museum-digital
CTRL + Y
en

Jászberényi Hangya Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet

" A „Hangya” Országos Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet szövetkezeti hálózat volt Magyarországon a 20. század első felében.1898-ban fogadták el az Országos Központi Hitelszövetkezetről szóló törvénytervezetet, melynek hatására létrejött a termelő-értékesítő és fogyasztási szövetkezetek HANGYA központja. Az első szervezet gróf Károlyi Sándor kezdeményezésére 1898. április 12-én alakult meg Brogyánban. Az 50 000 koronás alaptőkével alapított szervezet áruforgalma egy évtized alatt elérte a 12 millió koronát. A Bethlen-kormány a Hangya szövetkezeti üzletrészéhez állami támogatást nyújtott. Az 1945 utáni kommunista hatalomátvétel következményeként az összes Hangya vagyont kártalanítás nélkül államosították."(https://hu.wikipedia.org/wiki/Hangya_Sz%C3%B6vetkezet, 2020.07.21.)

"A „Hangya” Országos Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet szövetkezeti hálózat volt Magyarországon a 20. század első felében." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objects and visualizations

Relations to objects

Jászberényi "HANGYA" fogyasztási és értékesítő szövetkezetSzentendre – Róm. kath. templom részletTátBükkszék - Üdvözlet BükkszékrőlBükkszék - Forrás, Kis medence, Nagy medence
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Jászberényi Hangya Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet

Published Jászberényi Hangya Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet
Created Barasits

Show relations to actors

Relations to time periods

Show relations to time periods

Activity (Interactions with objects)

[Last update: ]