museum-digital
CTRL + Y
en
КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР Корецька порцеляна

Корецька порцеляна

Вироби порцелянової мануфактури, яка діяла в Корці

[ 13 Objects ]

Тарілка столова

Тарілка столова (глибока). По всій площині тарілки нанесений квітковий орнамент з дрібних волошок. Край має золотистий обідок. На дні знак Корецькой фабрики - трикутник з всевидячим оком, напис "Korzec", цифра "14". Клеймо чорного кольору.

Тарілка столова

Тарілка столова (мілка). По всій площині нанесений квітковий орнамент. Квіти дрібні, двох видів - одні: зелене стебло і листочки та блакитна трипелюсткова квітка; інші - жовті зі слідами позолоти. Край має золотий обідок. На звороті знак Корецької порцелянової фабрики - трикутник з оком в середині і напис "Korzec"

Салатниця

Площина салатниця рівномірно покрита орнаментом з дрібних квітів. Квіти двох видів: волошки з блакитними пелюстками та зеленими листочками; стилізовані дрібні троянди жовтого кольору з залишками позолоти. Край фестончатий, округлу поверхню прикрашає розмірене рифлення, завдяки чередуванню канелюрів і виступів - "ложок". Край оформленний золотим обідком. На звороті, на дні клеймо Корецької фабрики - трикутник зі всевидячим оком, напис "Korzec", цифра "11". Клеймо червоного кольору

Цукорниця

Цукорниці конічної форми на ступінчастій низькій нозі, з ручками у вигляді нерухомих кілець, з’єднаних з корпусом. Декорована популярним у 1810-х рр. мотивом - стилізованими волошками розміщеними по всій площині посуду. По вінцю, ручках і ніжці - зелений обідок. На денці - клеймо Корецької фабрики - трикутне всевидяче око та цифра 27. Клеймо чорного кольору.

Салатниця

Салатниця круглої форми з рівними стінками. По всій площині посудини квітковий мотив - дрібні волошки блакитного кольору з зеленими квітами. Між ними - дрібні квіти жовтого кольору з залишками позолоти. На дні клеймо Корецької порцелянової фабрики: у трикутнику - Всевидяче око, під ним цифра "11" з крапкою. Клеймо червоного кольору.

Блюдце

Тарілочка конічної форми з високими берегами. По берегу - вінок з рослинного орнаменту у вигляді пір’ястого листя у відтінках зеленого кольору із залишками позолоти. На денці - клеймо Корецької порцелянової фабрики: Всевидяче око, напис "Korzec", цифра "11". Клеймо червоного кольору

Чашка

Чашка циліндричної форми з круглим вушком. На ній орнамент у вигляді трьох окремих букетиків суниць. По верхньому і нижньому краю чашки - золотисті обідки. На вушці - позолочена лінія та крапки. На денці - цифра "6" чорного кольору. Чашка виготовлена на Корецькому порцеляновому заводі

Блюдце

Тарілочка конічної форми. З високими берегами. По ним та на дні - гілочки з ягодами суниць (три окремі гілочки на берегах і один на дні). По верхньому обідку - золота лінія. На зовнішній стороні денця - клеймо Корецької порцелянової фабрики: трикутне Всевидяче Око та цифра "11" з крапкою. Клеймо червоного кольору

Чашка

Чашка бочковидної форми білого кольору. Декорована фризом з мотивів зелених листочків і блакитних квітів (волошок) на рожево-ліловий полосі. Фриз має золочену обводку. Золочення є і на внутрішній стороні вінця. Ручка у вигляді стилізованої голови птаха. Золоченням промальовані деталі птаха. На денці червоне клеймо Корецької порцелянової фабрики: трикутне Всевидяче Око та напис "Korzec".

Блюдце

Блюдце білого кольору. По краю декорована фризом з зелених листків та блакитних квітів (волошок). Чотири золотих обідка розміщені рівномірно по всій площині тарілки. На денці червоне клеймо Корецької порцелянової фабрики: трикутне Всевидяче Око та напис "Korzec".

Чашка

Чашка білого кольору циліндричної форми. Прикрашена квітковим орнаментом. У центрі композиції розташований букет з великою фіолетовою квіткою та дрібними червоними, блакитними, жовтими. Праворуч і ліворуч (у верхній частини чашки) розміщені два жучка: праворуч жовтий повзе доверху; ліворуч червоний спрямований донизу. Праворуч від центральної композиції розміщено горизонтально (одна зверху, дві знизу розвернуті у протилежні сторони) три окремі квітки зі стеблами та листочками червоного, блакитного та фіолетового кольору. Ліворуч від центрального букету - дві гілочки з квітами розміщені горизонтально квітами у протилежні сторони. Квіти жовтого і фіолетового кольору. Вушко на чашці круглої форми. З обох боків вушка - жучки червоного і синього кольору. На чашці наявний внутрішній і зовнішній обідок з позолоти. Також позолота нанесена на вушко. На денці розміщено червоне клеймо Корецької порцелянової фабрики: трикутне Всевидяче око та напис "Korzec"

Тарілка

Тарілка білого кольору циліндричної форми. Прикрашена квітковим орнаментом. На дні у центрі розташований букет з великою фіолетовою квіткою та дрібними червоними, блакитними, жовтими. На берегах тарілки розміщено почергово: червоний жук, гілочка квіточки жовтого кольору, синій жук, гілочка блакитної квітки, жовтий жук, гілочка червоного квітки, синій жук, гілочка фіолетової квітки. На краю берега золотий подвійний обідок - верхній товщий. На денці розміщено червоне клеймо Корецької порцелянової фабрики: трикутне Всевидяче око та напис "Korzec"

Ваза декоративна

Ваза у вигляді дзвоноподібного кратера. У вирішенні форми відобразився інтерес до античності. Декорована суцільним тонування у коричневих тонах (від оранжевого до темно-коричневого), золочення у вигляді бордюру з пальмет, гладкого поясу по вінчику, навколо корпусу і ніжки. На тулові має два клейма овальної форми білого кольору, оздоблені золотим вінком зі стилізованого лаврового листя, перев'язаного з чотирьох сторін стрічкою, а зверху завершується бантом. У клеймах зображені: тризуб Посейдона та перехрещені з ним два роги достатку, наповнені квітами. Малюнок виконаний золотом. Має дві ручки у вигляді голови козла. На дні - клеймо Корецької порцелянової фабрики коричневого кольору: Всевидяче око та напис "Korzec"

[Last update: ]