museum-digital
CTRL + Y
hu

Gaius Mucius Scaevola

"Caius Mucius Scaevola római történelmi személyiség az i. e. 6. századból. A legenda szerint Mucius Scaevola megmentette Rómát, amikor i. e. 508-ban az etruszkok királya, Lars Porsena megtámadta a várost.

Scaevola a legenda szerint beszökött a városát ostromgyűrűbe záró Porsena (nevezik Porsennának is) táborába, hogy a királyt ledöfve szerezzen Rómának szabadulást. A merénylet nem sikerült, mert Scaevola a király helyett az írnokot ölte meg. Mikor rajtakapták és a király elé vitték, Mucius Scaevola Porsena szeme láttára az ott álló áldozati oltár tüzébe tartotta kezét és szemrebbenés nélkül tűrte a fájdalmat, mígnem keze már égett. Közben Mucius Scaevola kijelentette, hogy háromszáz, hozzá hasonló római ifjú áll készen, hogy kioltsa Porsena életét. A király annyira megdöbbent, hogy nemcsak a hőst engedte szabadon, de a fenyegetéstől megrettenve Róma ostromát is feladta. A bátor római jobbja csontig égett, ezért kapta a Scaevola, azaz „balkezes” melléknevet. A hőstettet egyebek között Andrea Mantegna, Jacopo Tintoretto, Peter Paul Rubens és Lebrun is megfestette." - (hu.wikipedia.org 30.12.2020)

Tárgyak és képi ábrázolásuk

Kapcsolódó tárgyak'

Medaille von Johann Georg Breuer auf die Standhaftigkeit Herzog Anton Ulrichs voIntaglio mit Mucius Scaevola, 16./17. Jh.Mucius Scaevola vor PorsennaMucius Scaevola, die Hand ins Feuer haltendSechs Zeichnungen zur römischen Geschichte: a) Kampf der Horatier gegen die Curi[Gaius Mucius Scaevola]
Az összes tárgy megjelenítése

Kapcsolódó személyek / intézmények'

A személyhez / intézményhez (balra) kötődő tárgyakkal kapcsolatban álló további személyek / intézmények (jobbra).'

Ábrázolás Gaius Mucius Scaevola
Sokszorósító nyomólemez készítése Jakob Matthias Schmutzer (1733-1811)

Az összes kapcsolat megjelenítése'

[Rekord frissítve: ]