museum-digital
CTRL + Y
en

Egyesült Vegyiművek (EVM)

Budapest XVII. kerületi telephelyén 1941-ben létesült a Magyar Vegyiművek Rt, a Magyar Ruggyantaárugyár Rt és a Péti Nitrogénművek Rt. állami támogatású közös beruházásaként, szintetikus gumi gyártására.
1956-ban a Magyar Vegyiművekhez csatolták az Ip. Segédanyaggyárat. Az így létrejött Ipari Segédanyagok Gyárának nevét 1957-ben változtatták Egyesült Vegyiművekre. A vállalathoz csatolták 1966-ban a Kőbányai Műanyaggyár két telephelyét is. Az Egyesült Vegyiművek elsősorban háztartás-vegyipari termékek gyártásával foglalkozott. Az 1980-as években Magyarország legnagyobb vállalatai közé tartozott. Az állami vállalatot privatizálták. A cseh, majd ismét magyar tulajdonba került társaság, amelynek egy ideig ügyvezetője volt Fabriczki András, az MSZP egykori pénztárnoka is, nagy összegű veszteséget halmozott fel. 2013-ban még három műszakban folyt a termelés, decemberben azonban leállt a gyártelepen a termelő tevékenység.

Objects and visualizations

Relations to objects

Gyufacímke, Ultra Daisy folyékony mosószerGyufacímke, Ultra mosókrémGyufacímke, Ultra mosókrémGyufacímke, Ultra mosókrémGyufacímke, Ultra mosókrém
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Egyesült Vegyiművek (EVM)

Show relations to actors

[Last update: ]