museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Стелаж "С"

Стелаж "С"

Стелаж із сіткою для кріплення ікон

[ 3 Objects ]

Ікона "Пророк Давид, Даниїл, Самуїл"

Ікона зображена пірамідально з трьома з дерев'яними обрамленнями, оздоблення трьох пірамідально зображених кіл обрамлено чотирма S-подібними формами. Основа складається з двох широких дошок. На основі кіл зображено трьох біблійних пророків Давида, Даниїла та Самуїла. Ліворуч зображений пророк Давид: одягнений в зелену царську туніку, а зверху на туніці світло-зелена накидка, яка звисає з правого плеча; має бороду; на голові розміщена золота корона; в правій руці тримає ліру, а в правій руці тримає свиток на якому є напис церковнослов'янською: Давыдь. Вгорі по-центру зображений пророк Даниїл: одягнений пророк в блакитну туніку, а зверху на туніці червона накидка, яка звисає з правого плеча; бороди не має; в правій руці пророк Даниїл тримає мішечок, в лівій руці тримає свиток, де є напис церковнослов'янською: Даниіль. Праворуч зображений пророк Самуїл: має густу бороду; одягнений в темно-зелену туніку, поверх на туніці червона накидка, яка звисає з лівого плеча по лівій руці в якій пророк тримає свиток, де є напис церковнослов'янською: Самоіл.

Верхів'я ікони

На грубій прямокутній дошці, складеної щільно з трьох частин намальовано Св. Миколая в червоному фелоні, синьому омофорі з короною на голові. В лівій руці тримає книгу, праву підняв для благословення. Обрамлення у вигляді грубої рами з різьбленими боковими колонками, завершується пишно різьбленою П-подібною рамою, в центрі якої намальовано святого з хрестом і пальмовою галузкою. Св. Миколай, обрамлення зверху Св. Параскева.

Верхів'я ікони

Різьблене верхів'я. Складається із середника, іконою Св. Михаїла з мечем, щитом, крила різьблені. Обрамлення з колонками та іконою на прямокутній дошці (з щільно склеєних трьох частин) постать намальовано до колін Св. Микити (Нікита) у лускоподібних латах зі щитом, списом в лівій руці і хрестом в правій. Кольорова гама не яскрава. Лице смуглясте, плащ темно-червоний, рукави сорочки темно-зелені; фон сіро-бронзовий. Ореол, спис, хрест, лати покриті позолотою. Обрамлення у вигляді бічних різьблених колонок. (с. Яблунівка, Буський р-н, Львівська обл.)

[Last update: ]