museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Звiт MemorySavers

Звiт MemorySavers

Літургія

Друкована кирилицею церковна книжка з текстом Літургії Святого Івана Золотоустого, служби недільної, на празник Покрова, за всяке прошення, за померлих. Книжка переплетена в картонні обкладинки. На титульному листку поміщена повна назва книжки. Книжка точніше надрукована в 1808 р. в Ставропігійській друкарні у Львові. Нижні краї листка дуже пообривані.

Служебник

Надрукована церковно-слов'янською мовою книга, складена, властиво, з двох книг, надрукованих в різний час: 1) частини Анфологіону (17 ст.) з Службою св. Петра митрополита Київського і св. Алексія архиєпископа та інших загальних служб святим; 2) виданої почаївською друкарнею в 1742 р., з текстами служб на празник Пресвятої Євхаристії, співстраждання Богородиці та св. Йосафата. Книжка переплетена масивними дерев'яними обкладинками, обтягненими шкірою.

Книга Євангеліє

Рукописна книга з текстами 4-х Євангелій. Обрамлена в дерев'яну обкладинку, обтягнену шкірою. На титульній обкладинці витиснена золотом орнаментальна рамка з ангелами на кутах, посередині погруддя Христа Вчителя, а довкола нього в 4-х овалах Розп'яття з предстоячими, в інших 4-х сцена Хрещення Христа. Збереглася одна защіпка. XV ст. XVст.

Книга Євангеліє

Рукописна церковна книга з текстами 4-х Євангелій. Мова церковно-слов'янська. Шрифт півуставний. Заставки на початку Євангелії, заголовки і ініціальні літери виписані кіновар'ю з добавкою жовтої фарби між лініями. Почерк досить невироблений, зустрічаються помилки і закреслення в тексті. Об'єм книжки 271 листок. Філігрань в виді великого кабана (див. лист 3). Обкладинки дерев'яні, обтягнені шкірою, взяті з латинського видання. Текст виконаний чорною тушшю. (кінець XV ст. - поч. XVI cт.)

Апостол / Ів. Федорова

Друкована кириличним півуставним (федорівським) шрифтом церковна книга з текстами "Діянь Апостольських" та послань (листів) окремих апостолів (Св. Петра, Павла, Йоана та ін.), розміщених для читання протягом усього церковного року на богослужіннях. Титульний листок відсутній. Книжка починається змістом, починаючи із ІГ (13) листка. Починається книжка відомою гравюрою Апостола Луки з ініціалами NS в правому нижньому куті під зображенням. Листки мають друковану нумерацію в нижньому правому куті. Об'єм книги (збереженої) 216 листків тексту + 4 (зміст і вступ)= 220 листків. Обкладинки відсутні.

Апостол

Книга видана в Києві на кошт Богдана Статкевича, про що говориться на титульній сторінці. На звороті титульної сторінки герб Статкевичів. На титульній обкладинці зверху зображення Спаса Нерукотворного, по кутах 4-х Євангелистів, а по боках Ап. Петра і Павла, знизу св. Миколая. На титульній обкладинці - хрест з квіточок.

[Last update: ]