museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen об'єкт каплиця с. Ялинкувате

об'єкт каплиця с. Ялинкувате

каплиця села Ялинкувате етнозона музею Бойківщина

[ 13 Objects ]

Обрядовий хрест процесійний Розп'яття

Хрест з розп'яттям - на двораменному хресті, виготовленому з вузької смерекової дощечки, прикріплена вирізьблена з дерева в примітивному народному стилі фігура розп'ятого Христа в терновому вінку. Обличчя видовжене, нога складена на ногу і дерев'яним цвяхом прикріплена до хреста. Руки вирізьблені окремо, пов'язка довга зелена, підв'язана червоним шнурком. Три верхні кінці рамен закінчуються трьох кільцевим завершенням На колінах, на тілі намальовані сліди крові.

Ікона "Св. Миколай"

Ікона Св. Миколай на позолоченому фоні (техніка левкас) зображено постать св. Миколая. Голова без митри, борода коротка, волосся сиве. На білому фелоні намальовані чорні та червоні хрести. Омофор оранжевий. На омофорі три хрести. Права рука піднята для благословення, у лівій руці євангеліє. У верхній частині ікони є зображення Христа з книжкою в руках і Богородиці з рушником. Ікона виготовлена з двох липових дошок, які обрамовані фігурними фризами (рами) зі смереки.

Ікона

На площині аркоподібної форми зображено архангела Михаїла з мечем в руці. Розфарбований одяг його: штани сині, безрукавка блакитна, накидка червона. Крила зелені. Фон посріблений, на ньому нанесений стилізований рослинний малюнок технікою ритування. Зверху напис "Небесних Воїнств". Знизу на темному фоні напис і дата розпису ікони "1879 р.". Бокові колонки ажурно вирізьблені.

Ікона Празник

На тонких смерекових дошках обрамованих глибокою масивною з накладною різьбою рамою і різними колонками, зображено біблійну сцену "Успення Богородиці". Композиція багатопланова. В центрі лежача жінка, яку оточили люди: апостоли - 12, лик святих та інші люди. Напис на старослов'янській мові: "Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці". Час виготовлення - поч. 17 ст. Автор невідомий.

Ікона процесійна

В дерев'яній багетній рамі на двох колонках-підставках, вирізьбленій в лжеготичному стилі, закріплена бляшана ікона з трикутним завершенням. З однієї сторони намальована відома ікона Богородиці неустанної помочі, а з другої Св. Володимир з хрестом в правій і скіпетром в лівій руці і Ольга, яка в правій руці тримає хрест, а в лівій макет трьохкупольної церкви романського стилю. Ікона намальована масляними фарбами.

Скриня

Скриня довбана. Виготовлена з масивної дубової колоди (середина видовбана). Стінки суцільні, низ звужений. Верхня накривка рівна (з цього ж дерева), на завісах. Є кований замок. По боках скриня збита залізними штабами.

Сповідальниця

Сповідальниця виготовлена з дерева у вигляді видовженої прямокутної рами. Верхня 1/3 заповнена решіткою і опирається на поличку овальної форми. Нижче маленька поличка прикріплена до рами. Внизу до рами прикріплена квадратна лавка на дуже низьких ніжках.

Хоругва

Хоругва церковна. Вишита з вовняної тканини чорного кольору. Верх рівний, низ вирізаний на три заокруглені зубці - виступи. Краї, крім верхньої сторони, обшиті золотою бахромою. Посередині на полотні ікона.

Плита кам'яна

Плита кам'яна, надмогильна (фрагмент). 1621 р. - плоска, витесана з піщаника нижня частина надгробного пам'ятника. Збереглася викарбувана рамка (жолобком), посередині - нижня частина Андріївського хреста з косою поперечкою і напис: "НИ-КА", зображення стебла квітки. Нижче напис: "КО-КЯ-Я; 9 МАРТА; РО БО АХКЯ". Верхній кут відламаний.

Підсвічник дерев'яний

Підсвічник дерев'яний, виточений з суцільного куска дерева дуба в виді колонки з півкулястою основою, яка переходить плавно в конічне потовщення (колонку), що завершується циліндричним з двома виточками виступом. Верхня частина підсвічника являє собою значно тоншу колонку з 4 кільцями виступами і півкулястим плоским більшим по діаметру завершенням, в якому є дерев'яний штир для свічки. В основі підсвічника вмонтовано три кульки, на яких стоїть підсвічник. Штир для свічки зламаний. Поверхня підсвічника пофарбована бронзовою фарбою.

Підсвічник дерев'яний

Підсвічник дерев'яний виточений з суцільного куска дубового дерева в формі колонки на 3-х кулькових дерев'яних підставках, вмонтованих в отвори в основі. Верхня частина підсвічника являє собою значно тоншу колонку з 4-ма кільцями-виступами і пів кулястим плоским більшим по діаметру завершенням, в якому є дерев'яний штир для свічки. В основі підсвічника вмонтовано три кульки, на яких стоїть підсвічник. Поверхня підсвічника пофарбована бронзовою фарбою.

Хрест

Хрест напрестольний 19 ст. Масивна основа овально-пірамідальної форми плавно переходить в хрест з розп'яттям. Основа покрита левкасом, декор - дубове листя. Із заокругленого потовщення в основі хреста виходить гілка, яка завершується чашею, друга гілка відсутня. Рамена хреста завершуються трьохлистою конфігурацією, в яких вирізьблені святі. Над Розп'яттям символ Святого Духа - голуб. Місце перетину рамен хреста декоровано стилізованим сонячним промінням. Помітна позолота і посріблення.

Каса церковна

Каса церковна. Скорбона велика. Зроблена з великої колоди. В центральній частині видовбано заглиблення кубічної форми, яке зверху і спереду окуте грубими залізними плитами, брусами і круглими закріпленими бляшками. Замок всередині під звисаючим брусом. В колоду вбито багато цвяхів.

[Last update: ]