museum-digital
CTRL + Y
en

Ganz Magyar Hajó- és Darugyár

Ganz Magyar Hajó- és Darugyár. "Budapest egyik legrégibb nagyüzeme volt az Óbudai Hajógyár. Gróf Széchenyi István kezdeményezésére jött létre 1835-ben. 1962-től Magyar Hajó-és Darugyár a neve. Azóta – változó cégnevek alatt – az Óbudai Hajógyárban több száz, a kor átlagos műszaki színvonalát nem egyszer messze túlszárnyaló személyszállító hajó és teherhajó, uszály, úszódaru, vontatóhajó és tolóhajó, jégtörőhajó és egyéb úszótest készült, bizonyítva az itt dolgozók kitartását, megújuló alkotóerejét, szakmai felkészültségét, generációkon átívelő szakmakultúráját. A rendszerváltozást követő gazdasági átalakulásokat azonban már e patinás üzem sem tudta átvészelni. A Hajógyári-sziget székhellyel rendelkező, jogutódnak tekinthető GD Óbudai Hajóépítő Rt. végelszámolása 1999. november 29-én befejeződött és a céget 2000. május 30-án törölték a cégjegyzékből."(http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/tizenharmadik-kerulet/item/1982-vaci-ut 2020.09.23.)

"A Ganz és Társa-Danubius Villamossági-, Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt. 1911-ben alakult a Ganz Villamossági Rt. és a Danubius Hajó és Gépgyár Rt. egyesüléséből." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objects and visualizations

Relations to objects

Ganz Danubius Hajó- és Darugyár emléktáblaMagyar Hajó- és DarugyárMagyar Hajó- és DarugyárVáci út 178.Hajógyári munkásTáncsics Mihály mellszobor
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Ganz Magyar Hajó- és Darugyár
[Relation to person or institution] Pándi Kiss János (szobrász)(1905-1982)
[Relation to person or institution] Domján Árpád (szobrász)(1905-1994)
[Relation to person or institution] Táncsics Mihály (1799.-1884.)

Show relations to actors

[Last update: ]