museum-digital
CTRL + Y
en
КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР Артефакти з ур. Шанків Яр, с. Хрінники

Артефакти з ур. Шанків Яр, с. Хрінники

Речі які були виявлені шляхом археологічного дослідження багатошарового поселення в ур. Шанків Яр, с. Хрінники Рівненського району. З 1993 Д. Н. Козак досліджував цей різночасовий комплекс, який дав історичній науці багато сенсаційних знахідок, об'єктів, що відтворює повсякденне життя давніх людей.

[ 60 Objects ]

Прясло біконічне

Прясло біконічне, використовувалось в прядінні, розколоте, рожевого кольору. Виготовлене з овручського шиферу. Предмет відноситься до ХІ-ХІІІ ст.

Прясло дископодібне

Прясло має горбувату загладжену поверхню. Виготовлене вручну з глини. Предмет відноситься до Велбарської культури ІІ-IV ст.

Пряжка ХІ-ХІІІ ст.

Пряжка ліроподібна, з прямокутною основою і розширеними напівкруглим приймачем без перемички для кріплення дужки. Рамка орнаментована характерними для ліроподібних пряжок рельєфними насічками, в центрі рамки виступ. Виготовлена з бронзи за допомогою лиття. Пряжка була частиною поясу, яких був у використанні давньоруським населенням протягом ХІ-ХІІІ ст.

Кістень типу "ІІ"

Кістень, гранений , в перетині округлий, з наскрізним отвором, грані у формі чотирикутника. Типологічно відноситься до типу ІІ ( за класифікацією Кірпічнікова А. ). Був у використанні кінного воїна. Датується ХІ-ХІІІ ст.

Шпилька ІІ-IV ст.

Виріб з кістки, шпилька. Шліфована та звужена до низу. Використовувалась для маніпуляцій з волоссям. Знайдена у житлі Велбарської культури. Датується пізньоримським часом ІІ-IV ст.

Тесло ІІІ-VI ст.

Тесло вельбарської культури. Має квадратну втулку. Виготовлене з пакетного заліза за допомогою кування. Датується ІІІ-VI ст. Дане тесло є рідкісною і першою знахідною тесла на території Волині серед пам'яток вельбарської культури.

Шпилька римська ІІІ-V ст., пірамідоподібна.

Шпилька ІІІ-V ст. пірамідальною верхньою частиною (основа чотирикутна в перетині, верхня частина округла в перетині), прикрашена по колу поясками, завершується шишечкою із гравійованим орнаментом (сітка). Робочий край має чотири стержні фіксатори, але три з них відламані та втрачені, а четвертий зберігся частково. Взірцем для її форми були кістяні вироби, які виготовлялися римськими майстрами. На відміну від римських кістяних виробів, які мали один кістяний стержень, знахідка із Хрінників має чотири стержні. Виявлена жіноча шпилька свідчить про високий професійний рівень косторіза, його знання косторізної справи, знайомство з римським косторізним ремеслом.

Заколки кістяні ІІ-IV ст.

Заколки кістяні для волосся. Виготовлені за допомогою шліфування. Дві заколки витягнутої-циліндричної форми, в кінці звужені, загострені, мають світло-коричневий колір кістки. Одна заколка циліндричної форми зі загостреними кінцями, світло-коричневого кольору. Одна голка маж в перетині ромбоподібну човникову форму, із завуженими загостреними кінцями.

Хлібець глиняний

Має овальну форму. В тісті присутні домішки органіки. Могли використовувати як напівфабрикати для глиняних печей, а також в ритуальних цілях. Датується відповідно датування об'єкта -- ІІ-IV ст.

Прясло глиняне ІІ-І тис. до н.е.

Прясло має форму зрізаного конуса. Тісто світло-сіре, з домішками жорстви.

Елемент кінської упряжі (вудила)

Стрижень овальний у поперечному перетині, кінці мають потовщенні заокруглення. Датується ІІ-IV cт.

Кам'яна сокира ІІІ- ІІ тис. до н.е.

Має трапецевидну форму. Виготовлений з сіро-жовтої опоки.

Серп XV-XIII ст. до. н. е.

Серп біфасіальний, ретушований, помітні сліди від сколів.

Крем'яна сокира VI-IV тис. до н.е.

Клиновидна, ретушована, помітні сліди відпрацювання. Виготовлена з сірого Волинського кременю.

Свердло доби бронзи

Знаряддя на кременевій пластинці. З двох сторін оброблений ретушшю. Форма прямокутна, різко загострена з одного кінця. Виготовлений з волинського сіорого кремен.

Скобель доби бронзи

Знаряддя на крем'яному відщепі. З двох сторін оброблений ретушшу. Має форму півмісяця, одна сторона зрізана. Виготовлений з сірого волинського кременю.

Посудинка ІІ-IV ст.

Має овальну форму в тісті присутні домішки органіки. Основа кругла, пряма. Має темно-сірий колір тіста.

Пряжка прямокутна II-IV ст.

Рамка пряжки прямокутна, округла у перетині, язичок круглий та тонкий у перетині.

Гребінь кістяний II-IV ст.

Гребінь кістяний, складний. Складається з трьох пластин, що з'єднані трьома штифтами. Більшість зубів втрачені. Артефакт є типовим предметом туалету для всього готського світу пізньоримського часу.

Вудила (гризла) ІІ-IV ст.

Вудила (гризла), виготовлені з квадратного перетині дроту, з'єднується кільцями. Проміжне місце відсутнє. Всі частини гарно збережені та рухомі.

Скроневе кільце ІІ-І тис. до н.е.

Скроневе кільце виготовлене з бронзового дроту в 3,5 оберти. Покрита благородною патиною.

Наконечник стріли І тис. до н. е.

Наконечник стріли І тис. до н. е. , трилопастний, вкритий благородною патиною.

Виріб II-IV ст. ( ливарний тигель?)

Виріб II-IV ст.- стержень округлий з розклепаним кінцем. Кінець листовидний у плані, сегментний у перетині, ймовірно ливарний тигель. Деформований.

Шило II-IV ст.

Шило, робоча частина округла у перетині. Черешок квадратний у перетині.

[Last update: ]