museum-digital
CTRL + Y
en

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2002. november 26-án alakult civil szervezet. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, illetve határon túli területet vagy nemzetiségi tájházakat képvisel.

Céljaink

1. Érdekképviselet
Képviseljük a tájházak és szabadtéri múzeumok érdekeit és összehangoljuk ezeket. Elősegítjük a tájházak és szabadtéri múzeumok megőrzését, szakszerű működtetését, fenntartását, fejlesztését, szakmailag támogatjuk új tájházak létrehozását, valamint részt veszünk a tájházakkal, szabadtéri múzeumokkal és gyűjteményeikkel kapcsolatos tudományos kutatásokban.

2. Tudásátadás
Elősegítjük a jó szakmai együttműködést és az ehhez szükséges információátadást, továbbképzéseket, konferenciákat, szakmai fórumokat szervezünk.

3. Nyilvántartás
Létrehoztuk és gyarapítjuk a magyarországi tájházakat és szabadtéri múzeumokat tartalmazó adatbázist, közzétesszük a tájházakkal és működésükkel kapcsolatos információkat.

Kiemelt feladataink:
Évente egy alkalommal országos találkozót szervezünk.

Az elnökségi tagok minden évben megrendezik a hozzájuk tartozó régió vagy nemzetiség regionális találkozóját. „Tájházi és szabadtéri múzeumi hírlevél” címmel információs füzetet jelentetünk meg. Évente átadjuk az „Év tájháza” és az „Év tájházvezetője” díjat, valamint a Szablyár Péterről elnevezett emlékplakettet.

(https://tajhazszovetseg.hu/kuldetesunk/, 2024.07.01.)

Objects and visualizations

Relations to objects

Tájházi Hírlevél 2023/21. évf. 3. sz.Tájházi Hírlevél 2023/21. évf. 4. sz.
Show objects

Relations to time periods

Show relations to time periods

Activity (Interactions with objects)

[Last update: ]