museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen об'єкт хата с. Орявчик 1792 р.

об'єкт хата с. Орявчик 1792 р.

Прялка

Прялка зі стільцем. Стілець являє собою дошку, в яку закріплено на вірлах чотири ніжки. Дошка має тріщину, скріплену дротом. Посередині в дошці є отвір, куди вставлена перпендикулярно довга дерев'яна палиця, до її верхнього кінця прикріплений шнур. (с. Тухля, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Скопець

Скопець виготовлений зі смерекових дуг, скріплених внизу і вгорі подвійними обручами з ліщини, зав'язаними в замок. Нижній обруч прикріплений двома залізними цвяхами. Верхній обруч з корою темного кольору. Одна з дуг утворює ручку з чотирьохкутним отвором і має подовжню тріщину. Дно трохи опукле назовні. Колір натурального дерева. Дно складене з однієї великої дошки та маленької збоку. (с. Тухолька, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Кожух

Кожух жіночий. Прикрашений аплікацією з шкіри, пофарбованої в червоний і зелений кольори. Крім того, в деяких місцях прошито вовняними нитками червоного, синього, зеленого кольорів. З ниток червоного і синього кольорів спереду - прикраси у вигляді ґудзичків (11 підряд і один внизу). Кожух має чотири ґудзики з шкіряних ремінців. (с. Орявчик, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Двійнята

Двійнята без покришки. Виготовлені з окремих дощечок - клепок, скріплених дерев'яними обручами. Зрізи стінок рівні, денця опуклі ззовні. Ручка вирізана з суцільного дерева разом з двома клепками. (с. Розсоха, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Лящик

Лящик на масло. Стінку і дно вирізані з одного шматка дерева. Дно опукле ззовні, навколо центра-кільця вирізані в дереві. Також є кільця і на покришці, яка симетрично до дна опукла ззовні. Вгорі стінки мають паз, у який щільно заходить покришка. (с. Орявчик, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Миска

Миска. Виготовлена з глини, обпалена. Має темно-руде забарвлення. Всередині має ніби якийсь натяк на орнамент, але він дуже бідний, несиметричний. Розпис ангобом в техніці фляндрівка. (с. Козьова, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Корито / валів

Валів виготовлено з суцільного дерева. Робота груба. Поверхня дуже нерівна: багато зазубрин, порізів, тріщин. Звертає на себе увагу своєю масивністю і неакуратністю виконання. Дерево значно потемніло. Ручки зроблені несиметрично. (с. Тухолька, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Ярмо

Ярмо для безрогої худоби. Крізь два отвори (у двох витесаних брусках) рухомо проходять два тонші, круглі бруски з головками, утворюючи форму рампи з продовженням сторін на кутах. Верхній брусок біля головок трохи зігнутий. Круглі бруски мають на кінцях дірки, в одному закріплюють дерев'яний кілок. Дерево потемніло, обтесане грубо. (с. Мита, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Вила / розсохи

Розсохи до гною - витесані з одного прямого куска дерева, ручка прямокутна, на кінці розширена, приблизно на 2/3 довжини переходить у два плоскі широкі розгалуження. На них дерево місцями темніше. Розсохи з початку ХХ ст. (с. Мита, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Ручка / кіся

Кіся - дерев'яний держак, складова частина коси. Виготовлена з твердих порід дерев - берези, ясеня. Кіся нерівне, вигнуте. Поверхня восьмигранна. Має дві ручки: середню, велику і нижню - меншу. Ручки кріпляться з допомогою чопів, які щільно заходять в отвори (прорізи) кіся. Середня, як і нижня ручки дбайливо вирізані (з кривого дерева). (с. Рожанка Вижня, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Коновка

Коновка виготовлена окремих дощечок - клепок, скріплена вгорі подвійним дерев'яним обручем, внизу залізним. Ручка разом з однією із клепок зроблена з суцільного шматка дерева. Дно опукле, вирізане з двох неоднакових півкругів. Використовували для зберігання молока або води.

Конов'я

Конов'я видовбане з суцільного дерева, майже циліндричної форми, двома маленькими вухами, які мають дірочки відповідно до покришки. Покришка з м'якого дерева з вирізами для вух. Дно суцільне, плоске, має зовні наліплено багато смоли. (с. Тарнавка, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Гелетка

Гелетка видовбана з суцільного дерева, циліндричної форми. На верхньому зрізі ледь помітні сліди зубчиків. Внизу дерев'яний обруч в замок. Вгорі є вухо зі зрізаними кутами та круглим отвором. (с. Завадка, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Конов'я / конов'ятко

Конов'ятко виготовлено з окремих дощечок - клепок, скріплених залізними обручами. Форма зрізаного конуса. Дно опукле як ззовні, так і всередині. (с. Ямельниця, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Горщик

Горщик. Виготовлений з глини, обпалений. Має одну ручку. Вгорі скріплений, для міцності, обручем з дроту. Всередині і нижня частина зверху має рудий колір. Верхня зовнішня частина і ручка мають зелений колір. Забарвлення повністю темне. (с. Козьова, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Саган

Саган зроблений з окремих дощечок-клепок, скріплених двома дерев'яними обручами. Дві клепки, з протилежних боків, видовжуються і утворюють ручки. Дно зроблене з двох дошок неоднакових за величиною. (с. Ямельниця, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Лижник

Лижник виготовлений з дерева для ложок. Має вигляд ящичка без покришки з фігурно вирізьбленими верхніми краями. Задня стінка вища від передньої, в ній є невеличкий круглий отвір для вішання. Дно зроблене не суцільним, а з дерев'яних паличок, розміщених одна від одної на певній відстані. (с. Плав'є, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Відро

Відро виготовлене з окремих дощечок, скріплених подвійними обручами. Одна з дощечок видовжується і утворює ручку з фігурним отвором. Форма видимого конуса. Нижня частина трохи опукла як зовні, так і всередині. (с. Ямельниця, Сколівський район, Львівська обл.).

Рубель / ребровачка

Ребровачка виготовлена з суцільної дошки, в якій вирізані зубці. На кінці має видовжений овальний отвір. Більша половина зубців від довготривалого використання зовсім стерлась, деякі тільки частково. Пристрій використовували як допоміжний інструмент при пранні одягу. (с. Тухолька, Сколівський р-н, Львівська обл.).

Діжа

Діжа для хліба форми зрізаного конуса, складена зі смерекових дуг, скріплених трьома внизу і трьома вгорі ліщиновими обручами. Дно вставлене, випукле зовні. Дві дуги продовжуються в ручки. Три інші дуги внизу утворюють ноги. Одна з них вгорі більше зрізана. (c. Орявчик, Сколівський р-н, Львівська обл.).

[Last update: ]