museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Виставка “Нове і Старе”/”Старе і Нове” (cкульптура 2023)

Виставка “Нове і Старе”/”Старе і Нове” (cкульптура 2023)

Виставка “Нове і Старе”/”Старе і Нове” під час Львівського Тижня Скульптури 2023

[ 15 Objects ]

Скульптура Ангел

Cкульптура Ангел. З суцільного куска дерева (крім рук) вирізано постать немовляти. Руки підняті на рівні грудей. Одна нога опущена, припіднята. На голові кучері. Лице і всі частини тіла мають повновидні округлі форми. Час виготовлення 18 ст.(?).

Скульптура Ангел

Скульптура Ангел. З суцільного куска дерева (крім рук) вирізано постать немовляти. Руки підняті на рівні грудей. Одна нога опущена, припіднята. На голові кучері. Лице і всі частини тіла мають повновидні округлі форми. Час виготовлення 18 ст.(?).

Скульптура Божа Матір з малим Ісусом

Скульптура "Божа Матір з малим Ісусом". З суцільного куска дерева вирізьблена постать жінки в плащі, що спадає рясними складками, простоволоса, боса з маленькою дитиною на руках. Піднога - граняна підставка. Дуже гарний народний примітив різьби по дереву XVIII ст.

Скульптура Бог Отець

Скульптура "Бог Отець" - вирізьблене з дерева погруддя старця з продовгуватим обличчям, овальним чолом, довгим кучерявим волоссям, вусами і бородою. Внизу рельєфно горбками вирізьблені хмари. Руки вирізьблені окремо. Обличчя пофарбоване рожевою і червоною фарбою, волосся чорною. Фарби олійні. Час виготовлення - поч. XIX ст.

Скульптура Священик

Скульптура "Священник" - вирізьблена з суцільного куска дерева в примітивному народному стилі постать римо-rатолицького священника в хрестоподібному головному уборі. Пропорції обличчя дещо порушені, борода клиноподібна. Непропорційно велика долоня правої руки притулена до грудей, а ліва опущена. Фігурка пофарбована чорною та голубою олійною фарбами. Спереду вpдовж фігури дві великі тріщини. Час - 18 ст. Згідно припущення - це Ян Непомук.

Обрядова скульптура Розп'яття

Розп'яття - зображення Христа, розп'ятого на хресті (без хреста, який не зберігся). В образі християнського спасителя народний майстер (невідомий) зобразив людину чоловічої статі з розпростертими руками; ноги складені одна на одній (греко-катол.). Спаситель без одягу, лише з пов'язкою на бедрах. На голові терновий вінець. Скульптура пошкоджена: відбитий ніс, надламана шия, проламані ноги нижче колін (збиті цвяхами). Скульптура походить з середини XIX ст. Виконана у стилі народного примітиву.

Скульптура Ангел

Скульптура "Ангел" кін. XIX ст., стоїть на дерев'яній ступінчастій підставці. Темно-коричневе волосся спадає до плечей. Виразні широко відкриті очі, на щоках легкий рум'янець. Права рука динамічно піднята вгору (3 пальці відламані), а ліва зігнута і лежить на грудях. Накидка-шаль спадає дугою (віддалена від вертикального силуету скульптури) з лівого плеча і обвиває корпус тіла ззаду. Декорована складками. Права нога не прикрита накидкою. Праве крило позолочене (ліве відсутнє). Вся фігура покрита левкасом і затонована під колір тіла.

Композиція Козел

Мотика Я. І. "Козел декоративний", 1978 р. Декоративна композиція у вигляді посудини, виліпленої вручну з глини і випаленої за технікою відновного вогню. Поверхня гладенька, чорна зі сріблястим відтінком від вертикальних гладжених ліній, що суцільно покривають її. Великий округлий тулуб перепоясаний посередині випуклою смугою, до якої спереду кріпиться дзвінок - нерухомий, із прив`язаним всередині калатальцем. Тулуб на 4-х округлих фігурних ніжках. Вгорі декоративна голова козла, де роги у формі округлих головок, а між ними круглий отвір, який затикається. Морда витягнена, на кінці отвір.

Композиція "Господиня"

Мотика Я. І. "Господиня" 1982 р. Декоративно-скульптурна композиція, виліплена вручну з глини і випалена за технікою відновного вогню. Поверхня сріблясто-чорна з незначним збереженням мазків глини. В ряд невід`ємно розташовані фігури зігнутої господині, яка обома руками тримає великий горщик, і кози, голова якої повернута в сторону горщика. Постать господині вирішена досить умовно - замість ніг чашоподібна підставка, задня частина тулуба куляста, голова видовжена. У кози грубі, загострені до країв роги, тулуб вирішений у формі двох куль, морда видовжена, випуклі очі.

Пластика "Натюрморт з лялькою"

Натюрморт з лялькою - об'ємна композиція, виліплена вручну з глини і випалена за технікою відновного вогню. Лялька в сидячому положенні, із широко розставленими прямими ніжками і опертими на них руками. Обличчя кругле, очі і роги вирішені за допомогою невеликих горбків з дірочками-отворами, ззаду голови косичка. У формі ручки, яка з'єднує голову з плечима. Лялька сидить на грубій лавці на двох дуже широких круглих стояках, з'єднаних між собою, збоку на лавці невеликий гладущик. Всі деталі невід'ємні. Глина чорно-сріблястого кольору, суцільно вигладжена. Автор - Мотика Я. І, 1979 р.

Пластика Гончар зі свічником

Гончар зі свічником - скультурна композиція, виліплена з глини і випалена за технікою відновного вогню. Поверхня сріблясто-чорна, покрита гладженими смугами, постать зберігає рельєф мазків глини. Основа - перевернута догори дном макітра роботи народного гончаря з гончарного села Гавареччина - Архимовича В. Г. Акуратно вигладжена, із вигнутим назовні чітко відзначеним вінцем. Зображення цього ж гончаря: він сидить на дні макітри, ноги стулені, в руках підсвічник - трійця. Постать дуже здеформована - велика витягнена голова, короткі руки і ноги. Підсвічник виліплений окремо. Автор - Мотика Я. М., 1976 р.

Пластика "Біля печі"

Пластика "Біля печі" - скульптурна композиція, вручну виліплена з глини і випалена за технікою відновного вогню. Поверхня сріблясто-чорна, покрита гладженими смугами, із незначним збереженням рельєфу мазків глини. Центр композиції - округле зображення основи печі, на яке чітко посаджений горн із двома маленькими горшками в його округлому отворі. Гори мають чіткі прямокутні форми. Справа від основи печі, в таку ж величину спрощене зображення бабусі в хустці, зліва - дідуся в капелюсі, який підперся рукою. Голови значно домінують над постатями. Всі деталі невід'ємні. Автор - Мотика Я. І, 1982р .

Пластика Дружина гончаря

Пластика "Дружина гончаря" - скульптурна композиція виліплена вручну з глини і випалена за технікою відновного вогню, поверхня сріблясто-чорна, невигладжена, зберігається велика рельєфність мазків глини. Зображена стара жінка із задуманим виразом обличчя, в хустці, вона сидить на низькому стільчику, пальці обох рук переплетені на основі палиці - ціпка, стопи ніг повернуті до себе, палиця кінцем впирається в ліву ногу. Постать згорблена. Автор - Мотика Я. М., 1983 р.

Скульптура Матір Божа

Статуя Матері Божої. Вирізьблена з суцільного куска дерева ( можливо липа). Лице виразне, досить симпатичне, але решта деталей різьблена схематично. На голові корона, одяг покриває фігуру до низу. Для рук вирізьблені гнізда, однієї руки бракує. Ззаду вибрано дерево у формі корита. Була побілена. Скульптура стояла в капличці.

Царські врата

Царські врата (половина) вирізьблені з суцільної дошки по мотиву акантного листка з фігурками, вірогідно, пророків Давида і Соломона в коронах і з скіптрами. Зверху до низу, ближче до зовнішнього краю 3 фігурки і біля внутрішнього краю теж 3 фігурки, причому на верхній скульптурі (зображенні) пророк без бороди і правою рукою підтримує розгорнуту книжку. Різьба об'ємна, левкас облущився, колір старого дерева. Час - 18 ст.

[Last update: ]