museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen об'єкт хата с. Вербoвець

об'єкт хата с. Вербoвець

Хата із с. Вербовець побудована в кін. ХІХ-поч. ХХ ст. у вигляді букви "Г" із смерекових плениць у вужчі. Стіни на деякій віддалі скріплені дубовими тиблями. Типове гуцульське планування хати на дві половини. Вздовж задньої і причілкової стін - прибудови ("дахи"). Спереду причілкового даху прибудована невелика квадратна споруда. Дах з усіченими фронтонами, покритий гонтами.

[ 128 Objects ]

Тарілка

Полумисок. Фаянсова глибока декоративна тарілка. Зовні на дні чорне кругле клеймо із зображенням оленя та цифри 894 і 830. Всередині ручний розпис зеленою, синьою, бурячковою та коричневою фарбами у вигляді квітів з листям.

Тарілка

Полумисок. Фаянсова глибока декоративна тарілка. Зовні на дні зелене клеймо, у формі півкруга з написом. Всередині ручний розпис бурячковою, салатовою, темно-синьою і жовтою фарбами: на дні велика квітка, по берегу симетричний вінок.

Глечик

Збанок. Випалений з глини посуд на молоко, воду. Дно значно вужче за шийку, пук випуклий у верхній половині, шийка досить висока, вінця легко розширені, з маленьким носиком, вушко невелике, майже прямокутне. Глек всередині покритий поливою з домішкою зеленої фарби, зовні - підполивний ритований розпис по побілці коричневою, зеленою і жовтою фарбами: на випуклій частині пука смуга безконечника в обрамленні, нижче - ряд видовжених зубців, які повторюються і на шийці. На вушку ряд смуг.

Чашка

Горня. Фаянсове, з вушком, дно вужче від шийки, тулуб випуклий, вінця розширені. Фон білий. На тулубі ручний розпис - польові квіти - чорною, сіро-зеленою і цегловою фарбами. На шийці смуга блідо-бронзового кольору, майже вигоріла. Вінця надбиті, на тулубі присутні тріщини.

Чашка

Горня. Фаянсове, циліндричне, з вухом. Фон білий. Зовні спереду способом розпилювання по стандарту нанесено малюнки: букет синіх польових квітів з листочками. Горня в кількох місцях тріснуте, вінця надбиті. На ввігнутому досередини дні штамп фірми "Wroclawek"- орел з роспростертими крилами. Край вінець - бордова широка смуга способом розпилювання.

Миска

Миска. Випалений з глини посуд. Глибока, берег під кутом 45 градусів, вінця зовні відзначені карнизом. Всередині підполивний ритований розпис по побілці коричневою, зеленою і жовтою фарбами: на дні 4-пелюсткова квітка з чотирма коричневими плямами між пелюстками, по берегу нижче ряд зубців, вище ряд копитець. Побілка потемніла, розпис на дні майже знищений.

Миска

Миска. Випалений з глини посуд. Глибока, берег під кутом 45 градусів, вінця зовні відзначені карнизом. Площина всередині заповнена ритованим підполивним розписом по побілці коричневою, зеленою і жовтою фарбами - восьми-кутна розета з ромбами займає дно і нижню половину берега, вище ряд зубців із зірочками. Полива тьмяна, побілка значно потемніла, вінця пощерблені.

Макітра

Макітра. Випалена з глини, висока, з крутими стінками і виступаючими вінцями. Глина темно-коричнева. Лицева частина, вінця обплутані грубим дротом. Глина трохи потріскалась. Всередині видно смуги від роботи на крузі з глини.

Тарілка

Фаянсова глибока декоративна тарілка. Зовні на дні нанесені чорною фарбою кругле клеймо з зображенням оленя та цифри 1083, 638. Всередині ручний розпис синьою, темнозеленою. бурячковою і жовтою фарбами-квіти з листям. По краю берега коричнева смуга, нанесена розпилюванням.

Тарілка

Фаянсова глибока декоративна тарілка. Всередині ручний розпис - 9 великих квіток (5 бурячковою фарбою, 4 синьою) в обрамленні зелених листочків.

Горщик

Випалений з глини домашній посуд. Тулуб розширений у верхній частині. Дно трохи вужче від верхнього зрізу. Шийка пряма, коротка. Тулуб вгорі біля шийки має карниз. Ручка коротка, від верхнього зрізу до верхньої частини тулуба. Горнець поливаний зовні і зсередини по випаленій глині ясно-цеглового кольору. Тулуб обплетений тонким дротом. Є тріщини вгорі і на дні.

Горщик

Випалений з глини домашній посуд. Тулуб широкий, випуклий, майже кулястий. Коротка пряма шийка трохи ширша від дна. Ручка мала плоска, тягнеться від верхнього зрізу до початку тулуба. Горнець зовні і всередині поливаний по чистій випаленій глині, тільки шийка покрита підполивною темнозеленою фарбою і на тулубі біля шийки темно-зелені плями. Горнець обплетений дротом, знизу закоптілий. В тулубі пробоїни і тріщини.

Горщик

Випалений з глини домашній посуд. Тулуб випуклий майже кулястий. Дно трохи вужче від прямої короткої шийки. Ручка тягнеться від верхнього зрізу до верхньої частини тулуба. В цьому місці по тулубі проходить горизонтальна біла риска, ще одна риска і ряд крапок відзначають шийку. Горнець неполиваний. Полива є тільки частково на ручці і шийці. Колір цегловий.

Тарілка

Посуд декоративний. На дні отвір і шнурочок для підвішування і штамп заводу. Місце виготовлення - Вроцлавек (Польша). Декор. Всередині бордова квітка з зеленими листочками. Край тарілки три пасочки синього, жовтого і бордового кольорів. (Походження - с. Домниця, Ясельський повіт, Польща).

Тарілка

З рослинним орнаментом. Декоративна. Фабричного виготовлення. З штампом. Орел і напис - "Влоцлавек" (Польща) і № 3224. Вся тарілка розмальована. На дні бордова квітка з зеленим листям. На згибі чорний пасочок. На краях чотири квітки. У кожній по три синіх і три бордових пелюстки. Листя зеленого і жовтого відтінків .

Тарілка

На внутрішньому краю поля вінця круговий чорний пасок, а всередині його на всій площині тарілки виписані чотири однакових квітки з зеленими листочками і трьома вишневого кольору бутонами. Половина пелюсток великої квітки сині, а інші вишневого кольору. Фірмовий знак на дні в вигляді 4-х трикутників з написом "1842. Kolo. C. F."

Тарілка

Більша половина поля вінця на тарілі покрита зубчастим паском вишневого кольору. На дні тарілки намальований кошичок коричневою і чорною фарбами з двома великими квітками синього, однієї вишневого кольорів і зеленими листочками. На фірмовому з двох кругів знаку зображення оленя.

Таріль

Таріль білий, неглибокий, конічної форми посуд з ледь випуклим низьким корпусом і з широким полем вінцем, конічно випущеним назовні. На внутрішньому краї поля вінця є вузенький чорний пасок, на дні велика 7-ми пелюсткова жовто-цеглового кольору квітка, а на бокових стінках і вінці дві такі ж сині і 2-ва вишневого кольору квітки. Між квітками ланцетовидні зелені вузькі листочки з жовто-цегловими крапками.

Тарілка

На внутрішньому краї вінця є нерівний широкий пасок темно-червоного кольору. Вся внутрішня поверхня тарілки всередині паска розписана трьома великими квітками вишневого кольору і трьома синього. На площині дна маленькі трипелюсткові квітки. Між квітками зелені листочки овальної форми.

Горнятко

Зовнішня поверхня посуду гладка і на ній помальовані плоди винограду, груша, сливи вишнево-фіолетового кольору, а груша і пасок при верхньому зрізі темно-червоного. Вушко в верхній частині теж трохи пофарбоване червоною фарбою. Верхній зріз вищерблений і в корпусі є тріщина. На зовнішній поверхні дна фірмовий знак.

Чашка

На поверхні темно-червоним кольором намальовані дві черешні (чи вишні) і яблуко, а фіолетовим слива і зелені листочки.

Миска

Миска череп'янка. На площині дна виписана чотирикутна зірка з дев'яти пелюстковою квіткою всередині у формі квадрата з увігнутими до середини сторонами. На площині вінця трикутники, хвилясті лінії з рисочками; два паски коричневого кольору. Розпис виконано способом "урізування" поливою коричневого, зеленого і жовтого кольорів.

Миска

Миска череп'яна, конічної форми. Порівняно глибокий глиняний посуд для споживання рідких страв. Вертикальне трикутного профілю вінце дещо конічно звужене до середини. Зовні посуд цеглового кольору, всередині полив'яний білою поливою. Хрест на площині дна й частково корпусу виписаний символічно при допомозі зображень 2-х більших і 2-х менших сердець. На площині вінця трикутники, хвилясті лінії з рисочками, 2 паски коричневого кольору. Розпис виконано способом "урізування" поливою коричневого, зеленого і жовтого кольорів.

Тарілка

Таріль. Фаянсовий посуд конічної форми з трошки випуклим корпусом, який плавно переходить в ще більш розширене назовні вінце. Орнамент на вінці й корпусі з трьох великих синіх і трьох таких же вишневих квіточок і зелених листочків. На площині дна між чотирма пучками листочків хрестоподібно виписана квітка з двома синіми і двома салатовими пелюстками.

[Last update: ]