museum-digital
CTRL + Y
en
Національний заповідник "Замки Тернопілля" Хоругви

Хоругви

Музейна колекція хоругв може відтворювати велику історію, відкриваючи перед відвідувачами та дослідниками унікальний світ символів, які вражають своєю різноманітністю та значущістю в різних аспектах життя.

[ 13 Objects ]

Хоругва "Богородиця", 80-і рр. ХХ ст.

Хоругва зішита з фіолетової тканини, краї оздоблені білою бахромою. На одній стороні пришито живописне зображення Богородиці з заплющеними очима, голова нахилена в лівий бік. Одягнена у фіолетовий мафорій з золотистою тасьмою. Над нею німб у вигляді диска. По периментрі зображення пришито біло-чорну тасьму. На звороті пришито хркст з золотистої тканини, з заокругленими кінцями.

Хоругва "Ісус Христос в терновому вінку"

Хоругва на шовковій тканині (фіолетвого кольору), 80-і рр. ХХ ст. На одній стороніпосередині зображення Ісуса Христа в терновому вінку. Голова обернута у праву сторону. У нього чорні брови, великі блакитні очі, прямий ніс, густа темна борода і вуса. На плечі спадає густе темне волосся. Одягнений у вишитий хітон. Над головою жовтий німб у вигляді диска. По периметрі зобаження пришито чорно білу тасьму. На звороті з золотистої тканини пришитий хрест з заокругленими кінцями. По краях якого пришито золотисту тасьму. До одного краю пришито вісім петельок.

Хоругва " Ісус Христос", 70-і рр. ХХ ст.

Хоругва вишивана за технікою "хрестик", орнамент - антропоморфний, геометричний: посередині поясне зображення Ісуса Христа. Права рука його у стані благословення, лівою тримає розгорнуту книгу з написами: "А Ω". Одягнений у зелений хітон і синій мафорій. Над головою німб у вигляді диска. По боках Ісуса літери ІС. ХР. Зображення в обрамленні декоративних смужок, які утворюють трикутники в яких зіркоподібна квітка. У кутах така ж квітка. Кольори: коричневий, жовтий, білий, зелений, синій, червоний. Хоругва пошита із полотна прямокутної форми, краї оздоблені бахромою з жовтих ниток.

Хоругва " Свята Великомучениця Варвара". Друга пол. ХХ ст.

Хоругва одностороння, пошита з оксамитової тканини, свіло коричнового кольору. Прямокутної форми, внизу з трьома видовженими язичками. Посередині знаходиться ікона: на золотистому фоні зображено Святу з довгим темним волоссям, одягнену у білий хітон і червоний мафорій. На голові корона, навколо голови німб. У правій руці тримає чашу, у лівій - згорток паперу з написами. По периметру хоругви і на язиках вишито ромби і ьтрикутники з білої тасьми; квіти і хрести - бісером білого, жовтого, зеленого кольорів. Край обшиті білою тасьмою. Хоругва закріплена на дерев'яному стояку.

Хоругва "Усікновеніє голови Івана Хрестителя" Друга пол. ХХ ст.

Хоргува одностороння, пошита з оксамитової тканини, світло коричневого кольору. Прямокутної форми, внизу з трьома видовженими язиками. Посередині знаходиться прямокутна ікона: на синьо-рожевому фоні зображено стіл, накритий червоним обрусом. На ньому стоїть кругла таця з головою Івана Хрестителя. Навколо голови німб. Внизу напис: " Св. Глава Іоана Крест".

Хоругва "Ісус Христос в терновому вінку". Середина ХХ ст.

Хоругва одностороння, пошита з чорної тканини, прямокутної форми, внизу три видовжені язики з заокругленими кінцями. Посереддині пришито живописну ікону прямокутної форми: на коричневому фоні забражено погруддя Ісуса Христа з довгим хвилястим волоссям, вусами і бородою. На голові терновий вінок. Одягнений у червоний хітон. Кольори фарб: коричневий, червоний, чорний, бежевий. По периметру хоругви вишито рослинний орнамент бісером білого, жовтого, зеленого кольорів. На язиках вишито паєтками ромби, всередині яких хрестики. До країв хоругви пришито жовту тасьму з бахромою.

Хоругва " Богородиця Семистрільна". Середина ХХ ст.

Хоругва одностороння, пошита з чорної тканини, прямокутної форми, внизу три видовжені язики з заокругленими кінцями. Посередині нашито шивописну ікону: на коричневому фоні поясне зображення Богородиця у червоному мафорії з золотистою тасьмою. Навколо голови німб у вигляді обідка. Руки прикладені до грудей. По боках і внизу забражено сім кинджалів, гострі кінці яких спрямовані до серця. Кольори фарб: коричневий, червоний, синій, жовтий, зелений, голубий. По периметру хоругви вишито бісером рослинний орнамент. Кольори бісеру: білий , зелений, жовтий. До країв хоргуви пришито жовту тасьму з бахромою.

Хоругва із зображенням "Святої Великомечениці Варвари" і "РіздваХристового"...

Хоругва двохстороння. На зеленому тлі у фігурному обрамленні зображено Святу Варвару з довгим хвилястим волоссям. У правій руці тримає часу, у лівій - сувій. По периметру хоругва оздоблена рослинним орнаментом з хрестами. На другій стороні хоругви у фігурному обрамленні забражено в оточенні трьох пастухів Марії та Йосифа у яслах Ісусика. Хоругва виготовлена із тканини. верхній край прямокутний, нижній у вигляді трьох язиків. Краї оздоблені тасьмою з бахромою.

Хоругва "Ісус Христос та вівці". Кін.ХХ ст.

Хоргува з кольоровим графічним друком. Посеедині пришито живописну сюжетну картину: на передньому плані стоїть Ісус Христос, який відчиняє дверку, лівою рукою рукою овечку. Ісус одягнений у білий хітон і червоний мафорій. Біля нього стоять овечки, інші - за дрерима. На задньому плані на фоні блакиного неба гора (справа), зліва - зелене поле, по якому ідуть вівці. Кольори: червоний, білий, коричневий, зелений, сірий, світло-кричневий. По периметрі картини пришито тасьму з рослинним орнаментом. Полотно оздоблене графічним друком геометричного орнаменту: ромби з "рогами", трикутники з "рогами", лінії. Кольори: вишневий, жовтий, зелений, чорний. Прямокутної форми, краї підрублені машшиним швом. До однії довгої сторони пришито 4 зав'язки.

Хоругва з кольоровим графічним друком "Свята Родина"(Різдво Христове). Кін. ХХ...

Посередині пришито живопису сюжетну картину: у стайні на підвищенні сидить Марія, склавши руки, на колінах у неї лежить Ісусик у білій сорочці. Матір Божа одягнена у червоний хітон і синій мафорій, на голові - покрівець. Біля них стоїть овечка. Над ними стоїть Йосип з гілочкою лілії. Біля них на підлозі на колінах стоїть Ангел у довгому бежевому вбранні з поясом. Вище в небі над Святою Родиною літає голуб і посилає світло (символ Святого Духа). Біля Богородиці на сіні лежить біле простирадло. Кольори: червоний, білий, синій, фіолетовий, сірий, коричневий, бежевий, жовтий.

Хоругва "Богородиця з дитям". Кін. ХХ ст.

Хоругва писана на полотні. На одній стороні посередині прямокутна ікона - на коричневому фоні нижчі поясне зображення Богородиці, одягнений у червоний хітон і синій мафорій. На лівій ручі тримає Ісусика, одягненого у білу сорочку. На другій стороні хоругви ікона, на якій зображено Святого з коротким сивим волоссям, вусами і бородою. Одягнений У темно-синій хітон і жовтий гіматій. Однією рукою тримає палицю. Хоругва червоного кольору з рослинним орнаментом. Прямокутної форми, внизу три язики.

Хоругва із зображенням Покрови Пресвятої Богородиці і Преподобного...

Хоругва двостороння, оздоблена живописом, трикінцева. Виготовлена із грубої цільної тканини. По краям обшита ворсистою стрічкою. Верхній край і середина закріплені в дерев'яну оправу у вигляді палки із загостреними кінцями і шийками, до яких прив'язано витий шнур з китицями на кінцях, що звисають до низу. З обох сторін хоругва розмальована олійними фарбами. Зображення нижчепоясні на блакитному тлі, оточені колом сріблястого кольору. Орнамент у вигляді кілець, ліній, хрестів та фігур - з одного боку, та галузок і квітів - з іншого, розташований довільно відповідно на зеленому і коричневому тлі. Дерево оправи пофарбовано сріблястою фарбою.

Хоругва із зображенням Богородиці з дитям. Початок ХХ ст.

Хоругва двостороння, оздоблена живописом, трикінцева. Виготовлена із грубої щільної тканини. По краях обшита ворсистою стрічною зеленого кольору. Верхній хрест і середина закріплені в дерев'яному оправу у вигляді палички із загостреними кінцями. З обох сторін хоругва розмальована олійними фарбами. Зображення поясне на сіро-жовтому фоні в синьому крузі. Фон хоругви - сірозелений. Орнамент - рослинно-геометричний (стилізоване листя та геометричні фігури - ромби). На дерев'яній оправі зверху хоругви вирізблено фігурний хрест. До верхньої оправи прив'язані білі шнури з китицями.

[Last update: ]