museum-digital
STRG + Y
de
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Портрети Героїв Радянського Союзу

Портрети Героїв Радянського Союзу

Портрети людей, які відзначилися під час ІІ Світової війни

[ 29 Objekte ]

Малюнок. Портрет майора морської авіації ВМФ СРСР Нефьодова Анатолія Івановича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення (у фас) світловолосого чоловіка середнього віку, вдягнутого у військову форму - кітель зразка 1943 року з погонами майора морської авіації Військово-морського флоту Червоної Армії. На кітелі ліворуч — нагороди СРСР: орден Леніна та медаль “Золота Зірка”. Зі зворотнього боку малюнка напис "Нефёдов" та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем, чорним фломастером, синьою пастою для кулькової ручки.

Портрет Героя Радянського Союзу Василенко Федора Омеляновича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить зображення погрудного портрету темноволосого чоловіка середнього віку (тулуб у фас, голова з нахилом до правого плеча), вдягнутого у військовий кітель СРСР зразку 1943 року з погонами капітана авіації Радянської армії. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота зірка”, а під нею зліва на право ордени і медалі: Орден Леніна, два Ордени Червоного Прапора, медаль “За отвагу” та медаль “За боевые заслуги”. Праворуч на кітелі — знак "Гвардия" (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем, червоною та синьою пастами від кулькових ручок.

Портрет Героя Радянського Союзу Шевченка Олександра Йосиповича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить зображення погрудного портрету світловолосого чоловіка середнього віку у звороті три чверть праворуч, вдягнутого у військовий кітель СРСР зразку 1943 року з погонами майора Червоної Армії. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка” , а під нею зліва на право ордени і медалі: два Ордени Леніна, два Ордени Червоного Прапора та медаль “За отвагу”; праворуч на кітелі — Орден Вітчизняної війни (зображення нагород стилізоване). На зрізі малюнку праворуч — авторський підпис: “???” Зі зворотнього боку напис фіолетовими чорнилами: “Шевченко А.И.” та інвентарні номери, нанесені зеленим фломастером, графітовим олівцем та фіолетовими чорнилами.

Портрет Героя Радянського Союзу Ачкасова Якова Михайловича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить зображення погрудного портрету темноволосого молодого чоловіка у фас, вдягнутого у військовий кітель СРСР зразку 1943 року з погонами та портупеєю. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею зліва на право ордени і медалі: Орден Леніна та Орден Вітчизняної війни; праворуч на кітелі — Орден Червоного прапора (зображення нагород стилізоване). Під зрізом малюнка праворуч авторський підпис: (“И. Ч. 45г”) Зі зворотнього боку напис фіолетовими чорнилами “Ачкасов Я.М.” та інвентарні номери, нанесені зеленим фломастером, фіолетовими чорнилами та графітовим олівцем.

Портрет Героя Радянського Союзу Ковтуна Павла Максимовича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого чоловіка середнього віку з довгою бородою, у звороті три чверть ліворуч, вдягнутого у військовий кітель зразка 1943 року з погонами та портупеєю через праве плече. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, нижче ліворуч орден Леніна, праворуч — медаль “За отвагу”. Зі зворотнього боку малюнка напис “Ковтун” та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Подкопай Івана Яковича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення усміхненого темноволосого молодого чоловіка у звороті три чверть ліворуч, вдягнутого у військовий кітель зразка 1943 року з погонам і портупеєю через праве плече, на голові військова пілотка з зіркою. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч медалі; праворуч — Орден Червоної Зірки та Орден Вітчизняної війни (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку напис графітовим олівцем “Подкопай” та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Голоска Онисима Михайловича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого чоловіка середнього віку у звороті три чверті ліворуч, вдягнутого у військову форму — кітель СРСР зразку 1943 року з погонами генерал-майора Червоної Армії. На кітелі нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею зліва на право орден Леніна та орден Червоного Прапора. Праворуч на кітелі — орден Суворова. Зі зворотнього боку малюнка інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Ахтирченко Михайла Івановича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка у три чверть праворуч, вдягнутого у військову форму - гімнастерку СРСР зразку 1943 року з погонами старшого сержанта танкових військ Червоної Армії. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею орден Леніна. Праворуч на кітелі у верхньому ряду — орден Червоної Зірки та орден Вітчизняної війни, а під ними знак “Гвардія”. Під зрізом малюнка праворуч - авторський підпис у два рядка “В. Аверин/1945” Зі зворотнього боку малюнка напис графітовим олівцем “Ахтырченко” та інвентарні номери, нанесені, чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет гвардії майора, Героя Радянського Союзу Жарикова Анатолія Максимовича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображененя темноволосого молодого чоловіка у звороті три чверті ліворуч, вдягнутого у військову форму - гімнастерку зразка 1943 року з погонами майора Червоної Армії. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею зліва на право ордени і медалі: орден Леніна, медаль “За боевые заслуги” та медаль “За отвагу”. Праворуч на кітелі — знак “Гвардія” ( зображення нагород стилізоване). Під зрізом малюнка праворуч - авторський підпис у два рядка “В. Аверин/1945” Зі зворотнього боку малюнка напис фіолетовими чорнилами “Жариков А.М.” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та фіолетовими чорнилами.

Портрет старшого лейтенанта, Героя Радянського Союзу Березовського Юхима...

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення чоловіка середнього віку у звороті три чверть ліворуч , вдягнутого у військову форму зразка 1938р. - [гімнастерку]; на голові — будьонівка з червоною зіркою. На [гімнастерці] — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею орден Леніна; на кітелі праворуч — орден Вітчизняної війни (зображення нагород стилізоване). Праворуч на зрізі малюнку авторській підпис у два рядки: “С. Прохоров/45г”. Зі зворотнього боку малюнку напис графітовим олівцем: “Березовский” та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

Портрет комісара Героя Радянського Союзу Железного Спартака Овксентійовича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка ( тулуб у фас, голова у три чверті праворуч) , вдягнутого у військову форму - кітель Червоної Армії зразку 1938 року з петлицями комісара та портупеєю через праве плече. На кітелі нагороди СРСР: ліворуч орден Леніна, медаль “Золота Зірка” та орден Червоного Прапора (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку малюнка напис графітовим олівцем “Спартак Железный” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та синьою пастою від кулькової ручки.

Портрет Героя Радянського Союзу Музикіна Василя Пилиповича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить зображення погрудного портрету усміхненого темноволосого чоловіка середнього віку у звороті три чверть ліворуч, вдягнутого у військовий кітель СРСР зразку 1943 року з погонам майора. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, під нею Орден Леніна та медаль [“За оборону Москвы”]; праворуч на кітелі — Орден Червоної Зірки та Орден Вітчизняної війни (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку у правому нижньому куті напис фіолетовими чорнилами “Музыкин” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, фіолетовими чорнилами та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Світенка Миколи Івановича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображененя чоловіка середнього віку (голова у фас, тулуб у звороті три чверті ліворуч), вдягнутого у військову форму - гімнастерку зразка 1943 року з погонами капітана Червоної Армії та портупеєю через праве плече; на голові кашкет з кокардою. На гімнастерці — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею зліва на право ордени і медалі: два ордени Леніна, орден Червоного Прапора та медаль “За отвагу”; праворуч — знак “Гвардия” (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку напис “Свитенко” та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим олівцем, зеленим фломастером та фіолетовими чорнилами.

Портрет Героя Радянського Союзу Дзюби Петра Петровича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка ( у звороті три чверть праворуч, голова з легким нахилом до лівого плеча), вдягнутого у військову форму - гімнастерку Червоної Армії зразка 1943р. з погонами майора авіації. На гімнастерці — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, під нею орден Леніна, два ордени “Красного Знамени” та медаль “За отвагу”; праворуч на гімнастерці - орден Вітчизняної війни 1 ступеня, а під ним знак “Гвардія”. Зі зворотнього боку малюнку напис графітовим олівцем “П. Дзюба” та інвентарні номери, нанесені фіолетовими чорнилами, зеленим фломастером та графітовим олівцем.

Портрет молодшого лейтенанта, Героя Радянського Союзу Сєдова Геннадія Яковича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка (у фас), вдягнутого у військову форму - гімнастерку СРСР зразку 1943 року з погонами молодшого лейтенанта Червоної Армії. На гімнастерці — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, у нижньому ряду орден Леніна та медаль “За отвагу”; праворуч у верхньому ряду орден “Красная Звезда”, а у нижньому ряду знак “Гвардия” та ще одна нагорода, що погано читається (зображення нагород стилізоване). Праворуч на зрізі малюнку авторський підпис “Є. Светличный 1945” Зі зворотнього боку малюнку напис “Седов Г.Я.” та інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, графітовим та червоним олівцями, фіолетовим чорнилом та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Полушкіна Миколи Архіповича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення світловолосого молодого чоловіка у звороті три чверть ліворуч, вдягнутого у військову форму - кітель Червоної Армії зразку 1938 року з петлицями зі знаками розрізнення у вигляді трьох квадратів. На кітелі нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею два ордени Леніна та медаль, що погано читається (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку малюнка інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, зеленим фломастером, червоним та графітовим олівцем.

Портрет сержанта залізничних військ, Героя Радянського Союзу Мирошниченка...

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка (тулуб у фас голова у звороті три чверть праворуч), вдягнутого у військову форму - гімнастерку зразку 1943 року з погонами молодшого сержанта; на голові — пілотка з червоною зіркою. На гімнастерці — нагороди СРСР: ліворуч орден Леніна та медаль “Золота Зірка”; праворуч — знак “Гвардия” та орден Червоної Зірки. Зі зворотнього боку напис у три рядка “Свитенко/Федоренко?/Музыкин”, інвентарні номери, нанесені фіолетовими чорнилами, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Федоренка Василя Івановича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого чоловіка середнього віку з люлькою для паління у роті (голова у фас, тулуб у звороті три чверті ліворуч), вдягнутого у військову форму — гімнастерку зразка 1943 року з погонами капітана авіації Червоної Армії. На гімнастерці нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею зліва на право орден Леніна та орден Червоного Прапор; праворуч на кітелі — орден Червоної Зірки. Праворуч на зрізі малюнку авторський підпис “И.И. 1945” Зі зворотнього боку малюнку напис графітовим олівцем “Мирошниченко” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, чорною тушшю та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу Козакова Олександра Федоровича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення (у фас) темноволосого чоловіка середнього віку з вусами, вдягнутого у військову форму СРСР — гімнастерку зразка 1943 року з погонами гвардії рядового Червоної Армії. На гімнастерці нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, а під нею - орден Леніна; праворуч — орден Червоної Зірки та знак “Гвардия” (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку напис фіолетовими чорнилами “Козаков” та інвентарні номери, нанесені червоним олівцем, чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет Героя Радянського Союзу гвардії сержанта Щербака Олександра Васильовича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення темноволосого молодого чоловіка (тулуб у фас, голова у звороті три чверті праворуч), вдягнутого у військову форму СРСР — гімнастерку зразка 1943 року з погонами сержанта Червоної Армії. На кітелі нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду орден Леніна та медаль “Золота Зірка”; праворуч — знак “Гвардія” та орден Червона Зірка. Під зрізом малюнка праворуч - авторський підпис “А. Кокель” Зі зворотнього боку напис синім олівцем “Щербак”, закреслений напис фіолетовим чорнилом у 2 рядка "Лялин/ Музикин" та інвентарні номери, нанесені червоним олівцем, чорною тушшю, графітовим олівцем та зеленим фломастером.

Портрет генерал - лейтенанта, командуючого 13-ю армією Городнянського Оксентія...

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення чоловіка середнього віку, тулуб у фас, голова у три чверті ліворуч, волосся зачесане назад, над лобом – залисина. Чоловік вдягнутий у військовий офіцерський кітель сірого кольору зразка 1943 р., застебнутий на три гудзики на груді. Ліворуч – медаль у вигляді червоної зірки на білому полі (можливо, зображення стилізоване під червоноармійський значок). Зі зворотного малюнка напис графітовим олівцем “Городнянский” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та синьою пастою від кулькової ручки

Портрет полковника, двічі Героя Радянського Союзу Драгунського Дмитра Абрамовича

Малюнок на білому папері, однобічний, виконаний графічним олівцем. Містить погрудне зображення чоловіка середнього віку, тулуб у фас, голова у три чверті ліворуч, волосся зачесане назад. Чоловік вдягнутий у військовий офіцерський кітель сірого кольору зразка 1943 р. На плечах – погони з трьома зірочками (звання підполковника). Праворуч – знак червоної зірки. Ліворуч – ряд з 4-х медалей, на двох з них – зображення червоноармійської зірки. Над ними – орден «Червоної зірки». Зі зворотного боку малюнка підпис графітовим олівцем та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та синьою пастою від кулькової ручки.

Портрет капітана артилерії, Героя Радянського Союзу Курячого Костянтина...

Малюнок на білому папері, однобічний, виконаний графічним олівцем. Містить погрудне зображення чоловіка середнього віку, тулуб і голова у три чверті праворуч. Чоловік вдягнутий у черкеску кавалериста, на голові – шапка-кубанка зі невеличким знаком «серп і молот» по центру. Ліворуч – орден Леніна, та орден «Червоного прапору», ними – орден «Героя Радянського Союзу». Зі зворотного боку малюнка підпис графітовим олівцем та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та синьою пастою від кулькової ручки.

Портрет гварії підполковника, Героя Радянського Союзу Сичова Олександра...

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить погрудне зображення чоловіка середнього віку, тулуб у фас, голова у три чверті ліворуч, волосся зачесане назад. Чоловік вдягнутий у військовий офіцерський кітель зразка 1943 р. Праворуч – три ордени, серед них орден «Червоної зірки» та орден «Вітчизняної війни». Ліворуч – ряд з трьох медалей, над ними – орден «Героя Радянського Союзу». Зі зворотного боку малюнка картина, що зображує партизан серед зруйнованого та спаленого нацистами селища та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, зеленим фломастером та синьою пастою від кулькової ручки.

[Stand der Information: ]