museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen об'єкт хата с. Люта

об'єкт хата с. Люта

об'єкт хати села Люта етнозони музею Лемківщина

[ 62 Objects ]

Праска

Праска з литого заліза. Форма стандартна (що нагадує човен). Внизу невисока опуклість, підкреслена з боків п'ятьма круглими отворами. Праска всередині порожниста - для насипання жару. Накривка піднімається, прикріплена до задньої стінки, по боках є зубці. Зверху посередині - дерев'яна кругла ручка, прикріплена до трапецеподібно зігнутої залізної пластини. На гострому краю - защіпка, що піднімається над поверхнею накривки у формі бочечки. Колір темно-коричневий від іржі.

Годинник

Годинник поч. ХХ ст. - настінний, складається з годинникового механізму, поміщеного в прямокутну дерев'яну коробку, та прямокутного з півкруглим верхнім зрізом циферблату, виготовленого з двох тонких дощечок, розмальованих олійною фарбою. Цифри на шкалі латинські. Над цифровим кругом намальовані дві стилізовані червоні квітки. Збереглися ще дві гирі з ланцюжками.

Скриня

Скриня виготовлена з смерекових тесаних дощок (по одній дошці на стінку), у формі куба. Верх рівний, з суцільної дошки. Вся скриня розмальована у квадрати синього та голубого кольорів. На передній стінці над хвилястою лінією дата - 1930 р.

Полиця

Шафка - виготовлена ручним способом з двох паралельних вертикальних фігурно вирізаних дощечок, які з'єднані між собою чотирма поличками і п'ятьма планками. Під нижньою четвертою поличкою вмонтовано три висувні шухляди. Пофарбована біло-голубою фарбою. Правильна етнографічна назва - мисник.

Стілець

Крісло - предмет інтер'єру селянської хати. Крісло саморобне, для сидження. Складається з двох дубових дуговидних планок, верхня частина яких служить основою для спинки, нижня - ніжки. У отвори нижньої частини планок вставлені три поперечки (спинка). У два отвори посередині планок вставлена "рама", що завершується ще двома передніми ніжками. На рамі прикріплено дві дошки для сидження. Всі чотири ніжки скріплені між собою трьома поперечками внизу. Виготовлене в 30-х рр. ХХ ст.

Стілець

Крісло - предмет інтер'єру селянської хати. Крісло саморобне, використовувалось для сидження. Складається з двох дубових дуговидних планок, верхня частина яких служить основою для спинки, нижня - ніжками. В отвори верхньої частини планок вставлені три поперечки (спинка). У два отвори посередині планок вставлена "рама", що завершується ще двома передніми ніжками. На рамі прикріплено читири дошки для сидження. Всі чотири ніжки скріплені між собою трьома поперечками внизу. Виготовлене в 30-х рр. ХХ ст.

Лава

Шафарня - саморобний побутовий елемент інтер'єру закарпатських лемків (лемаків). Заступає колишню лаву. Змайстрована з чотирьох гранчастих дубових ніжок, верхня частина яких служить опорою для спинки. В пази ніжок впущені бічні дошки-планки. Верх (для сидіння) з трьох дощок, що спираються на бічні планки і поперечки. Задня спинка з двох планок з чотирма декоративними поперечками. Бічні спинки з двох поперечок, впущених в пази верхньої частини ніжок.

Колиска

Колиска дерев'яна поч. ХХ ст. Колиска прямокутної форми, трохи розширена догори. На боковинах вирізані ручки у формі серця. Дно складається з двох дошок (вузької та широкої), які виступають за стінки колиски, утворюючи таким чином плінтус. Колиска міститься на двох фігурно вирізаних підпорах у вигляді дуги, які прибиті до дна цвяхами. Підпори підбиті знизу гумою. Дерево природного кольору.

Лавка

Лавка виготовлена з суцільного куска прямокутної дошки. Поперек ближче до країв знизу задовбано два широких бруска в яких просвердлені по два круглі наскрізні отвори в які забиті чотири ніжки.

Намисто

Коралі - мають дванадцять разків штучних коралів яскраво-червоного кольору, нанизаних на шовкову білу нитку. Зав`язки - ті ж нитки, сплетені в косичку з зав`язаними на кінцях вузликами.

Штани

Штани - пошиті з грубого доморобного полотна. На лівій холошні - латка з полотна трохи кращого сорту ніж звичайно. Застібаються спереду на три ґудзики (один відсутній) чорного кольору. Петлі вирізані в темно-синій тканині, яка вшита в цьому місці. З такої ж тканини - петлі для пояса.

Безрукавка

Безрукавка (локальна назва - лейбик) без рукавів. Пошитий з синього фабричного сукна. Підкладка - грубе конопляне полотно. Лейбик оздоблений блискучими металевими жовтими ґудзиками: на грудях - в два ряди, також на кишенях та на спині внизу. Викінчений червоним сукном. На талії ззаду вставлено два клини у вигляді трапеції.

Сорочка

Сорочка чоловіча. Пошита з доморобного лляного полотна. Має досить оригінальні плечеві вставки, вишиті заокруглено біля шиї і доповнені там же невеличкими клинцями. Рукав відрізний. На грудях і біля шиї - дрібні збирки. На грудях посередині - розріз з чотирма гудзиками. Навколо розрізу - прошиття і оздоблення шовковою кривулькою (заплетеною в косичку) білого кольору створюють взір. Під прошиттям маленька збирка.

сорочка жіноча

Сорочка жіноча, плечевий одяг. Пошита з доморобного лляного полотна. На плечах і на манжетах - художнє ткання з червоних (переважно) і синіх бавовняних ниток. На шиї такого ткання - тоненька смужка. Сорочка без коміра, морщена біля шиї і біля манжет. Пазушний виріз неглибокий. Край манжет викінчений фабричною, вишитою червоною ниткою в квіти, стяжкою, зібраною в "брижки". Защіпається сорочка біля шиї і на манжетах на білі гудзики.

Безрукавка

Горсет зелений. Жіночий плечевий верхній одяг, короткий, без рукавів. Пошитий з шовкової зеленої фабричної матерії жакардового ткання (на зеленому фоні біло-зелено квіти). По зрізах обшитий червоною і рожевою кривулькою. Ланці обшиті рожевою кривулькою. Защіпається на сім гудзиків теракотового кольору. Підкладка - рожева бавовняна тканина в білі яблучка.

Запаска

Запаска "фартух". Сатин чорного кольору. Прикрашена мереживними вовняними стяжками зеленого і рожевого кольорів, стяжкою з сухозолоті і "кривульок" та вишивкою "гладдю": у хвилясті лінії вкладені квіти. Квіти червоні, жовті, білі і листя таких же кольорів.

Сорочка чоловіча

Сорочка чоловіча. Плечевий одяг: коротка уставкова, шита машинкою. З доморобного лляного полотна, внизу рукава морщена. Комірець невеликий, відкладний, прострочений білою ниткою. Пазуха прикрашена таким ж прошиттям та кривулькою з білих ниток. Защіпається на сім гудзиків бежевого кольору. На манжеті таке ж прошиття і кривулька. (Пошито у 1925 році).

Капелюх

Капелюх - чоловічий головний убір, виплетений з соломи. Має високе дно. Край крис обшитий смужкою чорної тканини фабричного виробництва.

Хустка біла

Хустка біла. Жіночий головний убір, виготовлений з білої бавовняної тканини. По полю розкидані вишиті квіточки з листочками. На одному з кутів - букет вишитий гладдю: дві червоні великі квітки, дрібні червоно-сині, листя зелене. Понад вишивкою - рядок червоних квіток з зеленим листям. По краю пришита фабрична стяжка жакардового ткання (на білому полі - червоно-рожевий візерунок).

Рушник вишиваний

Рушник вишиваний - із домотканного лляного полотна. Один край - кант, витканий рубець, другий край - підрублений вручну. Кінець оздоблений поперечною смугою широкого геометричного взору, у якому ромби заповнені хрестоподібними фігурками. Взір із обох боків підкреслений хвилею дугоподібних півкругів, які від кінця рушника закінченого тороками, прикрашені вишитими підвісочками. Рушник вишитий хрестиками тон чорно-червоний із домішкою гнило-зеленого. Другий кінець рушника тільки хвиля півкругів із підвісками. Тороки сплетені вузликами у дрібну сітку.

Пошивка

Пошивка на подушку. Пошита на машинці з доморобного льняного білого полотна (грубої роботи). Пошита так, що на дні нема шва, дно декороване вишивкою хрестиком, що складається з трьох розставлених на віддалі в ряд букетів квітів, листочків, галузок. Кольори: червоний, чорний, фіолетовий, синій, жовтий, оранжевий, темно і ясно-зелений. Вище візерунку - дві поперечні зашивки. Протилежний край подушки зашпилюється на гудзики (ІІІ-чорні і ІІ-білі).

Спідниця

Кабат (спідниця, фартух) з с. Воловець на Лемківщині, 30-і рр. ХХ ст. Жіночий поясний одяг. Виготовлений з темно-синього перкалю з дрібними "серпиками" яснішого кольору. Спереді вишита "пола" з доморобного полотна, що накривається запаскою (фартушком). Знизу обрамлений червоною стрічкою, вище нашиті "тасемки" рожевого, червоного, зеленого і білого кольору (6 шт).

Скатертина

Обрус (30-40-і рр. ХХ ст.) - на довгій пілці фабричного полотна в центральній частині розміщено дві літери "З" та "Н" з квітковим заповненням та в обрамлені з трьох квіток з галузками. Довкола них вишито чотири кошички з квітами та букетиками між ними. Вздовж ширшого краю та частково на вужчих розміщено посередині вузьку орнаментальну смужку з мотивом ромба; обабіч неї, ближче до краю - ряд з мотивом гілки з трьома ягодами; ближче до центу - хвилясту лінію виноградної лози з великою червоною круглою пелюстковою квіткою. Краї завершені широким рубцем машиною.

Покривало

Простирадло вишите (40-і рр. ХХ ст.) - пошите машиною з двох довгих пілок фабричного полотна. Вздовж одного ширшого краю, який завершений широким зубчастим гачкованим мереживом, розміщено широку кольорову смугу з мотивом троянди та двох квіток на гнучкому стеблі. Над нею - ряд з 8-ми букетиків з двома трояндами.

[Last update: ]