museum-digital
CTRL + Y
en
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Листівки періоду ІІ Світової війни

Листівки періоду ІІ Світової війни

"Товарищи красноармейцы и офицеры! В боях за освобождение от немекцих...

У листівці викладені повідомлення про те, що за досягнені успіхи в боях за визволення від німецько-фашистських міст Сінельників та Лозова 25 та 35 Гвардійським Червонопрапорним стрілецьким дивізіям та 38 Гвардійській стрілецькій дивізіі присвоєні назви: 25 Гвардійська Червонопрапорна Сінельниківська стрілецька дивізія, 35 Гвардійська Червонопрапорна Лозівська стрілецька дивізія, 38 Гвардійська Лозівська стрілекька дивізія. Папір газетний, аркуш - 1, сторінки - 1, текст друкарський, мова російська.

Наступ німців в рйоні Курська і шахраї з ставки Гітлера

У листівці викладені повідомлення про те, що гітлеровський наступ, роспочатий 5 липня 1943р., на Орловсько - Курському і Білгородському напрямках, який мав за мету оточити та знищити нащі війська, росташовані по дузі Курського виступу у перші три дні не одержав успіху. Газетний папір, аркуш - 1, сторінки - 2, друкарський текст у дві колонки, мова українська.

"Вести с Советской Родины . Советские солдаты ликвидировали летнее...

У листівці викладені повідомлення про те, що Радянські війська зупинили літній наступ німців і 5 серпня 1943р. звільнили м. Орел та м. Бєлгород. На Харківському напрямку Радянські війська просунулися уперед 25-60 км. Листівка також містить заклик до мешканців тимчасово окупованих тереторій Радянської України допомогти Червоній Армії. Газетний папір, аркуш - 1, сторінка - 1, текст друкарський, мова - російськ. У верхній частині листівки панорамне зображення Москви.

"Дорогі Харків'яни! Доблесна Червона Армія зірвала..."

У листівці викладено повідомлення про те, що Червона Армія зірвала план літнього наступу німців на Орловсько - Курському і Білгородському напрямках та 5 серпня 1943р звільнила Орле та Бєлгород. Папір газетний, аркуш - 1, сторінки - 2, текст друкарський, мова - українська.

Дорогі Харків'яни! Велика радість прийшла в наше рідне місто!

Листівка містить повідомлення для меншканців Харкова про звільнення міста від німеьцих загарбників. Харківський обком КП(б)У закликав трудящих до всебічної допомоги Червоній Армії з фронту та до напруженої і творчої роботи по відродженню міста. Піпір газетний, аркуш -1, сторінки - 2, текст друкарський, мова ураїнська

Дорогі Харків'яни! Велика радість прийшла в наше рідне місто!

Листівка містить повідомлення для меншканців Харкова про звільнення міста від німецьких загарбників. Харківський обком КП(б)У закликав трудящих до всебічної допомоги Червоній Армії з фронту та до напруженої і творчої роботи по відродженню міста. Піпір газетний, аркуш -1, сторінки - 2, текст друкарський, мова ураїнська

Портрет Героя Радянського Союзу Музикіна Василя Пилиповича

Малюнок на білому папері, однобічний. Містить зображення погрудного портрету усміхненого темноволосого чоловіка середнього віку у звороті три чверть ліворуч, вдягнутого у військовий кітель СРСР зразку 1943 року з погонам майора. На кітелі — нагороди СРСР: ліворуч у верхньому ряду медаль “Золота Зірка”, під нею Орден Леніна та медаль [“За оборону Москвы”]; праворуч на кітелі — Орден Червоної Зірки та Орден Вітчизняної війни (зображення нагород стилізоване). Зі зворотнього боку у правому нижньому куті напис фіолетовими чорнилами “Музыкин” та інвентарні номери, нанесені графітовим олівцем, фіолетовими чорнилами та зеленим фломастером.

"Коли розбійницька армія Гітлера сунула на наші кордони..."

Листівка викриває брехливі плани розбійницькой армії Гітлера про мир, спокій, добробут та закликає український народ на боротьбу за волю. На звороті графічне зображення: посібник німецьких окупантів з нагайкою підгоняє запряжених у ярмо робітника та селянина, які несуть на своїх спинах німецьких воїнім. Папір білий, аркуш - 1, сторінок - 2, текст друкарський, друкарський відбиток, мова українська.

"Громадяни і Громадянки! Фашистські розбійники прийшли на Україну..."

У тексті листівки викладено звернення до громадян України с закликликом ідти в партизанські загони та відомості про бойові дії партизан по знищєнню фашистських танків. На звороті графічне зображення: на фоні палаючої сімейної хати зображення чоловіка із гранатою в руці, на якого насувається німецький танк. Папір- білий, аркуш 1, сторінок 2, текст друкарський, друкарський відбиток, мова українська.

"Мастер прямой наводки Илья Железко"

У листівці викладене повідомлення політвідділу армії про бойові подвиги героя - артилериста, гвардії сержанта Іллі Железко та видруковано на першій сторінці його погрудне зображення у військовій формі. Папір газетний , аркуш 1, сторінки 2, текст друкарський, мова російська

"Громадяни і Громадянки фашистські бандити грабують нашу землю..."

Текст листівки викриває зрадницьку пропоганду лакеїв німецького фашизму: огунівців, петлюрівців, гетьманців та закликає громадян України не вірити їх підлій брехні. На звороті графічне зображення: посібник окупантів з нагайкою пригинає українського селянина до ніг німецького офіцера, що сидить у кріслі. Папір білий, аркуш 1, сторінок 2, текст друкарський, друкарський відбиток, мова українська.

[Last update: ]