставрований в ДНІМ у 2023 році.

Горщик

Сарматський ліпний горщик, тонкостінний. Має випуклі округлі боки та високе горло. Під вінцями та на плечиках - смуги сітчастого ромбічного орнаменту. Має чорнолощену поверхню. Орієнтовне датування: ІІІ - І ст. до н.е. Реставрований в ДНІМ у 2023 році. Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський горщик гончарний, округло-біконічний, дуже приземкуватий. Має виділене вдавлене дінце (d - 4 см). На плечиках прокреслені 4 оперізуючі лінії. Виготовлений з сірої глини, яка була загладжена. Орієнтовне датування: ІІІ - IV ст. н.е. Місце знаходження невідоме.

Горщик

Сарматський ліпний горщик, округло-біконічний з вушком (втрачене, є залишки на тільці). Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський ліпний горщик у формі (?). Шароподібний, бугристий. Орієнтовне датування: ІІ - І ст. до н.е. Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський ліпний горщик з двома зооморфними ручками (1 з них втрачена). Поверхня горщика вкрита світло-коричневою глиною, бугриста, загладжена. Орієнтовне датування: І ст. до н.е. Місце знаходження невідомо.

Горщик

Сарматський гончарний горщичок, округло-бікончний. У основи шийки вдавлена оперізуюча смуга. Поверхня горщичка чорнолощена (оббита). Орієнтовне датування: ІІ - І ст. до н.е. Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський горщичок ліпний, сферо-біконічний, мініатюрний. Денце плоске, на піддоні. Вінця увігнуті, обріз не оформлений. Поверхня світло-коричнева, шорстка, бугриста. До музею горщик передав Кравцов Ю.С.

Горщик

Сарматський гончарний горщик шароподібний, з двома петельчастими вушками на плечиках. Вінця відігнуті, з увігнутим краєм. На плечиках - дві оперізуючі прокреслені лінії. Має чорнолощену поверхню, яка значною мірою оббита. Був реставрований в ДНІМ у 2023 році. Місце знахідки невідоме.

Горщик

Сарматський ліпний горщик у формі макової голівки. Тулуб скошений. Під вінцями орнамент: оперізуючий рядок глибоких ямок, які з внутрішнього боку утворюють виступи-перлини.

Глек

Сарматський глек гончарний, округло-біконічний. Має переплетену ручку. Фрагментований. Орієнтовне датування: кінець ІІ ст. до н.е. - ІІ ст. н.е. Ймовірно з розкопок Ромашка В.А. 2000 року (Дніпропетровська область, Новомосковський район). Знайдений в кургані.

Горщик

Сарматський ліпний горщик банковидної форми. Округлоконічний. Має увігнутий вінчик. З розкопок В. Ромашко у 2011 році між селами Сурсько-Литовське та Краснопілля Дніпровського району, Дніпропетровської області. Курган 2, поховання 1-е.

Горщик

Сарматський ліпний горщик, сферичний. Зроблений з жовто-рожевої глини. З розкопок В. Ромашка у 2004 році біля СМТ Меліоративне Новомосковського району Дніпропетровської області.

[Last update: ]