museum-digital
CTRL + Y
en
Дім Франка / Franko House «Мойсей» та «Іван Вишенський»

«Мойсей» та «Іван Вишенський»

Франкову поему «Мойсей» вважають одним із вершинних творів у спадщині письменника.
Натхенна незабутньою мандрівкою до Італії і написана в домі на Софіївці, де нині розміщується наш музей, поема стала дуже особистим для Франка твором. Пророк, що веде за собою вже нове покоління, опиняється на перехресті конфліктів: із самим собою, з новими провідниками, яких сам наставляв і виплекав, навіть з Богом, адже тінь сумніву проникає у втомлене серце в мить слабкості.
Сильний глибокий текст не міг залишити байдужим і покоління митців, які художньо переосмислювали й інтерпретували сюжетну лінію поеми. Тому в фондах Дому Франка зберігаються не лише надзвичайно цінні прижиттєві видання «Мойсея» (скажімо, примірники першого видання 1905 року з власноручними авторськими дедикаціями Євгенові Чикаленку і Володимирові Перетцу), а й добірки ілюстрацій різних років авторства іменитих українських художників: Олени Кульчицької, Євгена Безніска, Івана Косиніна, Богдана Пікулицького та інших.
«Іван Вишенський» – це також поема про сумнів і пошуки власного призначення.
Бог обирає людину і дарує їй місію, проте як розпізнати голос Творця та не піддатися спокусі гордині? Постать Вишенського цікавила Франка передовсім як науковця. 1895 року з-під його пера з’являється наукова монографія «Іван Вишенський і його твори». Її текст вражає глибиною й сміливістю дослідницьких амбіцій. Франко виступає суворим екзаменатором не лише для науковців, чиїми працями послуговується, а й до себе самого.
Одним із важливих апокрифічних сюжетів, які згодом Франкорозвине вже в поетичному тексті, є легенда, що саме Афон був тією вершиною, куди диявол відносив Христа, аби спокушати його багатствами світу.
Як і в «Мойсеї», ключова сюжетна лінія в’ється навколо внутрішньої боротьби заголовного героя, долання себе і сумніву в собі задля сповнення місії.
Неймовірні ілюстрації до поеми створила Софія Караффа-Корбут. Маємо також мистецькі роботи на цю тему згадуваного вже Євгена Безніска, Теодозія Салія, Івана Принцевського.
У книжкових фондах Музею є й першовидання згаданої вище монографії, і примірники самої поеми, зокрема видання 1892 року (Коломия), львівські перевидання з друкарні Шийковського (серія «Універсальна бібліотека»).

[ 9 Objects ]

Афіша. Іван Франко, "Мойсей". Львів, 1993

Афіша. Інсценізація твору Івана Франка "Мойсей". Містерія у 2-х діях. Львівський єврейський театр-студія "Маска" (Львівський будинок актора). Постановка М. Баціяна. Музика – М. Берлін. 19.10.1993

Рукопис. Вступне слово Петра Франка, 1940

Рукопис. Вступне слово Петра Франка на літературному вечорі в Музеї Івана Франка на тему «Іван Вишенський». 26.10.1940 рік.

Книга. Іван Франко. Із днів журби. Львів, 1900

Іван Франко. Із днів журби. Поезиї. Львів, 1900. – 128 с. З друкарні В. Шийковського. Накладом автора. Книжка з особистої бібліотеки Івана Білинкевича, на титульній сторінці екслібрис І. Білинкевича у вигляді печатки фіолетового кольору. До збірки увійшли ліричні цикли «Із днів журби», «Спомини», «В плен-ері» та дві поеми «Іван Вишенський» і «На Святоюрській горі».

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський»

Естамп. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський». Розмір відбитка: 15,5х15,5 см. «Старець думав: “Висилав ще, мабуть, своїх шпіонів земнеє життя за мною, хоче вислідить, мабуть… Може, з божого наказу сей павук тут сіть мотав, може, бог мене на свідка теж для себе зберіга?”»

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський»

Естамп. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський». Розмір відбитка: 23х12 см. «Дотепер ти між живими був наш брат Іван Вишенський; відтепер в житті земному змазане ім'я твоє. Так іди в свою дорогу! Хрест, що маєш у долонях, се тобі наш дар єдиний, інших і не тра тобі».

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей»

Естамп. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей». Розмір відбитка: 21,7х15 см. «Та прийде колись час і для вас В життєвому пориві, Появиться вам кущ огняний, Як мені на Хориві. Не гасіте ж святого огню, Щоб, як поклик настане, Ви могли щиросердно сказать: “Я готовий, о пане!”»

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський

Естамп. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Іван Вишенський». Розмір відбитка: 11,5х23,8 см. «Він нічого вже не бачив, тільки шлях той золотистий і ту барку ген на морі — і ступив і тихо щез».

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей»

Естамп. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей». Розмір відбитка: 12х23,5 см. «На найвищому шпилі гори, Вище зломів і кантів Хтось недвижно стоїть, як один З предковічних гігантів. Там високо над чвари землі, Над всі шуми і згуки Він стоїть і до неба простяг Розпростертії руки».

Віктор Мельник. Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей»

Естамп. Худ. Віктор Мельник. Графічна робота до книги Богдана Тихолоза «Психодрама Івана Франка» (Львів, 2005 рік). Ілюстрація до поеми Івана Франка «Мойсей». Розмір відбитка: 22х15 см. Мов планета блудна, я лечу В таємничу безодню І один чую дотик іще – Дивну руку господню. Тихо скрізь, і замовкли уста, Запечатано слово, Тільки ти на дні серця мого Промовляєш, Єгово. «А що ти усумнивсь на момент Щодо волі моєї, То, побачивши сю вітчину, Сам не вступиш до неї».

[Last update: ]