museum-digital
STRG + Y
de
Національний музей історії України а99 Томашівка

а99 Томашівка

Матеріали з розкопок П. Курінного поселення трипільсько-кукутенської спільності етапу СІ в с. Томашівка (1925-1926)

[ 15 Objekte ]

Миска розписна зооморфна

Миска зрізано-конічної форми з пласким дном і двома зооморфними наліпами, протилежно розміщеними на вінцях. Один із наліпів відтворює образ голови бика, інший — хвостика. Зріз вінець трішки потовщений і ледь закруглений усередину. Поверхня вкрита жовто-помаранчевим ангобом. Миска всередині розписана коричневою фарбою. Схема композиції — спрощено-лінійна. Під вінцями розміщений пояс із нерегулярних навскісних залитих трикутноподібних фігур. Центральне поле розділене навпіл від голови до хвостика смугою. Від неї вперед і назад симетрично спрямовуються парні лінії (від дна до вінець). Голова і хвостик також мають залишки фарби.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з високим гострим ребром, широким горлом і низькими прямими вінцями. Денце вузьке та пласке. Поверхня вкрита помаранчевим ангобом і розписом темно-коричневою фарбою. Вінця обведено та декоровано залитими фестонами. Основна композиція розміщена на плічках вище ребра. Розпис складається із чотирьох тригліфів і чотирьох метопів, які чергуються між собою. Тригліфи мають форму сітки. Композиція метопів: подвійні дуги, від яких до шийки спрямовуються від трьох до п'яти коротких нахилених рисок. Праві нижні кути метопів, що прилягають до тригліфів, залиті фарбами. Нижче ребра наявні дві широки лінії, які оперізують кубок і закінчують композицію.

Амфора біконічна розписна

Амфора біконічна із симетрично розміщеними під вінцями двома вертикальними ручками-вушками, втиснутими в корпус. Короткі вінця мають сплощені пропорції та різко відігнуті назовні. Плічка округлі, ребро розташоване високо. Стінки верхнього конуса ледь опуклі, нижнього — трішки увігнуті. Дно пласке. Поверхня вкрита ангобом і розписом чорною фарбою. Композиція охоплює вінця, верхній конус і плічка. Основний мотив — схематизоване лицьове зображення, розміщене під вінцями в проміжках між фігурами, які описані довкола ручок-вушок. Лицьова схема складається з негативних гостроовальних фігур, простір між якими залитий фарбою і формує трикутники. Порожнини між силуетними трикутниками інтерпретуються як образи очей. На ребрі розташоване дзеркальне відображення мотиву. Цей сюжет повторюється на обох фасах амфори. Подібні образи можна трактувати як пару чотириоких антропоморфних богинь або інших жіночих істот міфологічного світу племен трипільсько-кукутенської спільності. Фігури довкола вушок сформовані подвійними дугами. Усередині них (обабіч ручок) наявні сегменти, заповнені сіткою. На самій ручці вертикально розміщена заштрихована гостроовальна фігура. Подібні образи пов'язані з місячною символікою.

Статуетки реалістичної верхній фрагмент

Статуетки реалістичної жіночої верхня половина (до талії). Кругла голова розміщена на широкій міцній шиї. На голові напівкруглими наліпами з проколами відтворено вуха (збереглося ліве), а також зачіску. Остання зображена у формі розпущеного волосся, що спадає на спину за межами шиї. Зачіска від обличчя відділена пружком. Обличчя високе, кругле, широке у вилицях, має довгий модельований ніс. Заплющені очі та стулений рот позначено горизонтальними рисками. Підборіддя закруглене та витягнуте вперед. Шия переходить у конусоподібні плечові випини, спрямовані в боки. Груди відтворено півкулястими наліпами, тулуб на талії звужений. Поверхня вкрита ангобом.

Кубок із ручкою біконічний розписний

Кубок біконічний із вертикальною ручкою, яка з'єднує вінця із серединою плічка. Шийка витягнута, прогнута, вінця плавно відігнуті назовні та потоншені до краю. Шийка відділена від конічних плічок жолобком (імовірно, це пов'язано з незначною мірою згладжування стику двох елементів). Ребро гостре, нижня частина конічна та витягнута. Дно вузьке, сплощене (трішки увігнуте). Поверхня ззовні вкрита рідким помаранчевим ангобом і розписом темно-коричневою фарбою. Композиція поділяється на кілька частин: горішня (на й під вінцями), нижня (плічка) і розпис ручки. Верхній пояс, обмежений товстими лініями, заповнений листоподібними фігурами (негативними S-подібними спіралями). Нижній пояс, сформований зверху та знизу подвійними смугами, має метопну структуру. У чотирьох метопах розташовані залиті круги, кожен із яких оточений подвійними дугами з боків. Блоки розділені тригліфами у формі відрізків прямої сітки (або подвійної "драбини"). Метопи з кругами розміщені симетрично, один із них під ручкою, оздобленою поперечними рисками. У метопах, можливо, зображено фази місяця: залитий темний круг є образом повного місяця, дуги довкола нього — молодого та старого. Композиція набуває особливого значення з огляду на наявність драбини, яка низкою дослідників інтерпретується як символ сходження (до чогось сакрального).

Амфора біконічна розписна

Амфора біконічна з високо розташованим ребром, потовщеними відігнутими вінцями та двома симетрично розміщеними під вінцями вертикальними ручками-вушками. Дно вузьке та пласке. Поверхня вкрита помаранчевим ангобом і розписом темно-коричневою фарбою. Композиція охоплює вінця, верхній конус і плічка. Основний мотив — триярусне схематизоване лицьове зображення, розміщене під вінцями в проміжках між фігурами, які описані довкола ручок-вушок. На першому ярусі лицьова схема складається з негативних гостроовальних фігур, розділених вертикальною сіткою. Другий ярус порожній, поділений подібною сіткою-драбиною на дві частини. Трішки вище ребра розташований третій ярус, у якому вписана інша пара очей, але цього разу із залитими округлими фігурами та косою сіткою всередині них. Цей сюжет повторюється на обох фасах амфори (окрім нахилених сіток-драбин в негативних гостроовальних фігурах третього ярусу, які наявні лише на одній стороні). Подібні образи можна трактувати як пару чотириоких антропоморфних богинь або інших жіночих істот міфологічного світу племен трипільсько-кукутенської спільності. Фігури довкола вушок сформовані півколами, заповненими дугами та рисками.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з трішки притупленим ребром, розміщеним на середині висоти. Шийка конічна, вінця закруглені. Дно вузьке та плоске. Розпис виконано чорною фарбою по коричневому ангобу у формі пояса над ребром, у якому в трьох місцях розміщені відрізки вертикальних стрічок із шести паралельних ліній.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром, розміщеним на середині висоти. Плічка похилі, шийка прогнута, вінця мають закруглений зріз і відігнуті назовні. Нижня половина конічна, стінки ледь увігнуті. Денце чітко окреслене, вузьке, пласке. Зовнішня поверхня вкрита жовтогарячим рідким ангобом і розписом темно-коричневою фарбою. Композиція лінійна і складається з трьох оперізувальних смуг: на вінцях, на плічках, під ребром.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з низьким гострим ребром. Плічка похилі, шийка прогнута, вінця мають закруглений зріз і відігнуті назовні. Нижня половина конічна, стінки трішки опуклі. Денце ледь окреслене, вузьке, сплощене. Виріб масивний, виліплений недбало. Зовнішня поверхня вкрита сіруватим ангобом і розписом чорною фарбою. Композиція лінійна і складається з обведеного вінця, а також оперізувальної стрічки на плічках, від якої до ребра спрямовуються п'ять навскісних поясів, заповнених паралельними лініями.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром на середині висоти. Шийка виділена, вінця ледь відхилені назовні. Дно пласке, чітко окреслене, вузьке. Поверхня вкрита темно-жовтим ангобом і розписом коричневою фарбою у формі пояса на плічках, обмеженого зверху подвійною стрічкою та нижче ребра однією. Пояс заповнений вертикальними рисками, які спрямовуються від подвійної лінії до ребра. Вінця і шийка також обведені фарбою.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром, розміщеним трішки вище середини висоти. Поверхня вище ребра увігнута, шийка циліндрична, вінця прямі, мають рівний зріз. Дно пласке, чітко окреслене, вузьке. Поверхня вкрита червонястим ангобом і розписом чорною фарбою у формі пояса на плічках, обмеженого зверху та нижче ребра одинарними стрічками. Пояс заповнений симетрично розташованими чотирма відрізками навскісних рисок (чотири — шість у кожній), які спрямовуються від верхньої лінії до ребра. Вінця і шийка також обведені фарбою.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром, розміщеним на середині висоти. Посудина дещо асиметрична. Поверхня вище та нижче ребра трішки увігнута, прямі вінця майже не виділені. Іззовні (і на внутрішній поверхні вінець) кубок вкритий червонястим ангобом і розписом темно-коричневою фарбою у формі пояса з двох горизонтальних ліній, одна з яких розміщена нижче ребра, а інша — вище. Із горішньої смуги на ребро в трьох місцях спрямовано стрічки, що складаються з вертикальних паралельних рисок (двічі по шість, один раз — сім).

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром, розміщеним трішки нижче середини висоти. Поверхня вище ребра ледь увігнута, плавно переходить у шийку з прямими рівно зрізаними вінцями. Денце вузьке, сплощене, нестійке. Поверхня вкрита світло-коричневим ангобом і розписом темно-коричневою фарбою у формі пояса на плічках, обмеженого зверху однією стрічкою та нижче ребра подвійною. Пояс заповнений вертикальними тонкими рисками, які спрямовуються від горішньої лінії до ребра й об'єднані по вісім—десять одиниць у три групи. Вінця обведені фарбою.

Статуетки жіночої схематизованої верхній фрагмент

Статуетки жіночої стоячої (з огляду на струнку поставу) схематизованої верхня половина до стегон. Голова розміщена на міцній шиї з модельованим широким щипковим носом. Очі у формі проколів розміщено високо (збереглися частково на зламах). Плечові випини конічні, з наколами спереду. Надстегнові випини у формі півкуль мають аналогічні наколи. Більш масивна канавка позначає пуп на сплощеному животі. Груди звисають, зображені через конічні наліпи. Спереду на шиї наявні п'ять поперечних рисок, які, імовірно, відтворюють прикрасу. Стегна оперізує заглиблений пояс.

Кубок біконічний розписний

Кубок біконічної форми з гострим ребром трішки вище середини висоти та плавно відігнутими назовні вінцями. Дно вузьке, сплощене, трішки увігнуте всередину. Поверхня ззовні вкрита ангобом сіро-жовтого кольору та розписом чорною фарбою за метопною схемою від плічок до вінець. Два сектори заповнені хвилястими горизонтальними смугами, наближеними до фестонів, в інших двох — залитий півовал у нижній частині, від якого спрямовуються короткі риски. На одній із метоп аналогічний півовал розміщений також зверху, а поле між ними заповнене сімома поперечними рисками.

[Stand der Information: ]