museum-digital
CTRL + Y
en
Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» Колекція фотографій сімейного архіву Шевченка Г. П.

Колекція фотографій сімейного архіву Шевченка Г. П.

До колекції увійшли фотографії остарбайтерів під час їх перебування у Німеччині в 40-х рр. ХХ ст.

[ 32 Objects ]

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото портретне, групове, чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено трьох жінок під час перебування в Німеччині на примусових роботах. Зліва перша - Шевченко (Устенко) Ганна. Фото зроблене в 1943 р. в Німеччині.

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото групове, чорно-біле, горизонтальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено велику групу остарбайтерів під час відпочинку. Чоловіки та жінки сидять та стоять у кілька рядів на фоні дерев. У третьому ряду, по центру сидить дівчина з гітарою. Фото зроблено в Німеччині 31.10.1943 р. На звороті напис зроблений чорнилами фіолетового кольору: "На довгу щиру згадку Гані Устенко від Фені Арсенюк під час перебування в чужій далекій стороні в Німеччині"

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фотографія з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото портретне, групове, чорно-біле, горизонтальне. На фото зображені чотири чоловіки; два одягнені в темні піджаки, один у світлу сорочку, другий справа в піджаку та пілотці. Фото зроблено на відкритому повітрі, на фоні дерев. На звороті напис олівцем: "На память Гани от Вани Т. во время перебывания на опорном пункте г. Менден 1.07.1945 г."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фотографія з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото групове, чорно-біле, горизонтальне з фігурно обрізаними краями. На фото зображені остарбайтери на відпочинку (чоловіки та жінки) під час примусових робіт у Німеччині. Фото зроблено на фоні дерев. В другому ряду зверху Устенко Лукія, остарбайтерка з с. Галаганівка.

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фотографія з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото групове, портретне, чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено дві жінки та два чоловіки, у повен зріст, під час перебування в Німеччині на примусових роботах. Чоловіки одягнені в темні костюми, жінки в спідниці та блузки. Перша зліва, Устенко Лукія, біля неї Кандибір Андрій, уродженці с. Галаганівка. Фото зроблене на фоні дерев. На звороті напис синім чорнилом: "На вічну і незабутню пам'ять уважаємой Галі Устенко від Лукії Устенко в часи перебування у германских лагерях г. Менден 1943 р., 5 жовтня".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото групове, портретне, погрудне, чорно-біле, горизонтальне. На фото зображено дві жінки, одна в світлій блузці, інша в темній з нашивкою "OST"; обидві із нашийними прикрасами та брошками. Фото зроблено в Німеччині під час перебування на примусових роботах. На звороті напис: "На долгую і добру пам'ять від Бузькової Лукії Устиновій Галі під час войни і перебування в Германії, в г. Менден. 25 травня 1944 р."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото портретне, чорно-біле, вертикальне. На фото зображено двох молодих чоловіків (у повен зріст) під час перебування в Німеччині на примусових роботах. Вони одягнені в темні костюми та світлі сорочки. На костюмі одного з них помітна нашивка остарбайтера "OST". Зліва уродженець с. Галаганівка, Кандибір Андрій. Фото зроблене на фоні дерев. На звороті напис чорним чорнилом: "На долгу пам'ять Устенко Гані від Кандибір Андрія під час перебування в Германії, г. Менден, 4/ІХ 1943 р.".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото портретне, чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено трьох жінок (на повен зріст), під час перебування в Німеччині на примусових роботах. Перша зліва - Бузько Лукія, уродженка с. Галаганівка. На одязі жінок нашита мітка "OST". Фото зроблене на природі. На звороті напис синім чорнилом: "На згадку і добру пам'ять від Бузько Лукії Гані Устенко під час перебування в Германії. 5 вересня 1943 р."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено двох жінок (на повен зріст), які тримаються за руки. Одна жінка одягнена в темну спідницю і світлу блузку, інша в темний сарафан. Фото зроблене на фоні дерев; під час перебування в Німеччині на примусових роботах. На звороті напис, зроблений синім чорнилом: "На довгу і добру пам'ять Гані від Марфуні під час перебування в Германії".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, горизонтальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено велику групу чоловіків та жінок остарбайтерів під час відпочинку, які сидять та стоять. У нижньому ряду четвертий зліва чоловік тримає в руках акордеон, а дівчина біля нього - гітару. У більшості людей на одязі нашита мітка "OST". Фото зроблено на природі. На звороті напис синім чорнилом: "На довгу та незабутню пам'ять Устенко Гані від Крижанівської Н. під час перебування в Германії в г. Менден. 6 вересня 1943 року".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, горизонтальне. На фото зображено велику групу чоловіків та жінок остарбайтерів під час відпочинку, які стоять і сидять на природі. В другому ряду, посередині, чоловік тримає в руках акордеон, жінка в першому ряду знизу та чоловік в другому ряду зверху тримають гітари. Фото зроблене під час перебування в Німеччині на примусових роботах. На одязі деяких людей нашиті мітки "OST".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне (погрудне), вертикальне. На фото зображено жінку-остарбайтерку в темному одязі з нашитою міткою "OST". Фото зроблене в Німеччині під час перебування на примусових роботах.

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне (погрудне), вертикальне. На фото зображено жінку-остарбайтерку у блузці з намистами; під час перебування у Німеччині на примусових роботах. На звороті напис синім чорнилом німецькою мовою: "Rudenko Tatjana anb. №651".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне, групове, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено три жінки остарбайтерки на повен зріст на фоні природи. Перша зліва - уродженка с. Галаганівка, Руденко Тетяна. Вона одягнена в сукню, жінка посередині - в білу блузку та темний сарафан, третя - у світлу блузку та спідницю. Всі жінки мають нашийні прикраси. У всіх жінок на одязі нашивки білого кольору з написом "OST". Фото зроблене в Німеччині під час примусових робіт. На звороті напис синім чорнилом: "На довгу пам'ять Устенко Галі від Руденко Тані під час перебування в Германії, г. Менден 5/Х-1943 р. Устенко"

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне (погрудне), вертикальне. На фото зображено жінку-остарбайтерку в темному піджаку та білій блузці, з намистом. На піджаку нашита мітка "OST". Фото зроблене в Німеччині під час перебування на примусових роботах.

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне, вертикальне. На фото зображено двох чоловіків остарбайтерів (на повен зріст), на фоні дерев. Чоловік справа одягнений у темний костюм, зліва - у світлу сорочку та темні штани. Фото зроблене у Німеччині. На звороті напис олівцем: "Гале Устенко от Вани Терешко. 1.08.1945 г."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне (погрудне), вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено жінку остарбайтерку у темному піджаку. На звороті напис олівцем: "На долгую и добрую память Гале от Тани Криничной. 1/VIII 44 г".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, портретне, вертикальне. На фото зображено п'ять жінок (на повен зріст), які стоять в один ряд; на фоні природи. Фото зроблене у Німеччині під час перебування на примусових роботах. На звороті напис чорним чорнилом: "3/VIII 43 р. На довгу і добру чистосердечну пам'ять дорогій подрузі Галочці Устенко від Ніни (прізвище нерозбірливо) під час переживання у великій Германії в г. Мендені на фабриці Рімнена..."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, портретне, вертикальне. На фото зображено двох жінок остарбайтерок (на повен зріст), на фоні природи. Жінка справа одягнена у темну сукню, зліва - в темну спідницю і світлу блузку з міткою "OST". На звороті напис синім чорнилом: "На долгую память уважаемой Галі от Савчук Наташі в час переживання в Германії, лагерская жизнь. 13 Х - 43 р."

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено шість жінок остарбайтерок, які сидять у два ряди (дві попереду, чотири позаду). Перша справа в другому ряду - Устенко Варя, уродженка с. Галаганівка. Фото зроблене у Німеччині під час перебування на примусових роботах. На звороті напис синім чорнилом: "На долгую і добрую згадку Устенко Галі від Ракул Ніни під час перебування в Германії, у г. Мендені. 5/Х 43 року".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено уродженку с. Галаганівка, Устенко Варю з чоловіком (на повен зріст) під час перебування в Німеччині на примусових роботах. Фото зроблене на природі. На звороті напис синім чорнилом: "На долгую и добрую память уважаемой Гале Устенко от Вари Устенко во время германской лагерной жизни г. Менден 1942-1943 г. 6/Х 43 года".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено дві жінки остарбайтерки (на повен зріст): Устенко Варя (справа) у світлій сукні та Дубина Галя у темній сукні (зліва). На задньому плані - природа. Фото зроблене під час перебування в Німеччині на примусових роботах. На звороті напис синім чорнилом: "На долгою і незабутну памят. Устенко Галі від Дубини Галі під час перебування у Германії у городі Мендені. 5/Х 43 року".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, портретне, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено три жінки остарбайтерки (на повен зріст), перша зліва - Устенко Варя, уродженка с. Галаганівка. Фото зроблене на фоні природи. На звороті напис синім чорнилом: "На довгу і добру згадку Галі Устенко от ... (нерозбірливо) Устенко в честь германської лагерної жизні г. Менден. 10/Х 43 року".

Фото з сімейного архіву Шевченка Г. П.

Фото з сімейного архіву Шевченка Григорія Павловича. Фото чорно-біле, групове, портретне, вертикальне, з фігурно обрізаними краями. На фото зображено трьох чоловіків остарбайтерів: два стоять, один сидить на стільці посередині. Крайній справа - Кандибір Андрій, уродженець с. Галаганівка. Фото зроблене на фоні природи. На звороті напис, зроблений синіми чорнилами: "Галя поздравляю я тебе з новим 1944 годом, з новим щастям, жилаю всього найкращого в твоїм житті і щасливо вернуться домой на свою рідну Україну побачитися з родними і товаришами. На долгую незабутню память Устенко Галі від Кандибора Андруші в час переживання в Германії в г. Мендені. 14/1 44 г".

[Last update: ]