museum-digital
CTRL + Y
en

Stúdió Galéria

Budapest V. kerület Bajcsy-Zsilinszky Endre út 52.
A Stúdió Galéria 1972 nyarán nyílt meg a Bajcsy-Zsilinszky út 52. alatti volt Dürer-teremben, mely előzőleg a Képcsarnok grafikai bemutató termeként működött. Ez előtt csak elvétve tudtak a Stúdión keresztül egyéni kamarakiállítást rendezni a tagok, így a vezetőség az Alaphoz nyújtott be kérelmet, hogy biztosítsanak egy saját kiállítóteret. Innentől kezdve évente 17-18, nagyrészt egyéni kiállítást tudtak itt rendezni, melynek hatására idővel csökkent a tagok éves kiállításon való szereplési motivációja.
A nyolcvanas évek folyamán egyre kevésbé volt már fontos a Stúdió kultúrpolitikai szerepe, áthelyeződött a hangsúly az érdekvédelmi jellegre, apró lépésekben vívta ki a Stúdió a felügyelő szervétől, a Művészeti Alaptól való függetlenedését. Az évtized végére a demokratizálódás eredményeként fokozatosan társadalmi szervezetté alakult át a Stúdió és hosszas előkészítő munka után, 1990. május 2-án tartott közgyűlésen mondták ki az Stúdió önállósulását, hivatalosan június végén jegyezték be a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet független szervezetként.
A kilencvenes évek közepére a profilváltás következtében egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézményként pozícionálta már magát a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület. Az éves kiállítások a seregszemle jellegtől eltávolodva fokozatosan alakultak át tematikus kurátori tárlatokká. A Stúdió Galéria 1994-2007 között a Képíró utcában (a mai Labor helyén) működött, 2007-től pedig a szervezet székhelyére, a Rottenbiller u. 35. szám alá költözött.
Ma irodaépület.

Objects and visualizations

Relations to objects

Albrecht Júlia kiállítása 1979Buczkó György szobrászművész kiállítása Stúdió Galéria 1979
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

Mentioned Stúdió Galéria
[Relation to person or institution] Júlia Albrecht (1948-)

Show relations to actors

Relations to time periods

Show relations to time periods

Activity (Interactions with objects)

[Last update: ]