museum-digital
CTRL + Y
en
Сумський обласний краєзнавчий музей Мошик Микола Григорович

Мошик Микола Григорович

Фонд Мико́ли Григо́ровича Мо́шика (27 жовтня 1941, Засулля, Роменський район, Сумська область — 26 травня 2021, Суми) — український бандурист, композитор, музичний педагог.

[ 2 Objects ]

Жупан чоловічий. Належав Мошику М.Г.

Одяг сценічний. Жупан (стилізований під козацький), чоловічий. Належав сумському бандуристу Мошику Миколі Григоровичу. Виготовлений з синтетичної ворсистої тканини бордового кольору. Приталений, відрізний по лінії талії. Нижня частина по талії зібрана у складки. Комір – стійка, оздоблений декоративною тасьмою з геометричним орнаментом та хвилястими кольоровими стрічками. Застібається від коміра до талії на металеві гачки. Рукава довгі двошовні, низ оздоблений декоративною тасьмою з геометричним орнаментом та хвилястими кольоровими стрічками. Верхня частина жупана і рукава на атласній блідо-червоній підкладці. Спинка оздоблена хвилястими кольоровими стрічками. У нижній частині – прорізні кишені, оздоблені декоративною тасьмою з геометричним орнаментом та хвилястою зеленою стрічкою. Пілочки на всю довжину оздоблені декоративною тасьмою з геометричним орнаментом та хвилястими кольоровими стрічками.

Бандура академічна. Належала Мошику М.Г.

Бандура – український народний струнний щипковий музичний інструмент, має овальний корпус та короткий гриф. Київсько-харківська бандура, дарунок київського музичного майстра бандур Скляра І.М. (1965 р.). Інструмент хроматичний з механікою переключення тональностей, складається з корпусу овальної форми, грифа з кілками для 15 басових струн і 49 приструнків. Діапазон від До великої октави, до Соль третьої октави. Оздоблена.

[Last update: ]