museum-digital
CTRL + Y
en
Національний заповідник "Замки Тернопілля" Посуд

Посуд

Музейна колекція посуду стає чудовим джерелом для вивчення культурних та технічних аспектів виготовлення та використання посуду протягом різних історичних періодів. Вона відображає смаки та потреби суспільства, а також розвиток технік і мистецтва в області посуду.

[ 48 Objects ]

Соусниця фаянсова, приблизно 50-60-ті роки ХХ ст.

Соусниця оздоблена квітковим орнаментом. Виготовлена із білої глини, дещо видовженої форми, денце упале, на високій підношці. Вичеревок опуклий з різким переходом у полове вінце, на одному з кінців яке має глибоке пійло. На протилежному кінці закріплено каплеподібну ручку. Поверхня оздоблена рослинним орнаментом у вигляді троянд. Зверху вінце і ручка наведено зеленою емаллю. Із зовнішньої сторони на денці напис: "1 сорт 22", "Буди".

Вазочка у вигляді кухлика 70-ті рр. ХХ ст.

Вазочка керамічна, білого кольору. Вінця із зливом фігурної форми. Шийка циліндрична, переходить в опуклий вичеревок. Від вінець відходить фігурна ручка із позолотою, інший кінець якої прикріплений до вичеревка, який оздоблений гербом. На фоні фігурного щита червоного кольору зображено білого коня. Над щитом піввінок із білих та синіх квітів та зелених листків. Під щитом напис "Oberstdorf". Вичеревок донизу завужений і оздоблений золотистою лінією. Дно кругле і плоске із зображенням корони та написами в чотири ряди.

Молочник, середина ХХ ст.

Молочник керамічний, білого кольору. Накривка круглої форми фігурна по краях з коричневою лінією. Вінця круглі, по краях хвилясті із зливом. Перехід у високу шийку з вдавленими вертикальними лініями і позолотою зверху. Шийка переходить у розширені донизу стінки оздоблені із двох сторін зображенням червоної квітки з сірими листочками і квіточками. До вінець і стінки прикріплено фігурну ручку. Стінки внизу звужуються утворюючи невисоку ніжку. Дно кругле, вдавлене досередини із написами.

Таріль, середина ХХ ст.

Таріль фарфорова. Круглої форми, синьо-білого кольору. Вінця круглі розлогі з рельєфним рослинним орнаментом, з двома овальними отворами, що утворюють дві ручки, синього кольору. Стінки донизу ледь завужені з написами німецькою мовою. Дно кругле, плоске, білого кольору.

Таріль, Німеччина, Баварія 80-ті роки ХХ ст.

Таріль фарфорова, круглої форми, чорно-білого кольору. Вінця круглі, хвилясті з рельєфнимкрапковим орнаментом. Стінки низькі, ледь завужені донизу. Дно кругле плоске з рельєфним зображенням пташки серед гілок з квітками і гронами винограду.

Кофейник фарфоровий, 60-70-ті роки ХХ ст.

Циліндричної форми, білого кольору. Вінця круглі, розширюючись переходять у циліндричні стінки. Вверху з однієї сторони до стінок прикріплене пийло, з протилежної заокруглена ручка. На стінках з двох сторін зображено квітку троянди рожевого кольору з зеленими листочками і пуп'янками. Дно кругле і плоске. Накривка кругла, посередині з циліндричною ручкою. На накривці зображено дві маленькі квітки троянди. Кольори фарб: рожевий, зелений.

Таріль британської Мануфактури 1751 р.

Круглої форми з фігурними краями. Денце кругле, плоске, у центрі прикріплену фігурну "гайку" - стержень. На денці зображено на передньому плані вершника на коні, карету запряжену кіньми. На задньому плані пейзаж. По колу вінця оздоблені розписом рослинного орнаменту: пишні квіти, листочки, пуп'янки, стилізовані гілочки. Кольори фарб: синій, білий. На звороті посередині напис: "A ROYAL WORCESTER..." зображення рослинного стилізованого орнаменту.

Графинчик, початок ХХІ ст.

Графинчик (молочник) фарфоровий. Мініатюрна посудина має форму горщика із овальною ручкою закріпленою до вужчої частини вичеревка. Денце має впадину Поверхня вкрита сіро-голубою глазур'ю, оздоблена розписом у вигляді невеликої квітки троянди із листочками і гілочками на стінці вичеревка. Кольори: голубий, сірий, зелений.

Кухлик глиняний. Кін. ХІХ- поч.ХХ ст.

Кухлик глиняний, випалений і покритий поливою коричневого кольору. Вінце кругле та потовщене, плавно переходить у вичеревок. До низу завужується і розходиться. Денце кругле і плоске. До стінки кріпиться ручка. Поверхня оздоблена мінімальним орнаментом.

Горщечок декоративний. Приблизно 80-і роки ХХ ст.

Горщечок декоративний, оздоблений лінійним орнаментом. Вінце кругле, розлоге, із пійлом, різко переходить в опуклий вичеревок. Денце кругле і плоске. До шийки і стінок вичеревка кріпиться ручка. Поверхня бежевого кольору, оздоблена розписом геометричного орнаменту: горизонтальні лінії, хвилясті, стилізована гілочка з листочками. Кольори: коричневий, чорний, брудно-зелений.

Кружка глиняна, декоративна. Кін. ХХ ст.

Кружка глиняна, вінце неправильної круглої форми, стінки невисокі рівні. Денце кругле потовщене. Поверхня рельєфна, у вигляді декоративних квіточок. До стінок кріпиться напівкругла ручка.

Цукерниця фарфорова 70-і рр. ХХ ст.

Цукерниця фарфорова, білого кольору. Вінце кругле з розлогими краями. Стінки опуклі та невисокі. Денце кругле з потовщеними краями. По боках фігурні ручки. Поверхня оздоблена рослинним орнаментом: букети троянд, де-не-де листочки. Накривка кругла, посередині опуклість і вигляді ручки.

Супниця фарфорова.Середина ХХ ст.

Супниця білого кольору. Денце кругле та плоске. З обох сторін сторін вичеревка прямокутний виступ (ручки) для підняття супниці. На поверхні супниці наліплені зображення рослинного характеру : у вигляді великої квітки з пуп'янками і листочками. Кольори фарб: зелений, коричневий, кофейний, салатовий.

Чайник фарфоровий. Приблизно І пол. ХХ ст.

Чайник для теплої води та рідин. Вінце кругле із хвилястими краями. Стінки рівні, високі, до низу плавно розширюються і знову завужуються у денце. Внизу чайника міститься довгий фігурний носик. Один кінець потовщений, поверхня рельєфна, а інший кінець завужений із овальним пійлом. До верху і до низу чайника кріпиться фігурна ручка, нижній кінець якої потовщений, із рельєфною поверхнею. Накривка до чайника кругла, із фігурними краями, посередині накривки напівкругле фігурне вушко. Верх, низ та носик чайника оздоблені лінійним орнаментом золотистого кольору. Стінки чайника і накривка оздоблені розписом рослинного орнаменту: два пишні букети квітів із червоних троянд (чотирьох) одної жовтої, дрібних фіолетових квіточок, листочків, віточок. На накривці одна рожева троянда з листям і одна фіолетова квіточка.

Гальба декоративна. Приблизно ХХ ст.

Гальба декоративна, глиняна, випалена, глазурована, оздоблена геометрично-рослинним орнаментом. Циліндричної із завуженим верхом форми. Поверхня ззовні зверху та знизу має невеличкі вузькі виступи. З одного боку прикріплено масивне вухо. Вінце з "носиком". Зовнішня поверхня розмальована квітами та "зубчиками" та "хвильками". Кольори фарб: коричневий, зелений, жовтий, бежевий. Поверхня гальби покрита гразур'ю (ззовні і всередині).

Кофейник керамічний. Кін. ХХ ст.

Кофейник жовто- коричневого кольору. Фігурної форми. Вінце кругле, частина з виступом. Шийка висока, широка і переходить у фігурний вичеревок. Денце кругле, плоске, потовщене. В одному місці стінок кріпиться фігурна ручка, в іншому - видовжене пійло. Поверхня гладка, полив'яна, оздоблена лінійно- рослинним орнаментом у вигляді закручених гілок і паралельних коротких ліній.

Глек фарфоровий. 70-і роки ХХ ст.

Глек фігурної форми біло-перламутового кольору. Вінце фігурне, з фігурними краями, в одному місці вигнуте як пійло. Шийка висока, широка, плавно переходить в опуклий вичеревок. Стінки високі, хвилясті. Денце кругле, потовщене з зображенням чаші. До вінця і вичеревка кріпиться фігурна ручка. Поверхня оздоблена розписом рослинного орнаменту у вигляді двох букетів з дрібних квіток. Кольори фарб: коричневий, жовтий, бежевий, салатовий.

Чайник керамічний. 70-і роки ХХ ст.

Чайник циліндричної форми, коричневого кольору. Денце кругле, плоске. Стінки високі, чуть опуклі. З одного боку напівкругла ручка, з протилежного - циліндричний носик. Вінце кругле чуть розлоге. Накривка кругла, поверхня рельєфна, посередині кругле потовщене.

Кухлик (ваза) керамічний 60-70-і роки ХХ ст.

Кухлик фігурної форми білого кольору. Вінця круглі зі зливом, шийка висока, циліндрічна, донизу ледь завужена, вичеревок опуклий, дно кругле і плоске. До шийки і вичеревка прикріплена півовальна ручка. Кухлик оздоблений розписаний рослинним орнаментом у вигляді гілочок з квіточками і листочками. Вінця і денце оздоблені синьою лінією. Кольори фарб: синій, жовтий, коричневий, зелений,бордовий,голубий.

Соусниця фарфорова, Нідерланди. Поч. ХХ ст.

Соусниця білого кольору. Вінця овальної форми, видовжені, хвилясті. Стінки донизу ледь завужені, до них прикріплені по боках дві ручки. Дно овальне прикріплене до блюдця. Блюдце овальної форми, вінця розлогі, дно овальне, посередині круглий отвір, збоку тиснене зображення якоря. Стінки соусниці і блюдця оздоблені орнітоморфним орнаментом - квіти, листки, виноградна лоза на якій сидять пташка. Кольори фарб: коричневий.

Збанок керамічний. Середина ХХ ст.

Збанок керамічний з орнаментом. Вінця круглі зі зливом, шийка завужена, переходить в опуклий вичеревок. До шийки і вичеревка прикріплена ручка. Денце кругле і плоске. Ззовні збанок покритий світло-жовтою поливою, оздоблений лінійно-крапковим орнаментом. Кольори фарб: коричневий, зелений, жовтий. Всередині збанок коричневого кольору.

Ваза керамічна. Кінець ХХ ст.

Ваза покрита поливою, світло-кофейного кольору, грушеподібної форми. Вінця круглі, з валиком, покриті коричневою поливою. Від вінець відходять стінки, які донизу розширюються в опуклий вичеревок. Стінки оздоблені рослинним орнаментом у вигляді стилізованих квітів сірого кольору. Дно кругле і плоске. Кольори фарб: коричневий, сірий, жовтий, світло-кофейний.

Кухлик. Друга половина ХХ ст.

Маленька глиняна посудина циліндричної форми, використовувалася в домашньому господарстві для набирання і пиття води, молока чи зберігання сметани. Кухлик промислового виробництва. Дно його плоске, стінки прямі і звужуються до вінця. З протилежної сторони від ручки на вінці знаходиться пійло. Накривка конусноподібної форми. Кухоль із зовнішньої сторони покритий світлою глазур'ю, на яку нанесений різнокольоровий геометричний орнамент. Орнаментовані і ручка і накривка.

Глек фарфоровий для води

Глек білого кольору. Орнаментований рослинним та лінійним орнаментом синього кольору. Дно плоске, вичеревок випуклий і плавно переходить в шийку. Вінця фігурні, ледь витягнуті назовні і мають форму овала. Велика фігурна ручка одним кінцем прикріплена до вичеревка, а другий плавно переходить у вінця. З протилежної від ручки сторони на вичеревку знаходиться ще одна ручка, за яку підтримують глек при зливанні води. На денці глека зображено коронований двоголовий орел. Під ним напис : ТОВАРИЩЕСТВА М.С. КУЗНЕЦОВА.

[Last update: ]