museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Стелаж "Т"

Стелаж "Т"

Рухомий стелаж із сітою для кріплення живопису

[ 7 Objects ]

Ікона Богородиця

На площині двох дошок, покритих левкасом і обрамлених об'ємною різьбленою рамою, зображена Богородиця у вигляді молодої жінки з роздягненим Ісусом на руках. Середню частину його тіла вона прикриває біло-голубим плащем, що спадає з її голови. Час написання ікони XIX ст.

Образ апостол

На поверхні двох смерекових дошок, обрамленої накладною простою профільною рамкою і різьбленою аркою, темперою зображено постать круглолицого молодого чоловіка в світло-сивому хітоні і темно-сивій накидці. В лівій піднятій догори руці він тримає, вірогідно, продовгуватий хлібець. Зверху над іконою ледь зберігся напис на синьому фоні "Святий Апостол Филип". Ікона більш вірогідно написана в ІІ пол. XVII ст. Про це в певній мірі свідчить колір темпери і орнамент ритованого фону. (походить з с. Солянуватка, Солянуватська сільська рада).

Ікона Св. Миколай

На поверхні двох смерекових дошок, обрамленої простою накладною профільною рамкою і різьбленою аркою, темперою на 2/3 росту зображена постать Св. Миколая в єпископському одязі без мітри. Омофор коричневий, фелон білий з дрібними чорними хрестиками. Лівою рукою він підтримує книжку. Волосся на голові намальоване сірою фарбою. На грудях шар живопису значно вилущився.

Ікона лик

З суцільної смерекової дошки вирізані постаті двох ангелів з крилами, які тримають шмат білого полотна, на якому є зображення голови Христа в зеленому терновому вінку, з довгим волоссям. Фігури написані олійною фарбою в стилі професійного іконопису XVIII століття. Один ангел зображений в червоній, а другий в темно-синій сукні. Навколо голови Христа червоними лініями і золотистим фоном виписаний німб.

Ікона празник

Введення Богородиці в храм. На прямокутній площині трьох дошок, покритих шаром левкасу і обведених вузенькою прямокутною рамкою, зображена сцена Введення в храм Пречистої Діви Марії. Внизу первосвященик Захарія в червоному хітоні і архиєрейській шапці зустрічає дівчинку в вінку з блідих квітів. Позаду неї стоять Іоаким і Анна та дорослі дівчата в білих вінках. Вверху, якби на балконі храму сидить дівчина Богородиця, а ангел несе їй хліб в руках.

Ікона

Ікона в дерев'яній рамі, тло навколо Богородиці вишневого кольору (темно-червоний). Шати Богородиці та маленького Ісуса вирізьблені з дерева, наклеєні на основу, покриті левкасом. Частини одягу покриті фарбою сірого кольору, а окремі елементи: дві восьмикутні зірки, квіти, листочки охристо-золотистого кольору. Голови Богородиці та Ісуса короновані металевими коронами золотисто-жовтого кольору з декором (мідь). Основа ікони складається з трьох дошок, дві ширші і одна вужча.

Ікона Ісус

На прямокутній площині двох гладкоструганих липових дошок, олійними фарбами зображений сидячий на троні Христос. Він в єпископському одязі з мітрою на голові, праву руку по східному обряду підняв для благословення, а долонею лівої руки спирається на символ земної кулі з хрестиком, яка поставлена на книзі, що лежить на лівому коліні. Трон написаний в стилі класицизму. Ікона написана професійним малярем. Час - кін. XIX ст.

[Last update: ]