museum-digital
CTRL + Y
en

Béke (Roráriusz)Cukrászda (Miskolc)

Béke (Roráriusz)Cukrászda (Miskolc). “A Roráriusz cukrászda Miskolc kedves emlékű vendéglátóhelye, a város első cukrászdájának jogutódja, a Széchenyi utca 3–5. szám alatt működött. A cukrászdát 1938 novemberében vette át Roráriusz Gyula A Roráriusz cukrászdát 1951–1952-ben államosították 42. számú egység néven, később Béke cukrászda lett (a miskolciak azért mindvégig Roráriusznak vagy Rorinak hívták). A műemlék épületet – gondos előzetes feltárás után – 1954–1955-ben felújították, és hozzácsatolták a mellette lévő (Széchenyi u. 3.) ház szomszédos részét is. A cukrászda a diákság és az értelmiség kedvelt helye volt, egészen a felszámolásáig. A cukrászdát és a szomszédos épületeket ugyanis a városrendezés megsemmisítésre ítélte, 1971. november 25-én felrobbantották (helyén az ún. „Pátria”-tömböt építették fel). Berendezését Budapestre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba vitték. Úgy tíz év múlva a Pannónia szálloda földszintjén újraélesztették a Roráriusz cukrászdát, az eredeti bútorokkal berendezve. A Roráriusz nevet később – jogi problémák miatt – a Rori váltotta fel, de 1992-ben ez a cukrászda is megszűnt. A bútorzat még feltűnt egy másik cukrászdában, azóta nem tudni róla.”(https://hu.wikipedia.org/wiki/Ror%C3%A1riusz_cukr%C3%A1szda, 2020.08.25.)

"A Roráriusz cukrászda Miskolc kedves emlékű vendéglátóhelye, a város első cukrászdájának jogutódja, a Széchenyi utca 3–5. szám alatt működött.

A később a Roráriusz cukrászdának helyet adó épületet Vay Ábrahám építtette az 1740-es években. A házat később görög kereskedők bérelték, majd 1828-ban itt nyitották meg Miskolc első cukrászdáját. Svájci cukrászok sora működtette, majd 1895-ben a Lőcséről származó Rábel Alberté lett a cukrászda, amit akkor ő rendezett be a később is megmaradt biedermeier bútorokkal. A székek kárpitja eredetileg bordó bársony volt, a falakat zöld tapéta borította, a hangulat megteremtéséhez velencei tükrök is hozzájárultak, a hideg napokon széntüzelésű cserépkályhával fűtöttek." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objects and visualizations

Relations to objects

Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1979.Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1979.Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1979.Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1978.Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1979.Egykori MKVM vendéglátóipari kiállítás Budapest 1979.
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Béke (Roráriusz)Cukrászda (Miskolc)
[Relation to person or institution] Roráriusz Gyula (cukrász)(Miskolc)(-1948)
[Relation to person or institution] Roráriusz László (cukrász)(Miskolc)

Show relations to actors

[Last update: ]