museum-digital
CTRL + Y
en
Національний заповідник "Замки Тернопілля" Вишиванки

Вишиванки

Колекція вишиванок - це унікальний архів, який відзеркалює різноманіття та красу традиційного національного одягу, дозволяючи відвідувачам поглибитися в історію, мистецтво та культуру різних епох та регіонів. Збірка вишиванок може представляти багатство орнаментів, кольорів і технік вишивки.

[ 3 Objects ]

Блуза жіноча, вишита на домотканому полотні. Приблизно середина ХХ ст.

Пошита із чотирьох кусків тканини. Покрій прямий, рукав також, на низу зібраний. Пазуха, навколо шиї та рукави блузки оздоблено ручною мережкою, ручного виконання, а також вишиттям технікою "хрестик", орнамент - геометричний ( геометризовані квіти, хрести та різні закрутки). Кольори ниток: чорний, зелений, вишневий, оранжевий.

Сорочка чоловіча вишита. Приблизно - 40-5- рр. ХХ ст.

Сорочка чоловіча виготовлена з домотканого полотна білого кольору. Пошита з двох кусків матерії. Комір вкладний. Рукав широкий вставний з з клинцем під пахвою, зібраний під широкий манжет. На грудях пришита уставка що вишито кольоровими нитками( техніка -"хрестик"). Розріз пазухи спереді, застібка на три гудзики. Під уставкою спереді в області живота "бантова" складка. Заднє полотнище "спинка" приморщена і пришита до плечової кокетки. Вишивка є на комірці, уставці та манжетах.

Сорочка жіноча

Сорочка жіноча - повсякденний робочий одяг. Пошита з домотканого полотна білого кольору. Техніка вишивки - "хрестик", орнамент - рослинний. Узор - галузка з квіткою рози. Горловина кругла, защіпається на металевий гапличок. Невеликий розріз пазухи спереді. Рукав вишивний, широкий, оздоблений тасьмою.

[Last update: ]