museum-digital
CTRL + Y
en
Музей народної архiтектури i побуту у Львовi iм. Климентiя Шептицького / Lviv Skansen Об'єкт: хата с. Трiйця

Об'єкт: хата с. Трiйця

Хата із с. Трійця Снятинського р-ну Івано-Франківської області. Побудована в 1890 р., про що свідчить надпис на сволоку. Стіни зрубної конструкції з торцями, обмащені з двох боків глиною і побілені. Стеля мита, із дощок, підтримується двома поздовжніми і одним поперечним сволоком. Будівля з сіньми поділена на хату (світлицю) і хатчину, справа прибудована шіпчина (невелике господарське приміщення). Дах був покритий стріхою із житніх сніпків – плескачів.

[ 78 Objects ]

Полиця

Полиця - мисник для посуду господарського призначення. Форма прямокутна. Складається з чотирьох полиць, вставлених на двох вертикальних дошках з фігурною нарізкою. Завершення полиці декороване невеликим фронтоном. Нижня полиця має поперечні планки для вставлення шухляд. (с. Вербовець, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

Скриня

Скриня писана прямокутна, дерев'яна. Стіни з дощок, які входять в пази ніжок і закріплені дерев'яними кілками. Лапки внизу косо зрізані. Віко двоспадове з виступаючими бічницями, прикріплене до задньої стінки кілочками, а спереду має металеву защіпку. Вся площина, крім задньої стінки і віко покриті плоскою геометричною різьбою. Основний мотив "ружі", лінії, ромбики і т.д. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Стіл

Стіл писаний - буковий, з довгим прямокутним верхом. Стінки виготовлені з дощок, які заходять в пази рівних прямокутних ніг. Вся площина, крім задньої стінки, і віко покриті плоскою геометричною різьбою. Основний мотив ружі, лінії, ромби і т.д. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Ліжко

Ліжко належить до хатніх меблів. Чотири масивні дубові ніжки в пази яких входять побічні поперечки. Від стіни із двох боків стінки ліжка подовжуються трьома профільованими планками. Внизу на побічнях і на поперечках прикріплені вузькі планки, на які викладається дно ліжка із дощок. Побічні та ніжки скріплені дубовими тиблями-кілками. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Колиска

Колиска - виготовлена вручну з дерев'яних пластин. По двох боках два дерев'яні півкруги, до яких кріпляться цвяхами довгі пластини на деякій відстані одна від одної, по три з кожного боку. По боках півкруга вгорі просвердлені по дві дірки для мотузків, які вгорі сходились в один і зачіпались за гак в сволоку. Форма колиски - розрізаний надвоє циліндр. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Стілець

Стільчик - виготовлений із прямокутної букової дошки, в якій попарно видовбані по дві дірки, куди вставлені чотири прямокутних ніжки. Одна ніжка дороблена пізніше. В місцях, де вставляються ніжки дошка грубша, в інших місцях - стесана. В одному кутку видовбана кругла дірка, куди вставляли куделю. Стільчик використовувався для хатніх робіт і прядіння. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Скриня

Скриня прямокутна. Стінки з трьох дощок, які входять в пази лапок і закріплені дерев'яними кілками. Віко плоске з виступаючими бічницями, спереду була металева защіпка. Дерево світле. Вся площина, крім задньої стінки і віко покриті плоскою геометричною різьбою. Основний мотив - кола, лінії, ромбики і т.д. (с. Трійця, Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Стіл

Стіл-скриня прямокутної форми. В пазах чотирьох прямокутних ніжок дерев'яними кілочками закріплені стінки скрині. Ніжки скрині з внутрішнього боку (з довшої сторони стола) мають овальний виріз. Стінки скрині та ніжки декоровані випалюванням, ніжки (з зовнішнього боку) лініями хрестиків. Стіни декоровані колами та розетами різного діаметру, діагональними, вертикальними та горизонтальними відцентровими лініями, які утворені за допомогою основного тавра-квадратика з чотирьох випалених квадратних цяток. Товста масивна столина - з суцільної дошки. (с. Криворівня, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл.).

Пішва

Пішва. Виткана з лляних доморобних ниток з перетканням по білому полю в чорно-червоні тонкі смужки, розташовані по три. Глухий кінець має широку смугу художнього ткання геометричного характеру: смуги, трикутники, восьмикутні зірки. Кольори, крім вище згаданих - жовтий, білий.

Обгортка

Опинка - жіночий поясний одяг. Виткана переважно з вовняних чорних ниток, ближче до кінця має переткання у бордові смужки та білі пунктири. З обох країв є по чотири жовті смужки. Довкола спинка обшита оранжевою вовняною косичкою.

Обгортка

Опинка - жіночий поясний одяг. Виткана з чорних вовняних доморобних ниток. Дві частини опинки (при кінцях) мають переткання білими, жовтими, зеленими нитками у вигляді густих пунктирних ліній. Біля країв (поперек) проведені жовто-зелені дві смуги.

Безрукавка

Кептар - нагрудний одяг. Пошитий з овечих шкір з чорною вовною під низом. Комір стоячий з чорною смужкою. Кептар короткий, без рукавів. Понад зрізами (на грудях - у дві поздовжні смуги) кептар прикрашений вишивкою "козлик", шовковою ласетою темно-зеленого кольору. Понад вишивкою нашитий білий сап'ян у вигляді зубчастої смуги, обшитої темно-зеленою ниткою.

Сорочка чоловіча

Сорочка чоловіча. Пошита на машинці з доморобного конопляного полотна. Перед і спинка викроєні з суцільного полотнища, пазуха коротка з листівкою, ковнір стійка і манжети вишиті хрестиком. Зашпилюється на 2 ґудзики.Взір стилізований, рослинний (всередині витягнутого нечіткого восьмигранника - стилізована кольорова квітка, фігури повторюються і творять стрічковий взір, кольорів дуже багато на чорному фоні. В бокових швах - додаткові клини; рукав вставлений нижче плеча, до манжета призбираний.

Пішва

Пішва на подушку. Пошита з доморобного конопляного грубого полотна (чиноватинного переплетення) у вигляді мішка, дно у якого суцільне. Усе поле покрите поперечними тоненькими пасочками чорного і бордового кольорів, що на відстані один від другого чергуються між собою. Дно декороване широким тканим взором, середина якого зигзагами (знак) і виткана килимовою технікою, решта - перебором і звичайно. Кольори : бордо, чорний, жовтий, голубий.

Пішва

Пішва поч. ХХ ст. Виткана і пошита вручну. Виткана з конопляних доморобних ниток, із кольорової заполочі взір на дні. Переплетення чиновате, пішва вишита у вигляді мішка краї підрублені вручну. Взір складається з трьох геометрично трактованих смуг, сполучених між собою вузенькими смужками. Середина ткана в килимарській техніці. Кольори: білий, чорний, червоний, жовтий, з двох сторін узірні смуги з елементом восьмикутної квітки - зірки.

Покривало

Вереня метеликова - довга, вузька, виткана з конопляних ниток. Ткання чиновате "в сосонку". Вереня декорована орнаментальними поперечними смугами із чорної вовняної нитки. Широкі смуги чергуються з вузькими по всій довжині верені.

Покривало

Вереня метеликова - довга, вузька, виткана з конопляних і вовняних ниток. Ткання чиновате в сосонку. Вереня декорована орнаментальними смугами із чорної вовняної нитки. Широкі смуги чергуються з вузькими по всій доввжині верені.

Покривало

Вереня ланцюжкова - довга, вузька. Виткана з доморобних конопляних ниток. Ткання чиновате в сосонку. Декорована поперечними широкими і вузькими смугами з вовняних ниток чорного кольору. Вузькі смуги виткані у вигляді ланцюжка від чого і назва верені.

Покривало

Вереня ланцюжкова - довга, вузька. Виткана з доморобних конопляних ниток. Ткання чиновате в сосонку. Декорована поперечними смугами із вовняних ниток чорного кольору. Вузькі смужки виткані у вигляді ланцюжка від чого і назва верені.

Покривало

Вереня метеликова - довга, вузька, виткана з конопляних ниток. Ткання чиновате в сосонку. Вереня декорована орнаментальними поперечними смугами із чорної вовняної нитки. Широкі смуги чергуються з вузькими по всій довжині верені.

Покривало

Вереня паучкова. Довга, вузька. Виткана вручну з доморобних конопляних ниток. Техніка ткання - чиновать "в сосонку". Вереня декорована по всьому полю ширшими і вужчими кольоровими орнаментальними смугами переткання. Взір смуг геометричний. Нитки вовняні, доморобні, чорного, вишневого і жовтого кольорів.

Покривало

Вереня паучкова. Довга, вузька. Виткана вручну з доморобних конопляних ниток. Техніка ткання - чиноватина "в сосонку". Вереня декорована по всьому полю ширшими і вужчими кольоровими орнаментальними смугами переткання. Взір смуг геометричний. Нитки вовняні, доморобні чорного вишневого і жовтого кольорів.

Покривало

Налавник - довгий, вузький, витканий із доморобних вовняних ниток. Взір клітчастий: білі, чорні і чорно-білі клітинки. Обидва кінці оброблені простим швом. Техніка ткання - чиноватина.

Покривало

Налавник - витканий із доморобних вовняних ниток. Взір клічастий з білих, чорних і чорно-білих клітинок. Довгий, вузький. Один кінець оброблений простим швом, другий закінчується торочками. Техніка ткання - чиновать.

[Last update: ]