museum-digital
CTRL + Y
en
Прилуцький краєзнавчий музей ім. В. І. Маслова Порцеляна і фаянс

Порцеляна і фаянс

У колекції є предмети з порцеляни та з фаянсу, майже всі вони датуються кінцем ХІХ - поч. ХХ ст. Серед виробів з фаянсу є речі, виготовлені на фабриках в Будах, Дульово, Миргороді, Одесі. Асортимент виробів: блюда і блюдця, вази, глечики, маслянки, миски, молочники, салатники, сметанники, соусники, статуетки, судок, тарілки, флакон, хрінниця, цукорниця, чайники, чашки та інші посудини.

[ 18 Objects ]

Ваза для фруктів

Столова посудина округлої форми з двома ручками на невисокій ніжці з основою округлої форми. Горловина широка, з дещо відігнутим зовні вінчиком. Поверхня посудини кремового кольору. Зовні та зсередини прикрашена квітковим орнаментом темно-коричневого кольору. Денце із печаткою рожевого кольору, виготовлена в Одесі. Оригінал. Потерта, з подряпинами і волосяними тріщинками.

Блюдо

Столова посудина прямокутної форми, білого кольору, з вигнутими зовні фігурними бортиками. Поверхня прикрашена чотирма букетами польових квітів. На денці марка синього кольору. Виготовлена на заводі товариства Кузнецова в Будах. Оригінал. Пошкоджена глибокими подряпинами, в одному місці вищерблене.

Ваза супова

Столова посудина округлої форми, з двома ручками у вигляді листочків. на невисокій ніжці з основою круглої форми. Горловина широка, з дещо відігнутим зовні вінчиком. Поверхня посудини білого кольору. Бортик прикрашений рожевим пояском. На денці дві печатки прямокутної та трикутної форми. На печатці трикутної форми напис в два ряди: "Made in/ Soviet Union". Печатка прямокутної форми нерозбірлива. Оригінал. Без кришки, потерта, пощерблена. Печатка прямокутної форми нерозбірлива.

Ваза для фруктів

Фаянсова, на високій ніжці, вінчик і основи оздоблені орнаментом та гілочками з листям і квітами зеленого кольору, на денці зелена марка. Кам'яний Брід, перша половина ХХ століття. Перша пол. ХХ ст. Оригінал. Частково пошкоджена.

Ваза супова

Столова посудина округлої форми, з двома ручками у вигляді розеток з двома прикріпленими доних листочками. Горловина широка, з дещо відігнутими зовні вінчиком. Поверхня посудини кремового кольору, без оздоблення. На денці фабрична марка зеленого кольору: великий трикутник, розділений на чотири менші, у кожному з них літери "г", "м", "з". та емблема, внизу напівстертий напис: "песоче...ая фабр...". Оригінал Втрачена кришка, поверхня у багатьох місцях пошкоджена, особливо денце посудини. Була у використанні.

Підставка

Підставка для яйця білого кольору з трьома квітками троянд. Складається з чашки та круглої низенької ніжки. ХХ ст. Оригінал. Була у використанні, в подряпинах, затерта.

Хрінниця

Столова овальна посудина на піддоні з двома ручками і кришкою. На борту зображена стрічка з написом синіми літерами "Трудовая коммуна Г.П.У. У.С.С.Р." . Таке ж зображення стрічки і напис на кришці. ХХ ст. Оригінал. Місцями на поверхні незначні пошкодження.

Сметанник

Чайна посудина з ручкою і кришкою, прикрашена двома букетами з квітів, полуниць і зеленого листя. Марка зеленого кольору. ХХ ст. Оригінал. Біля ручки тріщина, кришка вищерблена.

Пудрениця

Туалетна, настільна, кругла, білого кольору з блакитними почсками. На кришці зображення голуба в обрамлені з квітів і напис: "За мир и дружбу!". На денці зелена марка фаянсового заводу в Будах і штамп:"2 сорт. 32".

Чашка чайна

Прикрашена з одного боку букетом з чотирьох квіток, з другого - невеликою квіткою і гілочкою. Фабрична марка відсутня. ХХ ст. Оригінал. З тріщинами, подряпинами, денце пощерблене.

Ємкість для спецій

Керамічна посудина, білого кольору, розширена до верху, яка закривається кришечкою з отвором для ложечки. Прикрашена трьома різнокольоровими букетиками квітів. На денці клеймо заводу зеленого кольору та штамп із зазначенням якості виробу " 1 сорт", цифри зеленого колору "1", "4". Виготовлена на Будянському фарфоровому заводі. Належала Голику Миколі Архиповичу, жителю м. Прилуки, вул. С. Ковалівської, 5 Буди, поч.1960-х рр. Оригінал. Була у користуванні, надщерблена.

Соусник

Фаянсова столова посудина овальної форми з двома ллялами і двома фігурними ручками, на овальному поддоні, що є невід'ємною частиною соусника. Біла поверхня соусника і поддона оздоблена розписом: червоні троянди та дрібні сині квіточки з зеленим листям. Вінчики соусника і піддона прикрашені червоною хвилястою лінією. На денці піддона ледь помітна фабрична марка коричневого кольору з мініатюрним зображенням посудини і написом, який не прочитується. ХХ ст. Оригінал. Значно пошкоджений: соусник розколений, відбита і втрачена частина лляла, поверхня вкрита чорними цятками.

Чашка

Чашка біла фарфорова. Прикрашена двома букетиками із червоних ягідних і блакитних квітів, з маленькою фігурною ручкою. ХХ ст. Оригінал. Затерта, в тріщинах, на денці нерозбірливий штамп.

Сільничка

Сільничка фаянсова. Являє собою циліндричну, дещо звужену до низу, ємність. Кришечка відсутня. Сільничка містить на стінках розпис у вигляді ліній золотистого кольору згори і знизу та квіток. На денці 3 штампи. ХХ ст. Оригінал. Дещо потерта, забруднена, місцями вищерблена.

Статуетка "Закохані"

На поляні стоїть, тримаючись за руки, закохана пара в українських національних костюмах. Парубок чорноволосий з вусами, у дівчини довге русяве волосся, заплетене у косу. СРСР, ХХ ст. Оригінал. Забруднена, фарба затерта, була у використанні.

"Українські музики"

Статуетка сувенірна "Українські музики". Являє собою копозицію із двох постатей музик, одягнених в українські національні костюми. Один із музикантів навприсядки вибиває в бубон, а інший музикан на повний зріст грає на гармошці. На денці сувеніру зазначена ціна: "7-00", 1-С та нерозбірливий знак. СРСР, ХХ ст. Оригінал. Денце затерте, забруднене. У одного з музик відбита нога.

Качечка

Статуетка качки на підставці білого кольору, пустотіла. Голова, хвіст та крила блакитного кольору. Голова похилена ліворуч. На денці нерозбірливий штамп синього кольору та отвір. Належав родині міста Прилуки Раїсі Андріївні і Михайлу Михайловичу Гончаренка. 1980-ті роки. Оригінал. Полива затерта, на денці забруднення.

Блюдце

Біле блюдце круглої форми, з поліхромним погрудним зображенням Діви Марії в синьому вбранні. По боках зображення гілочки з квітами бузку і троянд. На зворотньому боці, на денці, коричневий напис:"Васковский 1909 г. Миргородь худож.-промишл. школа". Розписане Васьківськім Федором Григоровичем (1890-1938) учнем Миргородської художньо-промислової школи, уродженцем села Радьківці на Прилуччині. Оригінал. Пошкоджені краї.

[Last update: ]