museum-digital
CTRL + Y
en

GELKA

A Gépipari Elektromos Karbantartó Vállalat, közismert nevén Gelka magyar állami vállalat volt 1960-1993 között.
A Gelkát a Kádár-korszakban a Kohó- és Gépipari Minisztérium a kormány Gazdasági Bizottságának 1960-ban hozott határozata alapján létesítette. Feladatául szabták, hogy országos vállalatként végezze el a tartós közszükségleti elektromos cikkek garanciális, illetve garancián túli javítását a jogelőd Ravel (Rádió Vételtechnikai Vállalat) és a szétszórtan működő gyári márkaszervizek helyett. Megalapítása után a Gelka gyorsan növekedett, a hatvanas-hetvenes évekre a feladatkörébe tartozó javító szolgáltatások több mint négyötödét látta el. A nyolcvanas évek elején 8 ezer főt foglalkoztatott, 350 telephellyel működött, szakszervizei behálózták az országot. Európában egyedülálló módon központi számon (333-333) elérhető diszpécserközpontot üzemeltetett.
1983-ban a Gelka-szervizek nagyobb része 80 tanácsi felügyelet alatt álló kisvállalattá alakult, kisebb részük a Gelka keretén belül működött tovább. 1987-re a dolgozók száma 2500 főre, szervizeinek száma 50-re csökkent. Ekkorra profiljának nagyobb részét már az alkatrész-kereskedelem töltötte ki, csak mintegy negyedrész volt a szolgáltatás aránya.
A rendszerváltás után részvénytársasággá próbálták alakítani, hogy később privatizálják, de ez nem volt sikeres. Adósságállománya 1992-ben már meghaladta a cég vagyonát, így 1993 közepén az Állami Vagyonügynökség a vállalat felszámolásáról határozott. Az egyes szervizegységeket az ott dolgozókból alakult társaságok vették meg a névhasználati joggal együtt, többségük azóta is az eredeti tevékenységi körrel működik, elnevezésében valamilyen formában megőrizve a Gelka nevet.

Objects and visualizations

Relations to objects

Gelka kártyanaptár 1971Gelka kártyanaptár 1973Gelka kártyanaptár 1973Gelka kártyanaptár 1973Gelka kártyanaptár 1973Gelka kártyanaptár 1973
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] GELKA
Published Magyar Hirdető

Show relations to actors

[Last update: ]