museum-digital
CTRL + Y
en
КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР Чоловіче вбрання Гощанський район

Чоловіче вбрання Гощанський район

В групі представлені зразки чоловічого вбрання, котрі презентують одяг жителів Гощанського району в 1920-1940-х рр.

[ 7 Objects ]

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча вишита з с. Горбаків Гощанський район Рівненська область. 30-40-ві рр. ХХ ст. Крій традиційний. Комір прямокутний виложистий, застібається на два пластмасові гудзики синього колору, декорований рослинним орнаментом. Рукав втачний, прямий, манжети декоровані рослинним оргаментом з квітів і жолудів. Пазушний виріз прямий, з обох сторін декорований рослинним орнаментом, завершується написом "Ульиян Сульжук" Техніка вишивки хрестик. Колір вишивки: бордовий та чорний з вкрапленням голубого, зеленого, помаранчевого кольорів.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з с. Олексіївка, Гощанський район, Рівненська область. Кін. ХІХ ст. - поч. ХХ ст. Пошита з домотканого полотна. Крій традиційний. Комір стійка, з розрізом на лівому боці, застібається прорізними петлями, обробленими петельним швом на два пластмасові гудзики. Пазушний розріз боковий. Рукава прямі, дрібнорясовані в прямокутні манжети, які застібаються двома повітряними петлями на два пластмасові гудзики. Манжети, комір та пазушна планка декоровані вишивкою рослинного характеру. Декоративне змережування бокових швів на відстані 6 см. від краю сорочки. Техніка вившивки: хрестик, нитками червоного і чорного кольору.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з с. Тучин, Гощанський район, Рівненська область. 30-ті рр. ХХ ст. Пошита з фабричного полотна. Крій традиційний. Комір стійка, застібається металевою кнопкою. Пазушний розріз прямий, глибокий, застібається на п'ять металевих кнопок. Рукава прямі, призбирані у вузькі прямокутні манжети, які застібаються металевими кнопками. Рукава, манжети й уставкові планки декоровані вишивкою геометричного характеру (ромби, квадрати). Техніка вившивки: хрестик, нитками червоного, сірого, голубого, зеленого кольру.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з с. Майків, Гощанський район, Рівненська область. 30-ті рр. ХХ ст. Пошита з фабричного полотна (перкаль). Крій традиційний, осучаснений, без плечових вставок. На верхній частині спинки сорочки пришита вставна планка - гестка. Комір стійка, застібається прорізними петлями на два пластмасові гудзики. Пазушний розріз бічний, застібається прорізними петлями на два пластмасові гудзики. Рукава прямі, призбирані у широкі прямокутні манжети, які застібаються прорізними петлями на два пластмасові гудзики. Манжети, комір й широка уставкова планка декоровані вишивкою рослинного характеру. В основі орнаментальної композиції виноградна гілка. Техніка вившивки: хрестик, нитками чорного кольру з вкрапленням червоного.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з с. Олексіївка, Гощанський район, Рівненська область. 30-ті рр. ХХ ст. Пошита з фабричного полотна. Крій традиційний. Комір стійка, застібається трьома пластмасовими гудзиками на три прорізні петлі. Пазушний розріз бічний, середньої глибини, зверху застібається трьома пластмасовими гудзиками на три прорізні петлі. Рукава прямі, призбирані в прямокутні широкі манжети, які застібаються трьома прорізними петлями на пластмасові гудзики. Комір, манжети і широка прямокутна пазушна планка декоровані вишивкою геометричного характеру, обрамленою двома смугами вишивки рослинного характеру. Техніка вившивки: хрестик, нитками вишневого та чорного кольру з вкрапленням червоного та жовтого.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з Гощанського району, Рівненської області. 40-50-ті рр. ХХ ст. Пошита з фабричного полотна. Крій традиційний. Комір виложистий, з довгими трикутними краями, застібається повітряною петлею на один пластмасовий гудзик. Пазушний розріз прямий, глибокий, застібається повітряною петлею на один пластмасовий гудзик. По обидва боки розрізу симетрично розташовані пазушні планки на яких вишита композиція, що завершується гострим краєм. Спинка під гесткою має чотири складки. Рукава прямі, односторонніми складками призбирані у широкі прямокутні манжети, які застібаються повітряними петлями на пластмасові гудзики. Рукава, манжети й пазушні планки декоровані однаковою орнаментальною композицією з прямих, ламаних смуг, ромбів. Техніка вившивки: хрестик, нитками зеленого, блакитного, бузкового, жовтого, червоного та чорного кольру.

Сорочка чоловіча вишита

Сорочка чоловіча з с. Мнишин, Гощанський район, Рівненська область. 50-ті рр. ХХ ст. Пошита з білого перкалю. Крій традиційний. Комір стійка, застібається повітряною петлею на один пластмасовий гудзик. Спинка сорочки має гестку та фалди (закладки тканини) Пазушний розріз прямий, не глибокий, застібається повітряними петлями на три пластмасові гудзики. Семетрично розташовані пазушні планки та комір деоровані орнаментом геометричного характеру (ромби, трикутники, квадрати). Рукава прямі, призбирані у широкі прямокутні манжети з потаємними прорізними петлями, які застібаються на гудзики виготовлені з мушлі. Манжети розділені на дві частини - вужча декорована вишивкою, аналогічою вишивці на пазушних планках та комірі. Техніка вившивки: хрестик, нитками червоного, голубого, зеленого, оранжевого, фіолетового та чорного кольру.

[Last update: ]